14 ani fără Tatiana Stepa, artista care a lucrat în mină după ce a fost interzisă. A murit la 46 ani

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 07.08.2023 - 17:46
Tatiana Stepa - Foto: jurnalul.ro

Tatiana Stepa a cântat folk timp de 27 de ani. Ca să supraviețuiască, a lucrat în mină în Valea Jiului. Și-a crescut singură copilul și i-a îngrijit pe părinţii bolnavi, cu o dăruire de sfântă. Deși grav bolnavă, a cântat pe scenă, la Vama Veche, cu o săptămână înainte de a muri.

SHARE

Tatiana Stepa ar fi împlinit 60 de ani, dacă o boală nemiloasă nu ar fi răpus-o la numai 46 de ani. Artista spune că, din păcate, a amânat momentul în care ar fi trebuit să își facă un control medical. Avea să piardă bătălia cu boala în 2009. 

A trăit cu muzica din prima zi de viață

Cântăreața de folk Tatiana Stepa a plecat dintre noi la 7 august 2009. Avea doar 46 de ani. A fost un copil din popor: o fată de mineri din Valea Jiului.

Tatiana este unui din cei trei copii ai familiei Stepa. Mama ei a fost slugă de la 10 ani, iar tatăl a fost copil de regiment. Au fugit în Valea Jiului ca să scape de sărăcie. Cei doi frați au fost și ei mineri.

Tatiana Stepa povestea în interviuri mai vechi că avea puține jucării și o trotinetă pentru toți copii familiei. A fost înconjurată de muzică, din prima zi a vieţii: părinţii ei s-au cunoscut cântând şi, dacă n-au avut bani mulţi, au avut grijă ca cei mici să se simtă speciali. 

Citește și: Recunoașteți personajul? S-a născut sașiu și bâlbâit, iar astăzi e un foarte iubit actor român

La grădiniță, a cântat pentru prima dată pe o scenă, apoi a făcut cursuri de balet, vioară și pian. A făcut Liceul de Arhitectură din București când s-a întâlnit cu muzica folk.

Tatiana Stepa s-a căsătorit foarte tânără și a divorțat când băiatul ei, Cătălin, avea mai puțin de un an. 

Au urmat 11 ani de lucru în mină

„Am lucrat în prima parte a minei, într-un loc destul de greu, într-un loc de unde se aducea cărbune din cariera și se încarca în vagoneti și se ducea în alte părți. Pe urmă am mai avansat, am ajuns la niște birouri, în zona administrativă a minei Lupeni”, spune într-un interviu pentru revistatango.ro
 
Revenirea în mină s-a făcut după ce Cenaclul Flacăra unde cânta fusese interzis. Artista nu s-a putut angaja decât la mină unde a lucrat din 1985 până în 1996. Avea și un fiu și trebuia, cumva, să își câștige existența.  Artista era, deja, divorțată. Căsătoria se întâmplase la 18 ani și a durat foarte puțin.
 
După revoluție, a (re)lansat o serie de melodii care au făscut foarte populară, fiind invitată în emisiuni de televiziuni și în turnee. Din anul 1996 până în 2009 a mai susținut peste 1.000 de spectacole pe majoritatea scenelor marilor orașe din România, Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, Bulgaria.

Cancerul i-a măcinat trupul timp de 5 ani 

„Am început să mă simt rău. Mă simțeam rău de ceva timp și am amânat destul de mult să mă duc la un medic, pentru că am avut și un an foarte greu în care l-am avut pe tatăl meu, aici, în București. L-am operat, mi-a murit un nepot, și… Omul când vrea să-și găsească scuze pentru ceva ce n-a făcut, își găsește. Adevărul e că trebuia să mă duc la medic din prima clipă în care am simțit că nu mi-e bine.
 
M-am dus destul de tărziu și, după câteva investigații, mi-au spus că am cancer. Sigur că e un soc pentru toată lumea, în general, când folosești cuvântul „cancer“. Când îl folosești pentru altcineva, îl folosești ca pe orice alt cuvânt. Mie mi-a venit foarte greu și să spun cuvântul. A fost un șoc. Am avut o perioadă de câteva săptămâni în care am fost năucă, nu înțelegeam nimic, mi-era și foarte rău.
 
Paradoxal, faptul că eu m-am îmbolnăvit mi-a simplificat puțin viața. Am dat deoparte tot ceea ce îmi făcea rău și m-am concentrat și mă concentrez pe muzică, pe familia mea, pe prietenii mei, pe mine, numai pe ceea ce e frumos.
 
Mă duc și mă plimb. Îmi place foarte mult să mă duc în locuri aglomerate, îmi place să văd oameni, îmi place să acult muzica. Viața este și urata, e-adevărat, și frumoasa.
Acuma, depinde cu ce te compari. Și eu cred că în nefericire e bine să te compari cu unii mai nefericiți că tine. Pentru că întotdeauna există oameni mult mai necăjiți că tine.
 
Dacă există ceva bun în a intra într-un spital este că vezi oameni mult mai grav bolnavi decât tine, oameni fară speranță, de aceea e bine că în nefericire să te compari cu oameni mai nefericiți decât tine.
 
Eu sunt recunoscătoare pentru fiecare zi pe care o apuc și încerc că zilele astea lungi care sunt în viață asta scurta să mi le fac cât pot eu de frumoase”, spunea Tatiana în intervioul „de adio”.
La nici 3 ani de la aceste vorbe, Tatiana Stepa avea să piardă lupta cu boala.
 

Banii de la concert, mergeau pe tratament

Tatiana Stepa a fost diagnosticată cu cancer de col uterin 2004. Cinci ani mai târziu avea să se stingă, la numai 46 de ani. Artista a fost nevoită să cânte, chiar dacă avea dureri foarte mari. În săptămâna dinaintea morții ea a cântat în Vama Veche. Banii îi folosea pentru a-și plăti tratamentele, scrie fanatik.ro.

Într-un interviu acordat în 2006, Tatiana nu a infirmat o poveste avută cu Ștefan Hrușcă.  
 
„Nu știu daca a fost chiar o poveste de dragoste. A fost o apropiere între noi. Eu am ținut și țin în continuare foarte mult la Ștefan.
 
El mi s-a părut, în toată lumea aia pestriță de pe scenă, venită de prin toate colțurile țării, și fiecare cu diverse preocupări, mi s-a părut că seamănă oarecum cu mine, pentru că eram amândoi destul de stingheri, veneam din localități mici, mi se părea că sufletul lui seamănă cu sufletul meu. Nu știu dacă a fost chiar o poveste de dragoste, a fost o apropiere și un om la care am ținut foarte mult”, spune Tatiana Stepa.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te