Analiză BBC: Când se va termina epidemia și viața va reveni la normal

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 20.03.2020 - 16:24
Foto: Associated Press

Lumea se oprește. Locuri care până acum zumzăiau de viață au devenit orașe fantomă cu restricții masive impuse stilului nostru de viață - de la carantină, școli închise până la restricții de călătorie și interzicerea întâlnirilor publice.

SHARE

Este un răspuns global fără precedent la o boală. Dar se va încheia și ne vom putea lua viața înapoi?, se întreabă James Gallagher, corespondentul specializat pe Sănătate și Știință al BBC.

Premierul britanic Boris Johnson a spus că speră ca Regatul Unit să învingă epidemia în următoarele 12 săptămâni. Dar chiar dacă numărul de cazuri de persoane bolnave începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi încă departe de finalul crizei. Va trece mult timp până când valul va dispărea - posibil ani.

Este clar că închiderea forțată a unor mari părți din societate nu este sustenabilă pe termen lung, pagubele economice și sociale ar fi catastrofale. Ceea ce le trebuie țărilor este un „exit strategy” - un mod de a ridica restricțiile și de a reintra în normal. Dar coronavirusul nu va dispărea.

Dacă ridici restricțiile care țin virusul sub control, atunci cazurile de îmbolnăvire se vor întoarce inevitabil.

„Avem o mare problemă în a ști cum ieșim din situația asta”, spune Mark Woolhouse, un profesor de boli infecțioase și epidemii de la Universitatea din Edinburgh.

Nu e vorba doar de Marea Britanie, nicio țară nu are exit strategy. Este o uriașă provocare științifică și socială. Sunt trei feluri în care putem ieși din această criză: Vaccinarea; Imunizarea naturală a unui număr suficient de mare de oameni sau schimbarea definitivă a stilului nostru de viață și a societății.

Un vaccin ar oferi imunitate și siguranță că oamenii nu se îmbolnăvesc dacă sunt expuși la virus. Imunizarea a aproximativ 60% in populație ar duce la imposibilitatea creării unei epidemii - acesta este conceptul cunoscut sub numele de imunitate de masă.

În aceste zile a fost testat primul vaccin experimental în SUA, pe prima persoană, după ce oamenii de știință au primit permisiunea de a încălca regulile și de a testa vaccinul mai întâi pe animale.

Cel mai probabil, un vaccin este la distanță de 12-18 luni, dacă toate lucrurile merg bine. Este un timp foarte lung de așteptat în condițiile în care omenirea se confruntă cu restricții sociale fără precedent în timp de pace.

Strategia Marii Britanii pe termen scurt este să scadă cazurile pe cât posibil pentru a preveni suprasolicitarea spitalelor - când rămâi fără paturi disponibile la ATI, numărul morților crește.

Odată ce îmbolnăvirile sunt ținute sub control, asta ar permite ca unele restricții să fie ridicate pentru o perioadă - până ce cazurile cresc din nou și iarăși este nevoie de restricții.

Consilierul științific al guvernului Marii Britanii, Sir Patrick Vallance a spus că este imposibil să stabilești termene calendaristice în această situație. A face asta, ar putea duce, fără intenție, la imunizare colectivă pe măsură ce tot mai mulți oameni se infectează.

„A treia opțiune este să ne schimbăm definitiv comportamentul, stilul de viață”, spune profesorul Woolhouse.

Asta ar însemna să se păstreze restricțiile care au fost deja impuse. Sau să se introducă testări riguroase și izolarea pacienților. ”am încercat să găsim repede persoanele infectate și persoanele de contact dar nu a funcționat”, a explicat sursa citată.

Găsirea unor medicamente care să trateze cu succes infecția cu Covid-19 ar putea să ajute. Acestea ar putea să fie folosite imediat ce oamenii prezintă simptome într-un proces numit ”controlul transmiterii infecției”, și să oprească trecerea virusului la alte persoane.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te