19 județe grav afectate de ploi. O persoană a fost luată de viitură, altele evacuate

DE Alex Darvari | Actualizat: 23.06.2020 - 10:26
Europa FM

În cursul zilei de ieri, aversele torențiale au produs inundații în 19 județe, cele mai afectate fiind Alba, Bihor, Caraș-Severin, Harghita, Mureș, Neamț și Suceava.

SHARE

Din cauza precipitațiilor abundente, pompierii au acționat pentru extragerea apei din 171 case, 286 curți și 98 beciuri/subsoluri.

O situație care a impus evacuarea unei familii a avut loc în municipiul Aiud din județul Alba, unde pompierii au intervenit pentru scoaterea din locuința inundată a doi adulți și a unui copil de 9 luni.

Un eveniment deosebit s-a înregistrat și în localitatea Dimitrie Cantemir, județul Vaslui, unde este căutată o femeie în vârstă de aproximativ 75 de ani, posibil luată de viitura formată în după-amiaza zilei de ieri. Căutările au fost oprite pe timpul nopții, urmând a fi reluate în această dimineată.
 

Totodată, în localitatea Oravița, județul Caraș-Severin au fost evacuate temporar 3 persoane dintr-o anexă inundată datorită precipitațiilor însemnate cantitativ acumulate într-un interval scurt de timp care au determinat scurgeri de pe versanți, torenți și pâraie. 

La nivelul județului Bihor pe raza localităților Budoi, Voievozi și Cupăr au fost salvate din calea viiturii 6 persoane, fără a avea nevoie de îngriji medicale.

Și în județul Botoșani s-a produs un eveniment care putea pune în pericol viața oamenilor. În localitatea Rădăuți Prut viitura a surprins un autoturism, iar cele 4 persoane aflate în interior au rămas blocate. A fost nevoie de intervenția pompierilor și a unui buldoexcavator pentru a-i duce într-un loc sigur.
 

Începând de ieri seară și până mâine la prânz se află în vigoare o avertizare hidrologică de COD ROȘU de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tisa, Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova, Bistrița și Prut, fiind vizate județele din jumătatea de nord a țării: Bacău, Botoșani, Bistrița-Năsăud, Harghita, Maramureș, Neamț și Suceava.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților și autorităților locale, IGSU a dispus suplimentarea personalului și a tehnicii de intervenție în județele Neamț și Suceava. Cele 16 motopompe de mică și mare capacitate (9 trimise în sprijin în Suceava, iar 7 în Neamț) sunt mobilizate din județele Bacău, Sălaj, Vaslui, precum și din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență Ciolpani.

Totodată, alte 13 motopompe (6 din Mureș și 7 din Satu-Mare) sunt pregătite să vină în sprijinul pompierilor din județele Bistrița-Năsăud și Maramureș. Deplasarea echipamentelor în zonele afectate se va face numai dacă situația o va impune, arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.