5 polițiști de frontieră, cu averi din mită: Cât costa să nu stai la coadă la vamă

DE Alin Crișan | 28.09.2022 - 20:28
Poliția de frontieră - Foto: Facebook/Poliția de Frontieră

Tribunalul Bihor a trimis în judecată a cinci agenţi de frontieră din Borş, acuzaţi că luau mită de la şoferii de TIR care intrau sau ieşeau din ţară ca să îi ia peste rând ori să nu le verifice documentele. Unul dintre ei este judecat și pentru avere ilicită.

SHARE

"În fapt, s-a reţinut că, în perioada martie - mai 2021, inculpaţii au primit de la conducători auto ai camioanelor de transport marfă, aparținând unei persoane juridice române, sume de bani cuprinse între 50 de lei şi 100 de euro, pentru a facilita acestora reducerea timpilor de aşteptare, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la carantinarea persoanelor şi controlul documentelor", se arată în informarea transmisă de procurori.

Citește și: Când vezi în meniu cotlet de zebră sau de crocodil trebuie să suni la poliție. Ce oficial crede asta

Cei cinci poliţişti de frontieră trimişi în faţa instanţei sunt Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu, Ionel Clejan și Gheorghe Silviu Pirtea, toți agenți în PTF Borș I.

Procurorii au decis și să pună sub sechestru averea unuia dintre polițiștii de frontieră, Gheorghe Silviu Pirtea, "având în vedere că s-a constatat o disproporţie vădită între veniturile licite ale inculpatului şi averea sa".

Conform informării transmise de DGA, cei cinci poliţişti de frontieră s-au aflat sub măsura reţinerii şi a arestului preventiv în perioada 7 decembrie 2021 - 17 decembrie 2021, sub măsura arestului la domiciliu în perioada 17 decembrie 2021 - 31 decembrie 2021, iar ulterior sub măsura controlului judiciar, din 1 ianuarie 2022 pe o perioadă de 120 de zile.

Citește și: Alocațiile copiilor ar urma să fie dublate. Când se va întâmpla și de cine depinde

Ancheta a început în 2020, ca urmare a unei sesizări din oficiu a ofiţerilor Serviciului Judeţean Bihor al DGA şi a unor denunţuri înregistrate la Parchetul Bihor.

Ca să-i dovedească pe şpăgari, un ofiţer DGA care are atestat de şofer profesionist a fost autorizat ca investigator sub acoperire şi, sub un nume de cod, a dat examene și a lucrat 6 luni la o firmă de transporturi, ca şofer de TIR, calitate în care, desigur, a fost trimis şi în curse externe.

Citește și: Ciolacu: Dacă iei decizii prin sufragerii, ajungi instrumentul altora și tragi după tine și partidul

Investigatorii au înregistrat incidentele cu dispozitive audio-video. Dovezile strânse au devoalat o corupţie aproape generalizată la nivelul PTF Borş, în special în rândul poliţiştilor de frontieră puşi să verifice transportatorii de mărfuri. Cei 5 frontierişti dovediţi cu mită nu au recunoscut faptele, prevalându-se de dreptul la tăcere, potrivit ebihoreanul.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te