Ikea oferă salarii de patru ori mai mici în România decât în Austria, unde un casier ia minim 2.100€

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.03.2023 - 10:03
Ikea România FOTO: Facebook/Ikea
Harta salariilor medii în România FOTO: http://statisticiromania.ro/

Ikea Timișoara își tot amână deschiderea de câteva luni bune deși construcția magazinului este gata demult. Retailerul suedez întâmpină greutăți în Banat. Unul dintre motive ar fi salariul mic oferit raportat la veniturile oamenilor din regiunea Timiș.

SHARE
Deschiderea Ikea Timișoara este amânată frecvent deși construcția magazinului este finalizată de mai multă vreme. Cauza principală ar fi că retailerul suedez nu găsește forța de muncă necesară. Salariile oferite de Ikea în România sunt de patru ori mai mici decât cele din Austria. În Austria, compania a majorat salariul minim pe care îl acordă angajaților începând cu 1 ianuarie.

Cum sunt plătiți angajații Ikea din Austria

În Austria, Ikea a crescut salariul minim indiferent de contractul colectiv de muncă. 

”Începând cu 1 ianuarie 2023, IKEA Austria va crește salariul minim la 2.110 EUR (brut, cu normă întreagă)”, a anunțat retailerul suedez din Austria, potrivit site-ului companiei din această țară.

”În ceea ce privește rata actuală a inflației și creșterea acută a prețurilor, compania ar dori să-și asume responsabilitatea de unul dintre cei mai mari angajatori din comerțul cu mobilă casnică și să creeze un ajutor pentru toți acei angajați care au câștigat anterior mai puțin de 2.110 euro.

Odată cu creșterea costului vieții, mulți lucrători din comerțul cu amănuntul se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari, în special acei lucrători cu salarii mai mici. În calitate de angajator responsabil, IKEA Austria contracarează acest lucru și oferă angajaților săi sprijin - motiv pentru care compania, care a introdus un salariu minim mult peste salariul minim din negocierile colective în 2018, crește salariul minim - indiferent de contractul colectiv de muncă - pentru toți angajații IKEA la 1 ianuarie 2023 de la 1.960 EUR la 2.110 EUR. 

Creșterea afectează toți angajații IKEA, existenți și noi, cu normă întreagă și cu normă parțială, precum și pe angajații cu normă parțială care au câștigat anterior mai puțin de 2.110 EUR pe bază de normă întreagă. Toți angajații care lucrează cu normă parțială primesc alicota de majorare. „Având în vedere tendința inflaționistă actuală, considerăm că este responsabilitatea noastră ca angajator să creăm ajutor financiar pentru angajații noștri – la urma urmei, angajații noștri sunt cel mai important factor de succes al nostru”, spune Alpaslan Deliloglu, Country Manager și Chief Sustainability Officer al IKEA Austria.

Conform site-ului Jobted.at, în Austria, salariul mediu este de 2.104 euro  pe lună.

 
Cei care au aplicat pentru un job în cadrul renumitei companii suedeze de mobilă spun că salariile nu sunt deloc atractive. În total ar fi vorba despre 500 de euro. Conform informațiilor apărute în spațiul public, ar fi vorba despre un salariu net de 2.000 de lei, la care se adaugă tichete de masă în valoarea de 20 de lei pe zi, precum şi bani pentru transport, adică 150 de lei pe lună, conform ziarultimisoara.ro. Dacă facem un calcul simplu, la o medie de 21 de zile lucrătoare, reiese un total de 2.570 de lei pe lună, incluzând şi banii pentru transport, pentru că firma nu asigură aşa ceva.
 
Iar în comparație cu salariile pe care compania le oferă angajaților din alte țări europene, acestea sunt extrem de mici. 
 

Salariile Ikea România de câteva ori mai mic față de cele din alte țări

 
Un jurnalist a făcut o comparație dintre ce salarii sunt oferite în România și în Spania.
 
”Am găsit așa: casier/ă (1614 euro), angajat depozit (1248 euro), lucrător comercial (1241 euro), angajat curățenie (1200 euro).
Mi-am zis că poate plătesc mai mult impozit pe profit aici decât acolo și, na, tre să taie de undeva... Doar că nu: 25% impozitul pe profit în Spania, 16% impozitul pe profit în România.
 
Da, dar poate aici vând mai ieftin produsele și de-aia, mă gândii... Am căutat și prețurile produselor similare de acolo și de aici. Am zis să am de toate: pat, canapea, covor, dulap, ceva căcățiș de-ăla din pânză, de depozitare, să fie bine, să nu fie rău:
 
Tigerfrink - depozitare - 15 euro ES = 74 lei (80 lei RO)
Brimnes - dulap - 152 euro ES = 750 lei (800 lei RO)
Stoense - covor - 129 euro ES = 635 lei (700 lei RO)
Ektorp - canapea - 399 euro ES = 1970 lei (2000 lei RO)
Malm - pat 140/200 - 199 euro ES = 979 lei (1029 lei RO)
 
Deci de ce nu „își permite” Ikea să dea salarii mai mari în RO? Mai mari decât jumătate sau o treime din cât plătesc în Spania”, a arătat jurnalistul pe pagina sa de Facebook.
 
