VIDEO 250 de mii de români au donat pentru construcția celui mai modern spital modular pentru COVID

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 15.05.2020 - 14:15
Foto: Bogdan Dincă

Spitalul modular pentru pacienți cu coronavirus construit exclusiv din donații de Asociația Dăruiește Viață în curtea Spitalului Elias din București va fi gata peste două săptămâni, anunță Carmen Uscatu, președintele asociației.

SHARE

Dăruiește Viață a achiziționat deja și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului. Construcția spitalului modular costă aproximativ 2,2 milioane de euro, iar spitalul este cel mai modern de acest fel din România. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția spitalului și zeci de companii au sponsorizat proiectul.

"Nu vă speriați, el va fi complet, nu pe trei sferturi, în două săptămâni. Dar ne mai trebuie acești bani. E mult? E puțin?", este mesajul lui Carmen Uscatu.

"Împreună ridicăm acest spital temporar pentru pacienții cu COVID-19 pe care îl vom transforma în spital de mari arși, după pandemie", spune Oana Gheorghiu, vicepreședintele și co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață.

Spitalul modular va avea 38 de paturi, iar fiecare pat va fi dotat cu gaze medicale pentru a putea trata cazuri grave (de terapie intensivă). Este un spital care crește numărul de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu COVID-19 și care va fi transformat, după epidemie, în spital pentru mari arși, în condițiile în care România are extrem de puține paturi și pentru acești pacienți, chiar și la aproape 5 ani după Colectiv. Costurile de relocare și de refolosire ca spital pentru mari arși sunt mici, spun reprezentanții Dăruiește Viață.

Dăruiește Viață a achiziționat și echipamentele necesare pentru funcționarea spitalului. La finalul săptămânii trecute au fost montate tancurile de oxigen pentru gazele medicale.

Proiectul tehnic al spitalului a fost pus la dispoziția autorităților pe data de 25 martie, pentru a fi replicat în țară, spune Carmen Uscatu. Până acum, doar Consiliul Județean Brașov a solicitat proiectul tehnic pentru a îl implementa și a fost sprijinit de Asociația Dăruiește Viață cu adaptarea acestuia la nevoile de acolo (spațiul și numărul de paturi dorit).

Potrivit președintelui Asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu, reprezentanții Guvernului i-au transmis că costurile unui astfel de spital - 2 milioane de euro - sunt prea mari pentru Executiv, care nu și-ar permite să multiplice proiectul în mai multe zone din țară.

Din momentul izbucnirii crizei coronavirusului în România, Asociația Dăruiește Viață a direcționat toate donațiile primite către sprijinirea spitalelor în lupta împotriva coronavirusului - aparatură și materiale de protecție. La începutul lunii aprilie, asociația fondată de Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu a anunțat că începe construcția unui spital modular în curtea Spitalului Elias din București, unde urmează să fie tratați pacienți infectați cu coronavirus.

Poți dona pentru spitalul modular și proiectele Dăruiește Viață pe www.daruiesteviata.ro sau prin SMS (2 euro) cu textul IMPREUNA la 8826.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.