Cu banii din proxenetism câștigau licitații pentru drumuri. 51 de membri din clanul Butoane, săltați

DE Adrian Costin | Actualizat: 28.10.2021 - 14:08
Octavian Grecu, liderul clanului Butoane, a beneficiat de o hotărâre prin care procesul în care a fost condamnat la 11 ani a fost reluat de la zero Foto: evz.ro

Clanul Butoane reprezintă una dintre cele mai complexe rețele de crimă organizată din România cu legături strânse în zona politică. Banii obținuți din infracțiuni precum cămătăria și proxenetismul erau apoi albiți în urma câștigării unor licitații publice.

SHARE

Nu există aproape nicio infracțiune din Codul Penal pe care să nu o fi făcut membrii clanului Butoane.

Citește și: Monstrul de la ansamblul pentru copii „Drăguţa Siliştea” a făcut sex cu două minore și s-a filmat

Există un dosar conform căruia, interlopii au sechestrat două fete virgine de 14 şi 15 ani, le-au drogat până la dependenţă, le-au violat, apoi le-au obligat să se prostitueze. Le vindeau pentru 50-70 lei, dar lor nu le dădeau bani, ci le plăteau cu droguri.

Citește și: De ce ar fi donat Alex Bodi două mașini de lux clanului Caran. S-ar fi certat cu interlopul Tâmplaru

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex. După un proces de șapte ani, Curtea de Apel București a decis anul acesta ca procesul să fie reluat de la zero.

Citește și: Fotbalistul Bănel Nicoliță a fugit în SUA de teama cămătarilor. Cât a luat de la interlopi

Procurorii DIICOT spun că, începând din 2017, clanul Butoane s-a regrupat și a reluat infracțiunile de crimă organizată. 

Citește și: „Patrioții” cad pe capete. Antivacciniștii ajung la spital sau mor după protestul din 2 octombrie

O parte a grupării a fost documentată de către procurorii DIICOT în cursul anilor 2017 şi 2018, fiind probată activitatea infracţională a aproximativ 40 de membri pentru constituire a unui grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunilor de proxenetism, camătă, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele fiind în diverse faze de judecată în faţa instanţelor judecătoreşti.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că, după ce au fost trimişi în judecată, o parte a membrilor s-au regrupat şi şi-au reluat îndeletnicirile infracţionale, acţionând pe mai multe paliere de criminalitate organizată în judeţul Giurgiu, dar şi în alte zone ale ţării, precum şi în ţări ale Uniunii Europene, urmărind obţinerea rapidă a unor sume mari de bani din activităţi ilegale, care ulterior să fie introduse în circuitul financiar licit prin diferite modalităţi, membrii săi săvârşind aproape orice fel de infracţiune dacă exista oportunitatea obţinerii unui câştig.

Citește și: Liderul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul Bartolomeu, internat în spital, în SUA

Conform DIICOT, gruparea este specializată în săvârşirea infracţiunilor de organizare ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declaraţii, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, camătă şi acces ilegal la un sistem informatic.

Banii din infracțiuni, folosiți în cotracte cu statul câștigate la licitații

Anchetatorii au arătat că banii din infracțiuni erau albiți prin lucrări de construcții obținute în urma câștigării unor licitații cu statul, multe prin Programul Național de Dezvoltare Locală.

Acuzațiile procurorilor sunt următoarele:

* realizarea de lucrări de construcţii (asfaltări, drumuri şi poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate de către aceştia, prin subcontractarea de lucrări de execuţie de la diverse unităţi administrativ teritoriale prin proiecte cu finanţare prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), câştigate direct de aceştia sau de asociaţi ai acestora, finanţarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracţiuni care erau reintroduse în circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obţinute fiind însuşite în scopuri personale, delapidând în acest demers societăţile comerciale tampon folosite.

* săvârşirea unor infracţiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situaţii şi referiri la persoane de sex feminin aflate în diverse ţări din vestul Europei care se prostituează în beneficiul direct al membrilor grupării, dar şi situaţii în care membrii grupării înlesnesc practicarea prostitutiţiei pe teritoriul României, prin identificarea de persoane interesate să beneficieze de servicii sexuale plătite.

* obţinerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite în diferite demersuri întreprinse în relaţia cu instituţii publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influenţei de care se bucură la nivel local liderul grupării, dar şi de membrii care sprijină gruparea.

* disimularea deţinerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile şi imobile obţinute prin mijloace ilicite, prin înscrierea acestora în acte cu sprijinul unor interpuşi şi efectuarea unor transferuri de proprietate fictive în vederea ascunderii originii reale ale acestora precum şi pentru evitarea aplicării unor măsuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infracţiuni de fals.

* deţinerea şi portul cu diferite ocazii, fără drept, a mai multor arme letale cu glonţ de către lider, dar şi de eşalonul de comandă al grupării de criminalitate organizată şi persoanele de încredere, în scopul intimidării membrilor altor grupări infracţionale sau altor persoane faţă de care aveau diverse interese.

