Pentru a se stabili data la care pică Paștele la ortodocși și la catolici se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani.
Calcularea datei la care creştinii sărbătoresc Paştele ţine două fenomene naturale, unul cu dată fixă – echinocţiul de primăvară, iar altul cu dată variabilă – Luna Plină. Aceasta din urmă face ca data sărbătorii să difere în fiecare an.
Această formulă de calcul a fost stabilită în cadrul Primului Conciliu de la Niceea, din anul 325 d.Hr, în care s-a cerut ca Paștele să fie sărbătorit în ”duminica imediat următoare Lunii Pline după echinocţiul de primăvară”.
2025 este anul în care sărbătoarea Învierii Domnului pică la ortodocși și catolici în aceeași zi
2025 este anul în care sărbătoarea Învierii Domnului coincide la ortodocși și catolici
De asemenea, cele două Biserici calculează data Paștelui după calendare diferite. Mai exact, Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează echinocțiul după calendarul iulian (pe stil vechi).
Citește și: Ce este Sărbătoarea bubatului și de unde îi vine numele? Tradițiile românilor între 3 și 5 decembrie
În consecință, sărbătoarea de Învierea Domnului poate avea loc în perioadele 22 martie – 25 aprilie, cu unele excepții.
Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2025
În 2025, Paștele ortodox și Paștele catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodocși, mai exact pe 13 aprilie 2025.
Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită în ziua de 16 aprilie.