AIE: Cererea europeană de gaze naturale va scădea în acest an din cauza cărbunelui mai ieftin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 31.01.2022 - 12:17
AIE: Cererea europeană de gaze naturale va scădea în acest an din cauza cărbunelui mai ieftin/FOTO: Pixabay
AIE: Cererea europeană de gaze naturale va scădea în acest an din cauza cărbunelui mai ieftin/FOTO: Pixabay

Cererea europeană de gaze ar urma să scadă în acest an, deoarece prețurile ridicate continue fac cărbunele mai competitiv pentru producția de energie, în timp ce creșterea cererii din Asia ar putea încetini, a declarat luni Agenția Internațională pentru Energie (AIE).

SHARE

Anul trecut, consumul european de gaze a crescut cu aproximativ 5,5%, ajungând la 552 de miliarde de metri cubi (bcm).

Cu toate acestea, se așteaptă ca cererea să scadă cu aproximativ 4,5% în acest an, până la 527 mld. mc, parțial din cauza reducerii arderii gazelor în sectorul energetic, care ar putea scădea cu 6% începând cu 2021, a precizat AIE în raportul său trimestrial privind piața gazelor.

„Se așteaptă ca producția de energie electrică pe bază de gaz să scadă pe fondul expansiunii puternice a surselor regenerabile, în timp ce prețurile ridicate ale gazului continuă să cântărească asupra competitivității sale față de producția pe bază de cărbune", se arată în raport, potrivit Reuters.

Citește și: VIDEO George Simion și cameramanul său au pălmuit doi botoșăneni. Motivul: n-au dat mâna cu liderul

Prețurile la gaze din Europa și Asia au urcat anul trecut la niveluri record, în timp ce prețurile din SUA au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, ca urmare a ofertei reduse, a nivelurilor scăzute de depozitare, a întreruperilor de infrastructură și a concurenței pentru încărcăturile de gaze naturale lichefiate.

Deși prețurile europene la cărbune și la carbon din UE au crescut și ele, acestea au rămas în urma creșterii prețurilor la gaze, ceea ce a dus la o schimbare a costurilor marginale pe termen scurt în favoarea utilizării cărbunelui pentru a genera electricitate. 

Citește și: UK va propune NATO o desfășurare „majoră” de trupe și nave de război pentru descurajarea Rusiei | Newsweek Romania

În Europa, aprovizionarea mai mică decât de obicei cu gaz din Rusia, împreună cu îngrijorările legate de întreruperea aprovizionării în cazul unor sancțiuni împotriva Rusiei în cazul în care aceasta invadează Ucraina, au contribuit la menținerea prețurilor ridicate în acest an și continuă să stimuleze o mai mare utilizare a cărbunelui în țările care pot trece de la un combustibil la altul.

2022 ar putea aduce scăderi ale prețurile europene la gaze 

În acest an, se așteaptă ca prețurile europene la gaze și cele asiatice la GNL să ajungă la o medie de 26 de dolari pe milion de unități termice britanice (mmBtu) și, respectiv, 27 de dolari/mmBtu - ambele medii anuale maxime din toate timpurile - din cauza nivelului scăzut continuu al stocurilor și a ofertei reduse, a precizat AIE.

În prezent, gazul olandez la hub-ul de gaze TTF pentru luna martie este de aproximativ 30 de dolari/mmmBtu, în timp ce GNL spot asiatic pentru luna martie este de 27 de dolari/mmBtu.

Prețurile ridicate sunt așteptate până la jumătatea anului și apoi ar putea scădea dacă disponibilitatea ofertei se îmbunătățește, a precizat AIE.

În Statele Unite, însă, se așteaptă ca prețurile Henry Hub să se situeze în medie aproape de nivelurile din 2021, la 4 dolari/mmBtu.

În pofida unei scăderi a exporturilor prin conducte ale Rusiei în al patrulea trimestru al anului trecut, în 2021, în general, exporturile prin conducte ale țării către Europa, inclusiv Turcia, au crescut cu 4% față de anul precedent, în timp ce fluxurile către Uniunea Europeană au scăzut cu 3%.

În acest an, producția globală a Rusiei este estimată la 763 de miliarde de metri cubi, în creștere de la 761 de miliarde de metri cubi anul trecut, se arată în raport.

În Asia, cererea de gaze a crescut cu 7% anul trecut, dar se așteaptă ca anul acesta să încetinească la o creștere de 5%, la 950 bcm. Cererea chineză a crescut cu 12% anul trecut, pe fondul unei reveniri a activității economice, dar s-ar putea tempera la o creștere de 8%, la 394 mld. mc, în acest an, din cauza încetinirii creșterii economice, a prețurilor mai mari la import și a vremii sezoniere mai normale.

Cererea de gaze a Indiei ar trebui să crească cu 8% în acest an, după o creștere de 5% în 2021. În America de Nord, cererea de gaze a crescut cu 0,9% anul trecut și este prognozată la o creștere de aproximativ 1% în acest an, la 1.091 bcm.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te