Școala doctorală condusă de IPS Teodosie fura din Patriarhul Daniel: pagini, fără citarea sursei

DE Petre Bădică | Actualizat: 24.05.2021 - 12:40
Școala doctorală condusă de IPS Teodosie fura din Patriarhul Daniel / FB

În timp ce se războiește cu Patriarhia Română, IPS Teodosie închide ochii atunci când un student de-al său îl fură pe Patriahul Daniel. Academic, vorbind.

SHARE

Săptămâna trecută a fost scos la suprafață un dialog între IPS Teodosie și Patriarhul Daniel. Într-o epistolă, Patriarhia română arată că există nereguli la Școala Doctorală a facultății de Teologie Ortodoxă din Constanța. Școala este condusă de Teodosie.

Citește și: Teodosie și-a mai găsit o misie sfântă - fructele de mare: Nu sunt de post, sunt ființe fără sânge

„În Arhiepiscopia Tomisului, normele statutare, cele regulamentare și hotărârile Sfântului Sinod sunt încălcate adesea prin: hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceștia să fi prezentat documentele de ieșire canonică din eparhia de care aparțin, admiterea la doctorat a unor candidați cu note sub 8,5, primirea preoților și monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective etc”, mai arată decizia inițiată de Patriarhul Daniel.

În Documentul publicat de g4media se arată că „cele mai mari probleme, din punctul de vedere al calității tezelor doctorale și al onestității științifice, se regăsesc la Școala Doctorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Ovidius (teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau etc)”

Ce metode de furt academic a păstorit Teodosie

Teodosie spune că nu au fost plagiate, ci doar erori de redactare la computer.

Newsweek România a descoperit una din tezele susținute la Școala doctorală condusă de Teodosie și care, ulterior, a fost declarată plagiat. Doctorandul a plagiat chiar din Patriarhul Daniel.

Achim Constantin Cosmin a prezentat lucrarea de doctorat cu titlul „Valențe universale în opera Sfântului Dionisie Exiguul în lumina noilor cercetări”, susținută la Facultatea de Teologie de la Universitatea Ovidius din Constanța.

După ce a obținut titlul de doctor, la CNATDCU s-a depus o plângere privind un posibil plagiat.

CNATDCU a analizat lucrarea și a  descoperit:

„ în general, acestă teză se caracterizează printr-o serie de aspecte negative, necorespunzătoare cu standardele științifice”

„citate de jumătate de pagină sau mai lungi, uneori înșiruite unul după altul, depășind împreună mai mult de jumătate de pagină”

„pagini întregi alcătuite din colecții de citate, care deci nu aparțin autorului”.

„întrebuințează pasaje fără a cita corect sursele, trezind impresia parafrazării acolo unde de fapt pasajele sunt pur și simplu copiate fraudulos”.

Exemple de plagiat: din patriarhul Daniel

CNATDCU arată că în teza susținută în fața Comisiei conduse de Teodosie autorul îl plagiază pe patriarhul Daniel.

Concluzia CNATDCU: „Modul defectuos al citării, paginile întregi de citate și cazurile evidente de plagiat indică asupra unei probleme structurale și nu adiacente a acestei teze de doctorat. Ținând cont de faptul că sesizarea privind pasajele menționate plagiate este îndreptățită, iar modul de redactare al tezei este deficitar, nerespectând standardele academice, considerăm că trebuie retras titlul de doctor în teologie”.

Lucrarea declarată plagiat a fost susținută în data de „în data de 19 octombrie 2017.

După cum se poate vedea AICI, președintele Comisiei de doctorat care a analizat teza de doctorat și nu a considerat-o plagiat este chiar Prof univ.dr. IPS Teodosie Petrescu.

 

  

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te