Administrația Deltei, deschisă cererilor de decolmatări punctuale în rezervație

DE Mona Lazăr | Actualizat: 17.07.2025 - 12:53
Administrația Deltei, deschisă cererilor de decolmatări punctuale în rezervație - FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim
Administrația Deltei, deschisă cererilor de decolmatări punctuale în rezervație - FOTO: Inquam Photos / Alex Nicodim

Administrația Rezervației Delta Dunării (ARBDD) va răspunde favorabil cererilor care vin din partea autorităților locale, a asociațiilor de turism sau de pescari pentru decolmatarea unor zone care împiedică accesul în canale, a declarat guvernatorul Rezervației, Bogdan Bulete.

SHARE

ARBDD a primit până acum mai multe sesizări privind faptul că accesul pe lacurile și canalele din interiorul Rezervației este imposibil, din cauza unor praguri care nu pot fi depășite de ambarcațiuni.

Administrația Deltei, deschisă cererilor de decolmatări punctuale în rezervație

Avem semnale în zona de permitere a decolmatării anumitor intrări în canale și am rugat colegele mele să urgenteze eliberarea actelor de reglementare, astfel încât, azi sau mâine, în cel mai scurt timp, să dăm posibilitatea fie primăriilor, fie asociațiilor de turism, fie asociațiilor de pescari care doresc să facă aceste decolmatări și să se circule pe anumite canale unde există apă, însă intrarea sau ieșirea este oprită de acele praguri sau dopuri care trebuie eliminate, a afirmat Bogdan Bulete.

Citește și: Românii se plâng că nu au bani? Pensiunile din Deltă, 80% ocupate de 1 Mai. Minimum 120 €/noapte

El a mai spus că ARBDD va actualiza o dată la două zile lista canalelor și lacurilor care sunt impracticabile din cauza nivelului mic al apei și a menționat că lucrările de eliminare a pragurilor din anumite zone ale rezervației au ca efect implicit supraviețuirea resursei acvatice.

Citește și: Vacanță last-minute de 1 Mai pe Litoral? În Mamaia, te poate costa și 5.500 € doar cazarea

Decolmatarea pragurilor are menirea și de a asigura migrarea resursei din lacurile și canalele care scad spre Dunăre, unde apa are o adâncime optimă, iar resursa își poate continua hrănirea și supraviețuirea, a menționat Bulete.



Potrivit acestuia, pescarii respectă recomandările ARBDD de a nu utiliza setca în interiorul rezervației, propunerea de modificare a Ordinului de prohibiție a pescuitului din acest an fiind în procedura de avizare.

La începutul acestei luni, ARBDD le-a recomandat pescarilor să suspende folosirea setcilor în rezervație, în contextul scăderii cotelor Dunării și al temperaturilor crescute, precum și pe fondul lipsei unui articol din ordinul de prohibiție a pescuitului din acest an care să-i permită guvernatorului să ia măsuri pentru protejarea resursei piscicole.

Zilele trecute, ARBDD a făcut public un comunicat de presă în care a menționat că unele canale și lacuri din rezervație nu sunt practicabile, din cauza nivelului scăzut al apei și a făcut apel la conducătorii de ambarcațiuni să nu acceseze zonele respective, pentru a preveni apariția unor accidente, dar și pentru a proteja resursa acvatică.

Aceste cote se regăsesc pe întregul traseu al Dunării. Este realitatea pe care trebuie să și-o asume și să nu pună o presiune suplimentară, pentru că un motor de barcă puternic are un efect mult mai amplificat într-un lac cu 20 de centimetri adâncime, față de un lac cu un metru și jumătate adâncime, dau un exemplu, a mai spus guvernatorul Rezervației.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te