Ioan Cănărău, agent-șef principal de poliție la Biroul de Ordine Publică de la Poliția Roman, a declarat, pentru Newsweeek România, că, în luna iulie, chiar după ce CCR declarase neconstituțională legea carantinei, a primit pe Whattsapp un proces-verbal de la șefii săi, pe care ar fi trebuit să îl completeze cu toți cei care fuseseră în carantină sau în izolare chiar în acea perioadă, fără să primească vreun echipament de protecție și fără să existe o dispoziție scrisă în baza vreunei legi.
Cănărău, care lucrează în Poliția Municipiului Roman de 27 de ani, a povestit că a refuzat în scris să meargă în casele celor care ar fi putut fi infectați. Recent, a aflat însă că, după depunerea refuzului scris, a fost cercetat de Biroul Control Intern și atenționat de conducerea Poliției județului Neamț, „pentru prevenirea săvârșirii de abateri disciplinare”.
Cercetat de Biroul Control Intern fără ca măcar să fie anunțat
„În 4 iulie, inspectorul general al Poliției Române (Liviu Vasilescu, care și-a dat demisia după consultările cu interlopii în miez de noapte, n.r.) a trimis o dispoziție - să-i spunem - prin care le-a spus polițiștilor pe Whattsapp că vor primi un model de proces-verbal și că vor trebui să meargă la persoane aflate în carantină la domiciliu, posibil infectate cu coronavirus, să întocmească un proces-verbal – practic, ei le cereau polițiștilor să intre în contact cu persoanele bănuite a fi infectate, fără să le asigure mijloace minime de protecție. Noi am mai făcut asta, dar fără să intrăm în contact direct cu ele, telefonic. Eu am refuzat, am spus că nu este corect, că nu este legal, dacă nu mi se asigură materiale de protecție și că practic nu există nici o bază legală, o dispoziție dată pe Whattsapp nu e ceva legal. Nu am vrut să fiu infectat (...).
Am întocmit un raport și am aflat acum câteva zile că s-a făcut o verificare de către Biroul Control Intern, fără să fiu contactat, fără să fiu audiat și că ei au considerat că eu am greșit și locțiitorul Inspectoratului de Poliție Neamț m-a atenționat. Atenționarea este o procedură internă - să nu mai comită polițistul o abatere pe viitor și că am refuzat eu nejustificat (...).
Noi avem atribuții de a pune în aplicare deciziile autorităților în domeniu, dar nu să luăm contact fizic cu persoanele contaminate și nicidecum fără o dispoziție scrisă pe care să și-o asume cineva”, a declarat, pentru Newsweek România, Ioan Cănărău.
Newsweek România a cerut un punct de vedere Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Neamț, pe care îl va publica îndată ce îl va primi.