4.000 de euro pentru un brad de Crăciun. Care este vechimea sa?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.12.2023 - 17:18
Bradul care s-a vândut cu 4.000 de euro - Foto: colaj hansonsauctioneers.co.uk

4.000 de euro pentru un brad de Crăciun. Poate să pară foarte mult, dar este vorba de un pom cu totul special, prin vechimea sa. Oricum, suma oferită pentru el este mai puțin de jumătate decât prețul celui mai scump brad de Crăciun din România.

SHARE

4.000 de euro pentru un brad de Crăciun. Pomul a fost vândut în cadrul unei licitații organizate în Anglia și prezintă o caracteristică aparte: vechimea sa impresionantă. 

4.000 de euro pentru un brad de Crăciun. Care este vechimea sa?

Un modest brad artificial de Crăciun a fost adjudecat la o licitație din Anglia pentru suma de 3.400 de lire sterline, aproximativ 4.000 de euro.

„Magia Crăciunului trăiește! Cel mai modest brad de Crăciun din lume a primit o casă nouă și ne bucurăm atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător”, a declarat Charles Hanson, proprietarul casei de licitații Hansons Auctioneers, cea care a organizat vânzarea.

Ceea ce este mai interesant este faptul că bradul respectiv are o vechime de peste un secol. El a ajuns în casa lui Dorothy Grant din Leicestershire, comitatul East Midlands, în 1920, acum 103 ani, pe când aceasta avea doar 8 ani. 

Dorothy a împodobit bradul cu vată pentru a simula zăpada, deoarece nu existau jucării pentru brad, după Primul Război Mondial.

Citește și: Cât costă cel mai scump brad artificial din România? Mașina pe care o poți lua cu acea sumă

Ea s-a atașat atât de mult de el încât a avut grijă de de el până la moartea sa, în 2014, la vârsta de 101 de ani, a transmis hansonsauctioneers.co.uk.

Fiica sa, Shirley Hall, în vârstă de 84 de ani, care locuiește lângă Loughborough, „a moștenit” pomul de Crăciun și a hotărât să se despartă de el.

„Vânzătoarea a decis să se despartă de brad pentru a onora memoria mamei sale și pentru a se asigura că pomul supraviețuiește peste timp, ca o amintire umilă a vieții din anii 1920”, a transmis casa de licitații Hansons Auctioneers.

Hansons Auctioneers a evaluat bradul înalt de 79 de centimetri, cu 25 de ramuri, la 60-90 de euro. Dar, grației interesului stârnit rândul cumpărătorilor, pomul a fost vândut la un preț mult mai mare.

Un brad de Crăciun similar, cumpărat în Scoția pentru echivalentul a 6 pence în 1937, s-a vândut cu 150 de lire sterline la Hansons, în 2019. 

Un alt exemplar, găsit în Derby, a fost adjudecat pentru 420 de lire sterline, în 2017. Acesta a fost asigurat de Asociația Americană a Pomilor de Crăciun. Dar bradul lui Dorothy a excelat cu adevărat, fiind într-o stare aproape perfectă.

„Dorothy a iubit acest pom. A fost parte integrantă a sărbătorilor de familie de zeci de ani. Faptul că bradul i-a adus o asemenea bucurie ne arată că extravaganța și excesul nu sunt necesare pentru a transmite spiritul Crăciunului”, a mai spus Charles Hanson.

Din câte se pare, bradul artificial a fost produs pentru magazinul de lux Woolworths din Londra.

Citește și: Cât costă cel mai ieftin brad natural de pe piață? Unul cât casa de mare este câteva sute de lei

Pe de altă parte, cel mai scump brad de Crăciun din România anului 2023 este tot unul artificial și ar eun preș mai mult decât dublu față de cel vechi de 103 ani, licitat în Anglia.

El costă nu mai puțin de 46.200 de lei, adicîă echivalentul sumei de 9.240 de euro și poate fi comandat pe eMag. 

Pomul artificial poate fi cumpărat şi în rate, astfel că pe parcursul unui an ar trebui să plătești lunar 3.850 de lei, adică 770 de euro de euro.

El poate însă poate fi achitat şi mai repede, în 3 sau 6 luni, ceea ce implică, însă, o rată şi mai mare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te