"Se vorbeşte tot mai des în spaţiul public despre dezvoltare durabilă şi despre rezilienţă în faţa schimbărilor climatice. Pentru a putea face faţă noilor provocări avem nevoie de profesionişti. România este prima ţară din UE care a dezvoltat un standard ocupaţional pentru meseria de expert în dezvoltare durabilă. Acum avem şi un atlas al profesiilor din domeniul înverzirii urbane.
Trebuie să le promovăm din cel puţin două motive: resursa umană este esenţială în tranziţia către dezvoltare durabilă; tinerii din România au nevoie de oportunităţi pentru a-şi dezvolta o carieră fără să părăsească ţara", a declarat coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Laszlo Borbely.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, Violeta Vijulie, a explicat că instituţiile publice ar putea avea angajaţi experţi în tranziţia verde şi tranziţia digitală.
Citește și: Actorul Paul Rudd, desemnat „cel mai sexy bărbat în viață”
Printre concluziile şi recomandările raportului de cercetare "Atlasul profesiilor şi competenţelor în domeniul înverzirii urbane" se numără următoarele: înverzirea urbană poate fi definită ca o soluţie bazată pe natură care susţine dezvoltare durabilă; elementele de înverzire urbană se regăsesc în activităţile specifice din domeniile: peisagistică, arhitectură, urbanism, construcţii, horticultură, însă este necesară adăugarea unor noi activităţi; spectrul ocupaţiilor relevante pentru înverzirea urbană se poate extinde şi către domeniile: biologie, geografie, geodezie, sociologie, economie, politologie, administraţie publică, educaţie, resurse umane, asistenţă socială; este necesară crearea unor structuri de informare-formare-inovare pe tema înverzirii urbane.
Fenomenul înverzirii urbane a luat amploare în ultimii ani, devenind o prioritate la nivel internaţional, mai ales în contextul încălzirii globale şi schimbărilor climatice, se mai arată în comunicatul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.