18 imobile din București, sechestrate de Parchetul European. 14 conturi, înghețate. Ale cui sunt?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.03.2024 - 16:53
Laura Codruta Kovesi- șefa Parchetului European Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European, condus de procurorul Laura Codruța Kovesi, a confiscat 2,4 milioane de euro în România în cadrul unei mega anchete privind importurile frauduloase de combustibil în Italia.

SHARE

 Într-o anchetă privind o fraudă transfrontalieră complexă în domeniul TVA care implică carburanți importați pe piața italiană, condusă de Parchetul European din Bologna (Italia), în România au fost sechestrate bunuri în valoare de 2,4 milioane de euro.

Aceasta se adaugă confiscărilor anterioare executate în Italia , în valoare de 19,9 milioane de euro, care nu au acoperit întregul prejudiciu adus bugetului UE de activitățile frauduloase investigate, estimate la 92 de milioane de euro, transmite instituția.

 18 imobile din București, sechestrate de Parchetul European. 14 conturi, înghețate. Ale cui sunt?

În momentul în care procurorii europeni delegați de la Bologna au găsit bunurile unuia dintre suspecți aflați în România, au solicitat colegilor de la București să le sechestreze, lucru care a fost realizat cu promptitudine, grație modelului operațional al EPPO ca birou unic. 

”În temeiul ordinului judecătoresc, emis de judecătorul de urmărire preliminară al Tribunalului Parma la cererea Parchetului General, oamenii legii au sechestrat 18 imobile situate în București, aparținând suspectului. 

Citește și: Parchetul European, percheziții masive în România într-un dosar de fraudă de trei milioane de euro

În plus, au fost înghețate 14 conturi bancare, precum și participații în companii românești care își desfășoară activitatea în domeniul imobiliar și în sectorul comerțului cu combustibili, toate cu o valoare totală combinată de 2,4 milioane de euro. 

Ancheta se referă la un grup infracțional suspectat condus de trei indivizi, toți italieni, care lucrează din Dubai, Miami și Napoli. 

Aceștia sunt bănuiți că au introdus produse petroliere pe teritoriul italian de la rafinăriile din Croația și Slovenia pentru revânzarea lor ulterioară la un cost redus, folosind un șir de companii-fantasmă și o companie tampon. Potrivit anchetei, combustibilul a fost vândut unor companii din România și Marea Britanie și apoi facturat unor companii-fantasmă italiene, toate administrate de membri ai organizației criminale”, a transmis Parchetul European

Cum era organizată mafia combustibilului

Conform dovezilor strânse de anchetatori, produsele combustibile au fost de fapt vândute unei companii cu sediul în Parma, despre care se crede că ar fi comis fraudă intracomunitară a comerciantului dispărut (MTIC) – o schemă criminală complexă care profită de normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele sale membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA. 

”Acest lucru a permis companiei să revinde produsele petrochimice sub prețurile pieței, prin intermediul a 17 benzinării fără marcă situate în provinciile Brescia, Ferrara, Lodi, Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia și Verona – obținând astfel un avantaj ilegal față de operatorii economici onești.

Se estimează că schema a cauzat administrației fiscale un prejudiciu de peste 92 de milioane de euro, aferent impozitului neplătit din 2016. Bunurile aflate în România aparțin reprezentantului legal al societății cercetate din Parma. 

Ordinul de înghețare a fost executat în România în conformitate cu prevederile articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit efectuarea de investigații transfrontaliere mai rapide. În conformitate cu aceste prevederi, procurorii europeni delegați ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să întreprindă măsuri specifice de investigare, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în ​​cazul metodelor tradiționale de cooperare judiciară.

Citește și: Parchetul European a deschis sute de dosare într-un an în România. 1,87 miliarde de euro prejudiciu

În Italia, capturile anterioare au fost efectuate de Poliția Financiară Italiană (Comando Provinciale della Guardia di Finanza – Parma), sub conducerea EPPO. În România, ordinul de înghețare a fost executat de polițiști din cadrul Structurii de Sprijin EPPO din acea țară”, a mai transmis Parchetul European. 

Toate persoanele în cauză sunt prezumate a fi nevinovate până la probarea vinovăției în instanțele competente italiene.

EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE, mai transmite instituția.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te