Actrița Magda Catone vrea să facă un teatru la Obor. Cum se va numi?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.02.2024 - 14:38
Actrița Magda Catone vrea să facă un teatru la Obor - Foto: Facebook/Colectia „Mari Actori Romani”
teatru strada avrig

Actrița Magda Catone vrea să facă un teatru la Obor. Fosta soție a regretatului actor Șerban Ionescu dorește ca Primăria Sectorului 2 să cumpere o clădire pe care s-o transforme într-o instituție culturală ce va purta numele unui celebru regizor român.

SHARE

Actrița Magda Catone vrea să facă un teatru la Obor. Fosta soție a regretatului actor Șerban Ionescu este și consilier la Sectorul 2 din Capitală. Din această postură, ea a inițiat o propunere de hotărâre prin care o clădire de pe strada Avrig va fi cumpărată și transformată într-un teatru. ce va purta numele unui mare regizor.

Actrița Magda Catone vrea să facă un teatru la Obor. Cum se va numi?

Actrița Magda Catone, care este și consilier local la Sectorul 2 al Capitalei, vrea ca noua instituție culturală să fie realizată prin achiziţionarea unei clădiri de pe strada Avrig şi transformarea sa în teatru.

Acest lucru este cuprins într-un proiect ce se află pe ordinea de zi a Consiliului Local Sector 2, la şedinţa de miercuri, 28 februarie.

Potrivit documentului, Primăria Sectorului 2 trebuie să ceară Primăriei Capitalei achiziţia, care apoi ar trebui să cedeze clădirea către unitatea de sector, scrie buletin.de.

Mai precis, este vorba de un spaţiu de peste 900 de metri pătraţi de la adresa strada Avrig 1 care, în trecut, a fost folosit ca studio de televiziune, cinematograf în aer liber (pe terasa clădirii) şi atelier de producţie al Teatrului Nottara.

Citește și: Recunoașteți personajul? Frumosul actor care a iubit o singură femeie. Tată, după 55 de ani

Fosta soție a regratatului actor Șerban Ionescu spune că „un spaţiu dedicat spectacolelor în imediata apropiere a Primăriei Sectorului 2, ar genera personalitate şi ar reactiva în forme contemporane vechile tradiţii. Acest teatru ar putea deveni un centrul capabil să iradieze dinamic atrăgând şi alte experienţe culturale”.

Teatrul „Lucian Pintilie” va fi pe strada Avrig  - Foto: Google Street View/buletin.de

„Tradiţiile nu doar economice dar şi culturale ale Oborului fac parte din mitologia esenţială a vechiului Bucureşti, există o iconografie bogată pe acestă temă şi referinţe semnificative în cele mai importante descrieri ale oraşului.

Târgul Moşilor, devenit apoi Luna Parc, a fost un loc iubit pentru spectacolele lui cu o amprentă unică, spectacole care atrăgeau public din tot oraşul. Dar acest mare spaţiu dedicat spectacolelor a dispărut de mult timp”, se arată în refratul de aprobare a proiectului, potrivit sursei citate.

Achiziţionarea imobilului ţine de acordul Primăriei Capitalei. Abia după ce PMB dă undă verde ar putea fi preluat de Primăria Sectorului 2 şi transformat într-un centrul cultural, pentru care Catone propune denumirea de „Lucian Pintilie”, după numele marelui regizor de teatru și film.

Conform funcţionarilor din Primărie, în anii comunismului proprietatea de la adresa strada Avrig numărul 1 era în posesia Teatrului Nottara, ca depozit.

Citește și: Recunoașteți personajul? Doi mari actori. Ea a trăit o dramă din iubire. El s-a stins în putere

Ulterior, s-a făcut retrocedarea către proprietarul de dinainte de naţionalizare. Imobilul este monument istoric de clasă B.

Lucian Pintilie a devenit cunoscut prin producțiile pe care le-a regizat, faimoase fiind „Reconstituirea” (1969), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Balanța” (1992), „O vară de neuitat” „Terminus Paradis” (1998), „După-amiaza unui torționar” (2001) și „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003).

Marel regizor a încetat din viață pe 16 mai 2018, la vârsta de 84 de ani.

Pe de altă parte, Magda Catone a debutat în cinematografie, chiar sub bagheta regizorală a lui Pintilie, în pelicula „De ce trag clopotele, Mitică?”. 

Ulterior, ea a apărut și în alte câteva filme ale acestuia, precum „Terminus Paradis” și „Niki Ardelean, colonel în rezervă”.

Citește și: Adevărul despre divorțul intentat de Magda Catone pentru soțul său. Actrița a rămas văduvă

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te