Holocaustul românesc: 35% din români nu știu nimic despre asta, 50% dau vina pe naziști

DE Flavia Drăgan | Actualizat: 12.05.2021 - 16:39
Inaugurarea bustului lui Goga, primul premier susținător al Germaniei naziste, in timpul căruia s-au adoptat legi antisemite, a arătat ca românii nu își cunosc istoria. Facebook Primaria Iași
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel
Cercetare Avangarde pentru Institutul Elie Wiesel

O treime dintre români nu a auzit despre Holocaustul românesc, iar aproape 50 la sută considera ca de vina pentru exterminarea evreilor din țară este Germania nazistă. Ion Antonescu este indicat ca unul dintre responsabilii pentru Holocaust de doar 29 la sută.

SHARE

Datele apar in cel mai recent sondaj de opinie, publicat miercuri de Institutul pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel. 

Astfel, foarte multă lume cunoaste termenul "Holocaust", 41 la sută a identificat o trăsătura generală ca a avut loc in timpul celui de-Al Doilea Război Mondial exterminarea populației evreiești din Europa, un sfert nu a auzit despre Holocaust, peste 30 la sută au identificat și romii ca fiind una dintre populațiile exterminate, 47 la sută nu au știut nici o alta populație care a suferit. 

Citește și: Motivarea instanței: de ce ex-ofițerul SRI Zărnescu a primit închisoare pentru negarea Holocaustului

Întrebați în ce a constat Holocaustul: 26 la sută vorbesc despre deportarea evreilor in lagărele naziste, 23 la sută știu despre execuțiile in masă, 9 la sută - deportările in Transnistria, 35 la sută nu știu nimic despre Holocaustul românesc, doar 3 la sută au indicat si pogromurile

Responsabilii pentru Holocaustul românesc sunt, în opinia românilor: 47 la sută - Germania nazista (foarte mare măsura) și 25 la sută -mare măsura, Ion Antonescu -29 la suta, 8 la sută Mișcarea legionară, 5 la sută - Armata, 4 la sută URSS, 13 la sută - evreii. 
Doar 6 la sută dintre respondenți au indicat ca de vina pentru exterminarea evreilor a fost politica românească antisemita a vremii. 

Citeste și: Compromis la Iași: pe statuia lui Goga va fi menționată legătura lui cu Germania nazistă

Reamintim că:

- între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni au fost omorâți pe teritoriile românești și cele aflate sub administrație românească, din care:

- cel puțin 15.000 de evrei din Regat au fost omorâți în pogromuri și în urma măsurilor antievreiești

- între 45.000 și 60.000 de evrei din Basarabia și Bucovina au fost omorâți de trupele române și germane în 1941

- între 105.000 și 120.000 de evrei români au murit ca urmare a deportărilor în Transnistria

- între 115.000 și 180.000 de evrei transnistreni au fost omorâți – cei mai mulți la Odessa (circa 40.000 doar aici - arși de vii, spânzurați și împușcați), Golta și Berezovka

Citește și: D’ale „deontologiei”... Cum a furat Aleph News o știre de la Newsweek România | Newsweek Romania

- alți peste 130.000 de evrei din Transilvania de Nord, ocupată de Ungaria, în urma Dictatului de la Viena, au fost deportați la Auschwitz și omorâți (90% din populația evreiască)

Sursa: Raport Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, 2004

Citește și: DOCUMENTE Aritmetica răului. Holocaustul românesc - masacrarea a aproape 400.000 de suflete | Newsweek Romania

In acest an școlar, in manualele de clasa a VIII- a a fost introdusă o lecție obligatorie despre Holocaust pentru prima data, in aceste manuale li se spune elevilor ca Germania sista este de vina pentru Holocaustul românesc. 

In ceea ce privește distanță socială, 46 la sută dintre români nu ar vrea sa aibă vecini gay, 42 la sută romi, 16 la sută o persoana de culoare, 5 la sută evrei. 

Citeste și: Afișarea plăcuței cu Mișcarea Legionară: ilegală, dar clasată. Procurorul General a redeschis speța

Contextul este dat si de situația faptului ca un partid extremist radical de dreapta a reușit sa obțină procente pentru a avea acces in Parlament, a explicat directorul Institutului Elie Wiesel, Alexandru Florian. 

Sondajul de opinie Avangarde a fost efectuat in aprilie 2021, marja de eroare de 3,2, eșantion reprezentativ la nivel național. 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te