Cum afectează seceta fiecare român în parte. Un fermier din Prahova a plantat porumb pe 80 de hectare, dar toată cultura i-a fost distrusă de caniculă. Acum, în loc să se pregătească de recoltat, își calculează pierderile.
„Nu are practic nicio boabă și așa este tot lanul… 90% din plante nu au nici macăr acest știulete mic…”, spune Adrian Mocanu, fermier din Prahova, potrivit Antena 3.
Alimentele vor fi mai scumpe din toamnă. Seceta a distrus aproape toate culturile de legume
„La floarea-soarului probabil voi pierde 1.000 de lei pe hectar, iar la porumb 4.000, 4.500 lei pe hectar, întrucât producția de porumb va fi zero. Sunt pe aceste câmpuri de 40 de ani, dar un an ca acesta nu am pomenit”, a mai declarat Adrian Mocanu.
Citește și: 2 milioane de hectare de culturi din România sunt afectate de secetă. Când se dau subvențiile?
Seceta a curpins suprafețe considerabile din Moldova, Dobrogea, Muntenia, dar și din sudul Banatului și Olteniei. În unele zone nu a mai plouat de o lună, iar culturile au fost distruse.
Seceta, mână în mână cu scumpirile de la raft
Peste două milioane de hectare de porumb și de floarea-soarelui au fost afectate de secetă, iar producțiile vor fi mult mai mici decât în anii trecuți. Estimările arată că la porumb producția va fi mai mică cu 30% față de anul 2023, iar la floarea-soarelui cantitatea recoltată va fi mai mică cu 25% față de anul trecut.
O producție slabă înseamnă, din păcate, prețuri mai mari. Tona de floarea-soarelui se vinde deja cu 12% mai scump decât anul trecut, iar specialiștii preconizează că scumpirile vor ajunge și la raft.
Citește și: Seceta nu va afecta rezerva de hrană a României. Ce a anunțat premierul Ciolacu despre irigații