TOP 100 Ruxandra Vidu, profesor și om de știință

DE Newsweek România | Actualizat: 12.10.2019 - 23:35

Ruxandra Vidu s-a născut la 23 august 1961 în București. A absolvit Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor, obținând repartiție dublă în industrie și cercetare.

SHARE

După o stagiatură de 2 ani în industrie, obligatorie în acele vremuri, și-a început cariera de cercetător la
Institutul Național de Cercetări Metalurgice din București. După 1989, câștigă prin concurs un post de asistent universitar la Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor din Universitatea Politehnică din București, și în mai puțin de 2 ani, devenea  Șef de Lucrări.  

Ulterior, a obținut o bursă doctorală la Universitatea din Osaka, devenind prima femeie profesor care a făcut un doctorat în Japonia.

„După ce am obținut doctoratul, Prof. Stroeve de la University of California, Davis m-a recrutat imediat ​​în grupul său datorită expertizei pe care o aveam . În aceeași perioadă, am reușit cu grupul de la UC Davis să dezvoltăm și să demonstrăm tehnologia de nanocabluri pe care a fost construită ideea periei solare BlooSolar Brush™.

Pentru că am crezut cu tărie în noua celulă solară 3D pe care am inventat-o, am început un start-up și am fondat în 2005 compania Bloo Solar, după ce echipa mea a câștigat locul 3 în competiția BigBang la UC Davis.

Sunt co-inventatorul produsului BlooSolar Brush™, un dispozitiv fotovoltaic care convertește extrem de eficient energia solară în electricitate. Am câștigat mai multe proiecte SBIR / STTR finanțate de Național Science Foundation, ceea ce a deschis infuzia de capital care a ajuns la 40 de milioane de dolari pentru a aduce produsul mai aproape de piață”, spune Ruxandra Vidu.

În 2009, pe când era încă membru al comitetului executiv la BlooSolar, a fost numită Director Adjunct al Centrului de Energie Solară din California, devenind unul dintre cei patru directori numiți de către Comisia de Energie din California.  

În 2011, devenea Profesor Asociat Adjunct la Departamentul de Inginerie Chimică și Știința Materialelor (CHMS). „După ce departamentul CHMS s-a desfințat, m-am transferat la Departamentul de Inginerie Electrică și Calculatore, unde îmi pot continua activitatea în dezvoltarea de tehnologii inovatoare”, explică Ruxandra Vidu.

În 2012 a câștigat o bursă Fulbright în România, ceea ce a marcat începutul unei frumoase și fructuoase colaborări academice cu grupul dlui. prof. Cristian Predescu de la Facultatea de Știință și Ingineria Materialelor din Universitatea Politehnică din București.  

În 2013, a fost aleasă Președinte al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, fiind re-aleasă în 2017. Anul acesta a devenit și Membru Senior al Academiei Naționale a Inventatorilor, devenind prima româncă onorată cu un titlu atât de prestigios.

Ruxandra Vidu a publicat  șase cărți și peste 200 de articole de specialitate în domeniul materialelor avansate și nanotehnologiilor. 

„România va trebui să se bazeze mai mult și pe experiența românilor din afara țării, care au câștigat o experiență de neegalat afirmându-se într-un ecosistem academic care nu le era cunoscut.

Eu propun că România să solicite sprijinul și expertiza intelectualilor din Academia Româno-Americană de Arte și Științe, unde avem printre membri personalități consacrate în diferite domenii”, este de părere Ruxandra Vidu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te