Polonia cumpără 48 Patriot și ia 1.230.000.000$ pentru a produce lansatoarele. România așteaptă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.08.2024 - 08:01
Polonia ia 1.230.000.000 $ pentru a produce 48 de lansatoare Patriot - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Polonia ia 1.230.000.000 $ pentru a produce 48 de lansatoare Patriot - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Polonia cumpără 48 Patriot și ia 1.230.000.000$ pentru a produce lansatoarele . România așteaptă. Este un acord de subcontractare: compania poloneză va produce lansatoarele pentru grupul american RTX, apoi vor fi integrate în întregul sistem și livrate în 2027-2029.

SHARE

Polonia cumpără 48 Patriot și ia 1.230.000.000$ pentru a produce lansatoarele. România așteaptă.

La 12 august, grupul american RTX [ex-Raytheon] a semnat un acord în valoare de 1,23 miliarde de dolari cu Huta Stalowa Wola SA pentru producerea a 48 de lansatoare M903 pe pământ polonez.

În martie 2018, Polonia a confirmat achiziția a două baterii de apărare aeriană Patriot PAC-3+ din Statele Unite pentru 4,75 miliarde de dolari.

Polonia  cumpără 48 Patriot și ia 1.230.000.000$ pentru a produce lansatoarele . România așteaptă

Însă în lumina războiului din Ucraina, Polonia a lansat a doua fază a programului său Wisla pentru întărirea apărării aeriene.

Astfel, în iunie 2023, Agenția de Cooperare pentru Securitate a Apărării [DSCA], responsabilă de exporturile de echipamente militare americane, a recomandat Congresului să accepte potențiala vânzare către Polonia a 48 de lansatoare Patriot M903, un Sistem integrat de comandă pentru apărare aeriană și antirachetă IBCS, 12 radare LTAMDS și 644 rachete interceptoare PAC 3 MSE.

Negocierile contractuale au fost încheiate rapid, deoarece comanda pentru aceste sisteme a fost semnată oficial de Ministerul Polonez al Apărării în septembrie 2023, pentru o sumă totală de peste 11 miliarde de dolari, cerând compensații industriale. 

Astfel, la 12 august, grupul american RTXa fost de acord cu producerea celor 48 de lansatoare M903 pe pământ polonez.

„Acesta este un acord de subcontractare: compania poloneză va produce lansatoarele pentru nevoile grupului american, apoi vor fi integrate în întregul sistem și livrate în 2027-2029”, potrivit opex360.com.

„Acest contract întărește securitatea Poloniei”, a declarat Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, ministrul polonez al Apărării. 

Citește și: VIDEO SUA arată cât timp i-au antrenat pe români ca să opereze un sistem Patriot, cerut de Ucraina

"Astăzi, Polonia este printre țările din Europa care se bucură de cea mai mare încredere din partea Statelor Unite. Acest lucru este demonstrat de faptul că ne furnizează cele mai noi tehnologii. Polonia a fost prima și singura țară care a obținut IBCS", a menționat el. .

Scopul Poloniei este să se doteze cu o apărare aeriană multistratificată. În acest scop, a mai comandat de la MBDA UK 44 de lansatoare iLauncher și câteva sute de rachete CAMM [Common Anti-Air Modular Rachete].

În plus, în cadrul NATO, țara găzduiește un sistem de apărare aeriană AEGIS Ashore, echipat cu radare SPY-1 și rachete interceptoare SM-3 Block IIA.

Citește și: 2.700.000.000 € investește România în sisteme de apărare aeriană. Doar Bucureștiul e „acoperit”

Armata Română a comandat șapte sisteme Patriot pentru aproximativ 3,9 miliarde de dolari, dintre care i-au fost livrate doar patru și numai două sunt funcționale.

În plus, la cererea președintelui american Joe Biden, România a promis unul Ucrainei.

Pentru celelalte comandate are de așteptat, deoarece SUA prioritară este livrarea de siteme Patriot pentru Ucraina.

Ministerul român al Apărării are în prezent patru sisteme de apărare antiaeriană Patriot, însă doar două sunt operaționalizate. Al doilea a fost pus în funcțiune luna trecută, iar primul în 2022.

Celelalte două sisteme urmează să fie gata de luptă până la sfârșitul primului trimestru din 2025, potrivit surselor oficiale din Ministerul Apărării.

Militarii români se antrenează în această perioadă în Statele Unite, iar un curs de instruire specific durează între șase și nouă luni.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te