România își va putea finanța achizițiile militare din Statele Unite printr-o serie de împrumuturi acordate chiat de guvernul american prin programul FMF (Foreign Military Financing – Finanțare Militară Externă).
Prin acest program vor fi finanțate contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Departamentul Apărării din SUA.
Citește și: Polonia cumpără 48 Patriot și ia 1.230.000.000$ pentru a produce lansatoarele. România așteaptă
De precizat că în cadrul mecanismului FMF sunt aprobate fonduri la dispoziție de până la 4 miliarde de dolari (sumă disponibilă în anul financiar al SUA) pentru împrumuturi directe, cu posibilitate de rambursare în 12 ani, după o perioadă de grație de un an de la data efectuării primei trageri, la o dobândă avantajoasă (apropiată de costul de finanțare al SUA, respectiv ratele de dobândă ale obligațiunilor emise de Trezoreria SUA la care se adaugă o marjă). Apoi, mai sunt disponibile și fonduri de până la 8 miliarde dolari, atrase prin contractarea de împrumuturi din piețele financiare, garantate de către Guvernul SUA. Disponibilitatea acestor sume se modifică pe măsură ce se încheie acorduri de împrumut cu partenerii. Polonia a fost singurul stat care a beneficiat anterior de acest program.
12.000.000.000$ ne dau americani să luăm armament. Ce e pe lista de cumpărături?
„Mecanismul de finanțare FMF oferit de către Guvernul SUA constituite astfel o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice. Pe lângă contractele de achiziție de tehnică și echipamente militare ale MAN, au fost identificate și alte contracte derulate de către companii de stat, care se înscriu în Strategia națională de apărare a țării și care, conform discuțiilor purtate cu partenerii din SUA, ar putea fi eligibile la finanțare în cadrul acestui mecanism” se arată în nota de fundamentare a unei Ordonanțe de Urgență a Ministerului Finanțelor.
Citește și: 2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”
De precizat, MApN va putea achiziționa cu acești bani numai sisteme de armament americane. Cu toate astea nu a fost precizat punctual despre ce sisteme de armament este vorba, dar putem bănui dacă consultăm lista de achiziții a MapN. Astfel putem vorbi de modernizare nave purtătoare de rachete, cu sisteme de rachete NSM – lansatoare cu câte 8 rachete NSM pe fiecare NPR, în total 375 milioane de euro, achiziționarea de nave de patrulare maritimă, drone kamikaze sau chiar de dotarea cu 32 avioane F-35 cu o valoare estimată pentru întreg programul de 6,5 mld.dolari.