35% dintre români cred că nu e foarte important să respecți regulile. Pentru 8% regulile nu contează

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 26.11.2021 - 13:40
35% dintre români cred că nu e foarte important să respecți regulile. Pentru 8% regulile nu contează. Foto Pexels.com
35% dintre români cred că nu e foarte important să respecți regulile. Pentru 8% regulile nu contează

Respectarea regulilor nu este deloc obligatorie sau este relativ importantă pentru aproape jumătate dintre români, arată cel mai recent Eurobarometru despre valorile și identitățile cetățenilor UE.

SHARE

35% dintre români cred că e relativ important să respecți regulile și reglementările, dar nu este neapărat obligatoriu, arată un sondaj inclus în Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie. 

Pentru 8% dintre repondenții din România la această cercetare sociologică, legile nu contează absolut deloc. 1% nu știu dacă e imoportant sau nu să nu încalci regulile. 

România nu stă, totuși, cel mai rău din Uniunea Europeană prin comparație cu alte țări membre, care au rezultate mai rele. 

Astfel, cel mai rău la acest capitol stă Estonia, unde doar 34% din populație crede că e importantă să nu încalci regulile și reglementările, în timp ce 52% au o abordare detașată față de acest aspect. 14% nu consideră relevantă respectarea legilor. 

Pe locul următor este Lituania, unde doar 35% spun că sunt interesați de respectarea legilor, în timp ce 49% nu pun mare preț pe acest lucru. 

Cele mai multe persoane care nu cred că e important să respecți legile sunt în Austria. 25% dintre cei chestionați au declarat că nu e relevant acest lucru la o persoană. 

Citește și: Românii, pe primul loc din UE la capitolul „îmi place să le spun celorlalți ce să facă”

Oamenii cu studii mai puține respectă mai mult regulile

Femeile (57%) sunt oarecum mai predispuse decât bărbații (51%) să acorde o mare valoare respectării regulilor, menționează Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie. 

Respondenții mai în vârstă sunt mai susceptibili să spună că acordă importanță acestei valori. De exemplu, 60% dintre respondenții care au 55 de ani și peste spun că e relevant, comparativ cu 47% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15-24 de ani.

Respondenții care au încetat studiile mai devreme au, de asemenea, mai multe șanse să spună că apreciază acest lucru: cei care au părăsit studiile când aveau 15 ani sau mai tineri sunt mai probabil (65%) să răspundă în
afirmativ la această întrebare decât cei care și-au continuat educația până sau după vârsta de 20 de ani (51%).

„Respondenții care indică că au dificultăți la plata facturilor de cele mai multe ori sunt ceva mai puțini
probabil (49%) să indice că nu încalcă niciodată regulile și reglementările decât cei care întâmpină dificultăți din când în când (53%) sau niciodată (54%).

Interesant este că atât clasa muncitoare, cât și clasa superioară sunt mai probabile (59% și 63% respectiv) să spună că nu încalcă niciodată regulile și reglementările decât respondenții care se descriu ca aparținând clasei de mijloc inferioară (49%), clasa de mijloc superioară (52%) și clasa de mijloc (53%).

Respondenții care se identifică ca fiind de stânga din punct de vedere politic sunt puțin mai puțin probabil (51%) să încalce regulile decât cei din centru (55%) și cei din dreapta (56%).

Respondenții care spun că religia este importantă pentru ei (63%) au mai multe șanse să spună că este importantă respectarea legii decât cei care spun că religia nu este importantă pentru ei (45%)”, arată Eurobarometrul „Valorile și identitățile cetățenilor UE”, publicat în noiembrie. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te