80% dintre români se tem de apa de la robinet, dar majoritatea consumă. Câți cumpără apă îmbuteliată

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 23.11.2023 - 16:41
80% dintre români se tem de apa de la robinet, dar majoritatea consumă. Câți cumpără apă îmbuteliată - Foto: Freepik - Imagine cu rol ilustrativ

Un studiu arată că aproape 80% dintre români se tem de apa de la robinet, dar majoritatea consumă. Neîncrederea în calitatea apei de la robinet generează o povară financiară la nivel naţional, foarte mulți cumpărând apă îmbuteliată.

SHARE

Numai 12% dintre români consideră că apa de la robinet din regiunea lor este „foarte sigură”, arată un studiu realizat de Xylem, o companie din domeniul tehnologiei apei. Și doar 32% dintre ei consideră că aceasta este sigură pentru a fi consumată de întreaga familie, inclusiv de către copii şi trei din zece respondenţi declară că folosesc sistematic filtre pentru purificarea apei potabile.

Citește și: De ce nu trebuie să bei apă de la robinet în primul minut? Cât de periculoasă e apa calcaroasă?

80% dintre români se tem de apa de la robinet, dar majoritatea consumă. Câți cumpără apă îmbuteliată

”Numai 12% dintre români consideră că apa de la robinet din regiunea lor este foarte sigură”, arată un studiul.

Trei din zece respondenţi declară că folosesc sistematic filtre pentru purificarea apei potabile, iar aproape jumătate dintre ei cumpără regulat apă îmbuteliată din comerţ, astfel încât un procent de doar 5% dintre cei chestionaţi nu cheltuie deloc bani lunar pentru soluţii alternative ale apei de la robinet.

„Situaţia diferă uşor de la regiune la regiune şi am observat că respondenţii din Muntenia au percepţia mai accentuată că, în alte regiuni ale ţării, apa de la robinet este mai sigură decât în zona în care locuiesc ei. Acest fenomen l-am observat în special la locuitorii capitalei.

Însă neîncrederea în calitatea apei de la robinet generează o povară financiară la nivel naţional, 46% dintre respondenţi cheltuind lunar între 21 şi 100 de lei doar pentru apă îmbuteliată, filtre sau diverse alte soluţii alternative”, explică Kenny Khoo, managing director Eastern Europe South Xylem, informează News.ro.

Citește și: Enigma râului care fierbe: E letal pentru orice vietate. Apa atinge temperaturi extreme

Deşi majoritatea celor chestionaţi (peste 80%) folosesc fără reţineri apa de la robinet pentru igiena pesonală sau gătit, doar 32% dintre ei consideră că aceasta este sigură pentru a fi consumată de întreaga familie, inclusiv de către copii.

Cu toate acestea, numai 13% dintre români se informează frecvent cu privire la calitatea apei de la robinet, iar patru din zece respondenţi nu au încredere în informaţiile furnizate de companiile de apă sau de către autorităţile locale.

Astfel, mai puţin de doi români din zece au o estimare apropiată de realitate privind pierderile reale de apă, de la sursă până la robinet, acestea ridicându-se la aproximativ 40%, dacă se iau în considerare toate componentele apei care nu aduce venit. Acest procent clasează România printre ultimele ţări în clasamentul european.

„Cu toate că România poate părea ferită de marile provocări globale legate de apă, există numeroase componente unde pot fi aduse îmbunătăţiri. Este foarte important să abordăm aspecte precum suportabilitatea populaţiei privind accesul la apă potabilă şi să diminuăm povara financiară asupra oraşelor.

Sondajul recent realizat evidenţiază preocupările semnificative ale utilizatorilor în privinţa calităţii apei potabile şi a pierderilor de apă, subliniind cât de necesar este ca oraşele să adopte o abordare proactivă în beneficiul consumatorilor.

”În această eră, caracterizată de inovaţii tehnologice remarcabile, avem la îndemână soluţiile viabile astfel încât putem implementa strategii constructive pentru îmbunătăţirea acestei componente esenţiale din vieţile noastre: apa”, explică Gabriel Racoviţeanu.

Şapte din zece respondenţi consideră că există o legătură între îmbunătăţirea calităţii apei uzate epurate, care este deversată în mediul înconjurător şi protejarea surselor de apă potabilă, iar 80% dintre ei consideră că investiţiile în a răspunde provocărilor legate de schimbările climatice, precum şi în îmbunătăţirea gestionării apei şi a reducerii pierderilor de apă, sunt foarte importante.

Studiul „Percepţia românilor cu privire la calitatea apei de la robinet şi a pierderilor de apă” a fost realizat în perioada 31.10.2023 - 06.11.2023, pe un eşantion de 1.056 respondenţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te