Acesta a făcut o comparație și între cifrele de afaceri ale filialelor din România și Spania.
 
- Cifra de afaceri Ikea România în 2021: 1,081,767,329.00 RON (219,6 milioane de euro)
- Cifra de afaceri Ikea Spania în 2021: 1,682 miliarde de euro
- Nr. magazine Ikea România: 2
- Nr. magazine Ikea Spania: 20
 

Reacția Ikea România la controversele legate de salarii

Retailerul de mobilă scandinav Ikea a transmis că salariile oferite angajaților săi au fost stabilite în urma ”unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă”. 

Pentru Timișoara, salariul net pornește de la 3.000 de lei lunar, fix, a mai transmis Ikea. Însă în acesta intră tichete de masă și decontarea lunară a transportului. Altfel spus, suma reală pe care o primește în mână angajatul nu este departe de suma despre care se vorbește în spațiul public. 

Aproximativ 2.500 lei net. Asta în condițiile în care Ikea are al treilea cel mai mare salariu mediu net din România, conform statisticilor

 

Deschiderea Ikea Timișoara amânată frecvent

Lucrările la magazinul Ikea Timișoara, a mai arătat Ziarul Timișoara, au început în 25 septembrie 2021 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni, însă deschiderea magazinului întârzie, deși construcția este finalizată. S-a vorbit că se va deschide de sărbători, apoi s-a avansat sfârșitul lunii februarie, pentru ca acum să se vehiculeze tot mai mult ideea că inaugurarea va avea loc, cel mai probabil, în vară.

Cauza principală constă în deficitul de forță de muncă, Ikea nereușind să găsească, îndeosebi, angajați necalificați pentru munca în depozit. Motivul salarial ar putea reprezenta o cauză a dezinteresului posibililor angajați, deși compania spune că oferă venituri atractive.

În acest magazin vor lucra aproximativ 250 de angajați. Ikea de la Timișoara are 27.000 de metri pătrați, un regim de înălțime S+P+1E și este al treilea magazin al suedezilor în România și primul din afara Bucureștiului.

Redăm comunicatul integral al companiei Ikea România

”Pentru IKEA, bunăstarea angajaților noștri reprezintă o prioritate după care ne ghidăm în tot ceea ce facem. Astfel, ne-am luat angajamentul să oferim un sistem de salarizare corect, incluziv și competitiv pentru toți colegii noștri, iar din acest motiv nu există angajați în echipa noastră care să primească salariul minim pe economie. Salariile oferite de IKEA sunt stabilite în baza unui studiu amănunțit, care include un proces de evaluare a pieței din zona respectivă.

Salariul net pentru colegii noștri din Timișoara pornește de la 3.000 de lei lunar fix, acesta incluzând tichetele de masă și decontarea lunară a transportului. În funcție de turele în care lucrează, angajații noștri primesc sporuri de weekend și de noapte, astfel adăugându-se o valoare adițională cuprinsă între 10% sau 35% la salariul lor final. În plus, dorim să ne respectăm angajamentul de a veni în sprijinul colegilor noștri cu cât mai multe beneficii adiționale posibile.

Printre aceste beneficii se găsesc serviciile medicale gratuite, prin intermediul abonamentelor medicale private sau a asigurării de sănătate, fond de pensie privată, programul de bonus anual IKEA, indemnizația pentru work from home, voucherele de vacanță, cadourile pentru zilele de naștere și aniversările de muncă, reducerile de 15% la majoritatea produselor IKEA din magazinele din România, dar și reduceri în valoare de 30% la produsele din Magazinul cu Produse Suedeze și la aproape 2.000 de produse de amenajare a locuinței și de economisire a energiei în magazinele IKEA din toată țara. 

Totodată, amintim beneficii precum sprijin parental adițional, cum ar fi o lună de vacanță suplimentară față de cea prevăzută de lege pentru tați, astfel încât ei să o poată fi alături de copiii lor de îndată ce partenerele lor se întorc la muncă, precum și posibilitatea ca mamele și tații să lucreze o lună part-time, atunci când revin din concediul parental și să primească salariu pentru muncă full-time, precum și multe altele.

Construcția unui magazin IKEA este un proiect complex, care poate fi influențat de o serie de factori externi. Procesul de recrutare în masă, demarat la 1 februarie 2023, nu a influențat în niciun fel planurile de deschidere a magazinului”, au transmis reprezentanții Ikea România.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te