ÎPS Teodosie a fost acuzat, într-o scrisoare oficială a Patriarhiei Române, că este conducătorul unei școli doctorale care încurajează impostura și furtul academic.
„În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective... cele mai mari probleme, din punctul de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau etc)”, potrivit unui document al Patriarhiei publicat de g4media.
Newsweek România a arătat, azi, că la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius există teze de docrat în care este plagiat chiar Patriarhul Daniel.
Citește și: Școala doctorală condusă de IPS Teodosie fura din Patriarhul Daniel: pagini, fără citarea sursei
Deși acuzat că girează plagiate, Teodosie este plătit ca profesor și președinte al Școlii doctorale cu suma de 158.019 lei pe an, adică 13.160 de lei pe lună. Universitatea din Constanța este de stat și finanțată din fonduri publice.
Ca slujitor al bisericii, Teodosie primește suma de 14.700 de lei pe lună. O parte din acești bani provin tot de la stat, dacă nu chiar toți.
Din cei 16.600 aproximativ de preoţi, pastori, imami, rabini din România, 70% primesc un sprijin salarial de 65% din salariul unui profesor de nivel preuniversitar, iar restul de 30% un sprijin salarial de 80% din salariul unui profesor de nivel preuniversitar. Detalii AICI.
Potrivit documentelor oficiale, „numărul de posturi pentru care se asigură sprijin lunar la salarizare este de 15.272. De asemenea, legea stabilește modul de calcul al veniturilor unui slujitor al bisericii. Detalii AICI.
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, susține că de vină pentru plagiatele de la Facultatea de Teologie „nu este o persoană”, ci „calculatorul” și că „cei din Comisia Teologică, care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului”.
Citește și: Teodosie: De vină pentru plagiat, calculatorul și cei care nu sunt ortodocși din Comisia Teologică