Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.440.498 Votanți în România
52,42 %
797.876 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

10 lucruri importante despre mușcătura de căpușă. De 1 Mai se dă startul la patologia ”iarba verde”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 27.04.2023 - 13:31
Căpușă Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com
Căpușă Imagine cu rol ilustrativ Foto: Pixabay.com

Începe sezonul căușelor. ”De 1 Mai se dă startul la patologia ,,iarbă verde” și zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an”, spune dr Tudor Ciuhodaru, medic de urgențe. Iată 10 lucruri bine de știut despre mușcătura de căpușă.

SHARE
Românii sunt mari amatori de picnicuri. Însă medicii avertizează cu privire la pericolele din iarba verde. Începe sezonul căpușelor, iar mușcăturile acestora pot provoca o boală extrem de gravă. 
 
Medicul Tudor Ciuhodaru îi îndeamnă pe oameni să respecte câteva reguli pentru a se feri de complicații.
 

10 lucruri importante despre mușcătura de căpușă. De 1 Mai se dă startul la patologia ”iarba verde”

De 1 Mai, românii merg la iarbă verde. Însă pe lîngă grija ingredientelor pentru grătar, ar trebui să se asigure că nu vor transforma sărbătoarea într-o amintire neplăcută. 
 
Începe sezonul căpușelor și trebuie să fim extrem de atenți ca acestea să nu ne muște. În cazul în care acest lucur s-a întâmplat deja, trebuie să avem în vedere unele aspecte care ne pot ajuta să nu ne îmbolnăvim. 
 
Dr. Tudor Ciuhodaru, medic de urgență la Spitalul Nicolae Oblu din Iași, a dat câteva sfaturi de care este bine să ținem cont.
 
”Vine sezonul căpuşelor. De 1 mai se dă startul la patologia ,,iarbă verde” și zeci de pacienţi ajung la urgenţe în fiecare an. Nici copiii nu au scăpat vreodată de aceste muşcături”, a scris Tudor Ciuhodaru pe pagina lui de Facebook.
 
10 lucruri bine de știut despre muşcătura de căpuşă:
 
1. Riscul crește în aceste zile călduroase datorită stilului sumar de îmbrăcăminte cât şi a activităţilor în aer liber în zone populate de coloniile de căpuşe.
 
2. Atenţie la locurile de joacă ale copiilor.
 
3. Evitaţi zonele în care riscul de a fi muşcati de căpuşe este mare (spaţiile verzi, tufişuri, pe sub arbori).
 
4. În zonele de risc purtaţi haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduşi în şosete cu textură mai deasă. Alegeţi pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje.
 
5. Căpuşa adultă este vizibilă pe piele (mai dificil în zonele piloase) şi trebuie scoasă imediat dar nimfele sunt foarte greu de vizualizat (arată ca un punct negru cât un varf de ac).
 
6. Examinați copiii la întoarcerea de la locurile de joacă.
 
 
7. Capuşa trebuie extrasă printr-o intervenţie chirurgicală cât mai urgentă.
 
8. Nu strângeţi căpuşa care v-a muşcat între degete pentru a nu pompa din conţinutul său intestinal cu microbi în sângele dumneavoastră.
 
9. Dacă aţi încercat să scoateţi căpuşa cu penseta şi capul ei s-a rupt şi a rămas în piele, prezentarea la medic şi extragerea chirurgicală este o urgenţă pentru a prevenirea infecţei şi a complicaţiilor.
 
10. Consultaţi imediat un medic mai ales dacă apar modificări la nivelul muşcăturii sau apar simptomele variate ale așa-numitei ,,gripe de vară” însoţită de dureri musculare, transpiraţii sau nas înfundat.
 
 
Medicul ne mai sfătuiește ca atunci când ne mușcă o căpușă să reținem anumite aspecte ce ne vor ajuta să ne dăm seama dacă am dezvoltat boala Lime sau alte afecțiuni.. 
 
1. Data la care a fost extrasă căpuşa.
 
2. Urmăriţi apariţia oricăror simptome ,,curioase" atât la nivel muşcăturii cât şi generale precum cele pseudogripale: febră, dureri de cap, dureri în gât, ganglioni inflamaţi, oboseală marcată și dureri musculare.
 
3. Simptomatologia bolii Lyme este polimorfă şi realizează tablourile clinice a peste 200 de afecţiuni. Nu degeaba este supranumită boala cu 1000 de feţe.
 
4. Mai puțin de 30% de bolnavii de Lyme după mușcătura de căpușă își mai amintesc de această mușcătură datorită dimensiunilor mici și secreției anestezice).
 
Cercetări anterioare au arătat că prevalenţa bolilor transmise de căpuşe s-a dublat pe parcursul ultimilor 12 ani.
Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te