A apărut o nouă legumă în România. Este făcută la Buzău și deja este căutată de toată pentru gust

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.04.2024 - 08:08
A apărut o nouă legumă în România. Este făcută  la Buzău și deja este căutată de toată pentru gust Foto: Facebook/SBCB
A apărut o nouă legumă în România. Este făcută la Buzău și deja este căutată de toată pentru gust Foto: Facebook/SBCB

O nouă legumă, omologată la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, are numeroase beneficii pentru sănătate şi a devenit foarte apreciată.

SHARE

Soiul a primit numele Ovidia, după numele celei mai tinere cercetătoare din stațiune.

Este vorba despre un soi de roşii omologat la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, şi anume tomata tip banană.

Tomata-banană este de culoare galbenă și are forma alungită.

A apărut o nouă legumă în România. Este făcută  la Buzău și deja este căutată de toată pentru gust

Cercetătorii la Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au în lucru peste 1.200 de soiuri de tomate, cele galbene fiind rodul unui lung proces de ameliorare.

Dintre acestea, tomatele Ovidia au devenit din ce în ce mai apreciate atât pentru forma, cât mai ales pentru gustul lor.

Roșiile tip banană sunt foarte ușor de cultivat, atât în sere cât și în câmp deschis, și pot ajunge la o producție de până la trei kilograme pentru fiecare plantă.

Citeşte şi: Cu ce se ”vopsesc” de fapt ”puii galbeni”? Explicațiile unui producător: bulion, praf de gălbenele

Acest soi de roşii a fost recompensat cu un premiu la Congresul Societății Române a Horticultorilor.

"Pentru că eu venisem recent în unitate la momentul respectiv, au hotărât să dea tomatelor numele de Ovidia. 

Tomatele galbene au o concentrație crescută de naringenină, un puternic antiinflamator și antioxidant", explică Ovidia Agapie, cercetător.

Citeşte şi: Carnea de pui din magazine, vopsită pentru a părea mai bună. Ce substanțe sunt folosite de vânzători

Deși tomatele roșii sunt adesea lăudate pentru conținutul lor bogat de licopen, un alt puternic antioxidant, tomatele galbene oferă propriul lor set unic de beneficii pentru sănătate, datorită diversității compușilor fitochimici, potrivit adevarul.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te