* pregătirea săvârşirii unor infracţiuni de înşelăciune constând în utilizarea unor mijloace şi metode de trişare la jocurile ilegale de noroc organizate în diferite oraşe ale ţării la care participă membrii grupării.

* asocierea în vederea realizării infracţiunii de contrabandă cu ţigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât şi prin interpuşi.

* asocierea în vederea realizării infracţiunii de contrabandă cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct, cât şi prin interpuşi.

 

Cum a fost anulată pedeapsa din dosarul Filiera zahărului din PSD

Una dintre cele mai complexe rețele de crimă organizată din România, cea din care făceau parte membri ai clanului Butoane din Giurgiu și membri ai familiei fostului senator PSD, Cezar Măgureanu a beneficiat de anularea pedeselor printr-o decizie a Curții de Apel București.

Tribunalul București a decis, în 2018, condamnarea la 11 de ani de închisoare a lidrului clanului Butoane, Octavian Grecu, din Giurgiu.

Tot atunci au mai fost condamnați: fostul senator PSD Cezar Măgureanu – 2 ani de închisoare cu suspendare, ginerele lui, Sorin Adrian Găzdac – 16 ani de închisoare, omul de afaceri libanez Nicole Saikaly (fost iubit al Ginei Pistol) – 13 ani de închisoare, fostul director general adjunct ANAF, Nicușor Drăgan – 12 ani de închisoare, fostul director achiziții al ANAF, Dan Stroe – 7 ani de închisoare.

Citește și: Romii prinși la granița dintre Mexic și SUA spun că-s persecutați în România. Legătura cu Rechinu

La mai bine de 7 ani de la începerea procesului, Curtea de Apel București a decis, ieri, deființarea în integralitate a sentinţei penale și a dispus rejudecarea cauzei de către Tribunalul Bucureşti, Secţia I Penală. 

Practic, procesul va fi reluat de la zero, la Tribunalul București, în acest moment toate pedepsele fiind anulate. 

Evaziune de 40 de milioane de euro pe an din comerț cu zahăr

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.

Senatorul PSD de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său au fost implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis Butoane, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.

Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentate de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, au arătat procurorii. 

Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.

Rețeaua era formată din 25 de societăți comerciale, grupate în furnizori, firme beneficiare și firme intermediare.

Astfel, 21 de societăți din rețea au funcționat ca furnizori de marfă. Acestea nu plăteau TVA, nu recunoșteau tranzacțiile, nu depuneau declarații fiscale, nu justificau proveniența mărfurilor, erau declarate inactive sau nu funcționau la sediul declarat.

16 dintre firmele respective au funcționat de asemenea ca intermediari de marfă și aveau un „comportament fiscal normal”, au mai explicat sursele citate, în sensul că lăsau aparența unei activități comerciale reale. În schimb înregistrau achiziții nereale de la furnizori care nu au recunoscut tranzacțiile respective și efectuau mai departe vânzări nereale, către alte firme.

Un număr de 9 societăți comerciale dintre cele 35 au funcționat ca beneficiari ai mărfii. Acestea înregistrau achiziții de la restul firmelor, marcau TVA deductibil și cheltuieli deductibile, folosind ca justificare tranzacții comerciale nereale.

Într-unul dintre documentele întocmite în dosarul penal, procurorii DIICOT menționează că grupul de criminalitate organizată, cu legături transfrontaliere, care a acționat din 2009, este format din Sorin Stuparu, Sorin Găzdac (ginerele senatorului PSD Cezar Măgureanu), Valentin Andrei Găzdac, Raluca Găzdac (fiica senatorului Cezar Măgureanu), Ștefan Drugă, Marius Cune, Nicole Saikaly (om de afaceri libanez, fostul iubit al Ginei Pistol), Daniel Nițu, Cristian Sava, Tudor Constantin, Neculai Marataș, Mircea Rădină, Liviu Popovici și opt cetățeni bulgari.

Grupul infracțional era specializat în obținerea unor importante beneficii financiare în urma derulării unor operațiuni de import sau achiziții/livrări intracomunitare cu diverse categorii de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a tuturor operațiunilor realizate și/sau înregistrarea de operațiuni nereale, în scopul obținerii ilegale de TVA, se precizează în documentul prin care procurorii i-au adus la cunoștință învinuirile lui Viorel Bulearcă – om de afaceri din Pitești, conform Gândul. 

Potrivit aceluiași document, Bulearcă – acuzat de sprijinire a unui grup infracțional organizat – a pus la dispoziția membrilor acestuia cele două firme ale sale, „care au fost utilizate în activități de comerț evazionist cu mărfuri de larg consum (zahăr, orez, oțet, ulei de floarea soarelui), cu circuite comerciale frauduloase complexe, vizând sustragerea de la plata obligațiilor fiscale prin declararea de achiziții și livrări intracomunitare fictive, inițiate și operaționalizate de SC Novicio Food & Beverage SRL (firma lui Saikaly – n.r.), atât în relație cu palierul acțional coordonat de Stuparu Sorin, cât și cu cel coordonat de Găzdaru Sorin Adrian, ambele circumscrise intereselor financiare ale grupului de firme Lemarco ”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te