Adina Florea, reacție pentru Newsweek după ce CSM amână a patra oară numirea ei la Secția Specială

DE Ramona Ursu | Actualizat: 03.07.2019 - 14:23
Adina Florea, procuror în cadrul Secției Speciale. Inquam Photos / George Călin

Ședința CSM stabilită pentru miercuri dimineață, la ora 9.00, a fost amânată pentru a patra oară consecutiv, din lipsă de cvorum. Și tot pentru a patra oară se amână și validarea Adinei Florea pentru șefia Secției Speciale.

SHARE

Contactată de Newsweek România, procuroarea Adina Florea, cea care a obținut cel mai mare punctaj la concursul pentru șefia Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a declarat că „membrii CSM știu foarte bine cum să-și gestioneze activitatea”.

Asta deși este a patra oară când cvorumul ședințelor Consiliului Superior al Magistraturii nu este întrunit tocmai pentru că există tensiuni între membri referitoare la validarea Adinei Florea în funcție, dar și ciocniri între ministrul Justiției, Ana Birchall, și Lia Savonea, președinta CSM.

„Îmi permit să nu fac niciun fel de comentarii vizavi de modul în care membrii CSM își organizează și își administrează programul de activitate. În CSM sunt reprezentanții noștri, cei care i-am desemnat prin adunările generale ale procurorilor și ale judecătorilor. Dumnealor știu foarte bine cum să-și gestioneze activitatea”, a declarat Adina Florea, pentru Newsweek România.  

Birchall versus Savonea

Situația din CSM a dus la tensiuni inclusiv între Lia Savonea, șefa CSM, și Ana Birchall, ministrul Justiției, taberele fiind împărțite în Consiliul Superior al Magistraturii. Din cei 19 membri (14 procurori și judecători, ministrul Justiției, președintele Curții Supreme, procurorul general și doi membri ai societății civile) au solicitat ca toate discuțiile referitoare la Secția Specială să fie amânate până după organizarea unei dezbateri publice referitoare la activitatea acestei secții de parchet.

Solicitarea a venit după ce Comisia de la Vaneția și GRECO au criticat înființarea Secției Speciale. După ce miercuri a fost amânată, pentru a patra oară, ședința CSM, din lipsă de cvorum – fiind prezenți doar 14 membri, nu 15, cât ar fi fost minimum pentru a putea fi ținută întâlnirea – Lia Savonea, președinta Consiliului Superior al Magistraturii a criticat reacția celor absenți, susținând:

„Să impuți lipsa de dialog și să nu te prezinți la dialog... Noi suntem deschiși la dialog, să ne spunem părerea, dar, din păcate, acest lucru nu se poate întâmpla. S-a urmat o procedură de concurs și fiecare membru o să își spună părerea. (...) Cred că, în timp, ați putut înțelege profilul meu. Nu sunt adepta teatrului scurt sau a scenariilor în fața dumneavoastră”.

Pe de altă parte, ministrul Ana Birchall, care s-a contrat, în ultimul timp, cu președinta CSM, a declarat, după întâlnirea de miercuri: „Vă relatez ce s-a întâmplat în interior. După închiderea ședinței de două minute, am rugat-o pe doamna președinte să ne spună, pentru săptămâna viitoare, ora, ziua și agenda. Moment în care doamna președinte s-a ridicat și a spus că este «atributul președintelui CSM» și că o discute cu membrii permanenți. Ministrul Justiției este membru de drept. Am insistat și s-a întrerupt discuția”. La ultimele ședințe, Birchall a criticat în repetate rânduri faptul că Lia Savonea anunță în grabă ședințele CSM, fără a ține cont de agenda celorlalți membri.

Adina Florea, preferata lui Tudorel Toader

La examenul pentru șefia Secției Speciale, care a constat într-un interviu de prezentare a proiectului de management, Adina Florea a obținut prima notă, 9.86. Procuroarea Adina Florea a fost propulsată la Secția Specială de fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, care a susținut-o, însă fără succes, și la șefia DNA.

Funcția de procuror șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan, cel care a condus această unitate de parchet până de curând, a fost desemnat judecător al CCR. Până la o decizie a CSM, Adina Florea rămâne cu funcția de adjunct în cadrul Secției Speciale.      

CITEȘTE ȘI:

AUDIO Procuroarea Adina Florea, iritată când e întrebată de Tel Drum, amnezică în cazul Timmermans

Ridicol fără limite: Adina Florea i-a deschis dosar lui Frans Timmermans

Contre Birchall/Savonea: Am o relație bună cu Birchall, dar nu sunt adepta teatrului scurt

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te