Adulții anxioși și fără repere în viață, „oglinda” greșelilor făcute de mulți părinți în copilărie

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.10.2024 - 11:08
Adulții anxioși și fără repere în viață, „oglinda” greșelilor făcute de mulți părinți în copilărie - Foto: Profimedia images
Adulții anxioși și fără repere în viață, „oglinda” greșelilor făcute de mulți părinți în copilărie - Foto: Profimedia images

Adulții anxioși și fără repere în viață, „oglinda” greșelilor făcute de mulți părinți în copilărie. Pedepsele și jignirile în educația copiilor pot avea consecințe serioase pe termen lung, avertizează experții în parenting.

SHARE

În cadrul unei conferințe de parenting conștient, specialiștii au subliniat importanța metodelor blânde în ghidarea celor mici, pentru a-i ajuta să devină adulți echilibrați și încrezători.

Adulții anxioși și fără repere în viață, „oglinda” greșelilor făcute de mulți părinți în copilărie

Părinții din România fac adesea anumite greșeli care, în viitor, vor face ca cel mic, ajuns la vârsta adolescenței sau adultă să devină anxioși, depresivi și neîncrezători în propriile forțe.

„Un copil pedepsit și jignit pentru greșelile sale va deveni un adult anxios și lipsit de repere solide”, a fost una dintre ideile centrale discutate la conferința de parenting conștient, desfășurată joi.

Evenimentul a adunat peste 1.000 de părinți sau viitori părinți, care au învățat de la experți internaționali în dezvoltare personală, psihologie clinică și neuroștiințe, cum să-și sprijine copiii într-un mod pozitiv și conștient.

Citește și: Probleme mari pentru părinții care stau pe telefonul mobil. De ce copiii le „scapă de sub control”?

„Copiii de patru ani nu împart în mod natural lucrurile cu alții. Este normal ca ei să fie centrați doar pe nevoile lor. De asemenea, crizele de nervi ale copiilor de nouă ani, care refuză să facă treburile casei înainte de a se juca, sunt comportamente firești pentru această vârstă”, a declarat Vanessa Lapointe, expert în parenting.

Părinții prezenți au împărtășit provocările lor, precizând că a fi părinte în 2024 este un job cu normă întreagă, fără pauze sau concedii. 

„Cel mai greu este să ceri ajutor. Ai impresia că trebuie să le faci pe toate singur, dar realitatea este diferită”, a spus un participant, potrivit Știrileprotv.

Citește și: Au elevii voie cu telefon mobil în școală? Anunțul surprinzător al ministrului Deca pentru părinți

Experții au spus că părinții epuizați pot avea momente de pierdere a controlului, dar este esențial să învețe din aceste greșeli. Diana Bălan, expert în parenting, a subliniat: „Este normal să greșim. Cel mai important este să conștientizăm și să ne cerem iertare”.

În ceea ce privește violența copiilor în locuri de joacă, Dr. Shafali, un alt expert prezent la conferință, a oferit un exemplu de gestionare corectă a situației:

„Să-i spui copilului că este rău doar îi închide inima. În schimb, încurajează-l să-și manifeste empatia, spunându-i că are o inimă bună și ar trebui să ajute pe cel pe care l-a lovit”.

Conform specialiștilor, primele cinci ani de viață sunt cruciali pentru dezvoltarea abilităților cognitive și emoționale ale copilului. În această perioadă, copiii „absorb ca un burete” comportamentele adulților din jurul lor. Deși genetica joacă un rol important, ceea ce copilul primește din partea părinților va modela în mare măsură personalitatea și valorile sale ca adult.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te