Ziua internațională a lucrurilor vechi, sărbătorită pe 2 martie. Poți deschide o sticlă cu vin

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.03.2024 - 06:56
Ziua internațională a lucrurilor vechi, sărbătorită pe 2 martie. Poți deschide o sticlă cu vin Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 2 martie în fiecare an, se sărbătorește Ziua internațională a lucrurilor vechi. Este momentul să redăm strălucire obiectelor pe care le-am înlocuit cândva cu unele moderne. Nu tot ceea ce este vechi trebuie aruncat. Unele lucruri achiar au valoare mai mare după un anumit timp.

SHARE

Ziua internațională a lucrurilor vechi este sărbătorită pe 2 martie. Este o sărbătoare mai puțin cunoscută însă este un moment bun pentru a restaura lucuri sau pentru a deschide o sticlă de vin vechi.

Se spune că vinul bun este cel vechi. Însă trebuie să respecte o serie de condiții.

Ziua internațională a lucrurilor vechi, sărbătorită pe 2 martie. Poți deschide o sticlă cu vin

Imaginează-ți că ai două pahare de vin în fața ta. Fiecare a fost făcut din struguri cultivați pe aceleași viță de vie, dar la distanță de 10 ani.

Paharul din stânga este tânăr, miroase a fructe de pădure coapte, iar când iei o înghițitură îți umple gura de amărăciune amară. Înghiți, iar gura ta se simte uscată și ușor cretă.

Paharul din dreapta ta miroase a pământ și piele. Fructul este încă acolo, dar gustul său este mai subtil și amestecat cu ciocolată, lemn dulce și piele. Înghiți în sec, iar gura ta se simte neclară și caldă. Aromele se diminuează încet.

Citește și: Cum a ajuns 1 Martie Ziua Mărțișorului, a complimentelor, a compotului de fructe și cea a porcului?

Chiar dacă sunteți un degustător începător, un vin învechit corespunzător va avea un gust și se va simți foarte diferit de versiunea mai tânără. De ce unele vinuri au un gust mai bun pe măsură ce îmbătrânesc, în timp ce altele se înrăutățesc? Și poate cel mai important, cum naiba îi deosebiți înainte de a fi prea târziu?

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

O sticlă de vin ar putea arăta ca un sistem închis, dar în interior există transformări chimice complexe pe care oamenii de știință încă le dezvăluie. Cu toate acestea, există un acord larg că cel mai critic factor în învechirea vinului sunt taninurile, scrie wired.com.

Acestea sunt molecule produse de struguri, în pielea, carnea şi seminţele fructului.

Taninurile au proprietăţi antifungice şi sunt cele care dau strugurelui şi vinului gustul specific puţin amar şi care vă pot lăsa în gură o senzaţie de uscăciune, având un efect astringent.

Tot ele sunt responsabile cu mirosul vinului, intercaţionând cu alcoolul din vin şi conferindu-i aroma specifică de fructe.

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Astfel, în cazul unui vin mai vechi, aceste taninuri mature conferă un gust mai plăcut. În timpul procesului de fermentaţie, taninurile sunt alterate de moleculele de oxigen care pătrund în sticlă prin dop.

Dar, dacă oxidarea are loc prea repede taninurile nu vor mai putea neutraliza aceste molecule şi vinul va avea gust neplăcut.

Producătorul de vin poate controla cantitatea de taninuri pe care o vrea. Vinul care rezultă dintr-un contact mai îndelungat între strugurii zdrobiţi şi pielea şi seminţele pline de taninuri va avea un gust amărui la început, dar în timp va fi foarte apreciat.

În timp, taninurile schimbă şi culoarea vinului, nu doar gustul. La început vinul roşu este mai roşu-albăstrui la culoare, iar apoi devine cărămiziu.

Cele mai multe vinuri care devin mai bune în timp sunt cele roşii. Dar este nevoie de o climă ideală pentru ca strugurii să ofere cantitatea ideală de zahăr, acizi şi taninuri, pentru un vin bun, vechi. Un exemplu este regiunea Bordeaux din Franţa, unde verile sunt lungi, calde, iar iernile răcoroase, nu geroase, scrie descopera.ro.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Care dintre vinuri este mai bun când se învechește

Vinul își schimbă proprietățile odată cu trecerea timpului. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât este mai savuros. Cum este vinul roșu vechi? Dar cel alb?

Vinul rosu descrește ca intensitate pe măsurăce se maturează și se învechește ;

Vinul alb, din contra are o nuanță de bază care se va amplifica în timp;

Vinurile roșii se deosebesc prin treptele de culoare și vechime. Astfel:

Vechimea sub 1 an, vin proaspăt, culoare roşu violaceu;

Vechime 1-3 ani, vin tânăr, culoare roşu curat;

Vechime 3-7 ani, vin matur, culoare roşu rubiniu;

Vechime peste 7 ani, vin vechi, culoare roşu cărămiziu.

Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

Vinurile albe sunt vinurile a căror intensitate crește în funcție de vechime. Astfel pot fi vinuri cu o :

Vechime sub 1 an, vin proaspăt, culoare alb verzui;

Vechime 1-2 ani, vin tânăr, culoare galben verzui;

Vechime 2-4 ani, vin matur, culoare galben pai;

Vechime peste 4 ani, vin vechi, culoare galben auriu;

Când un vin se învechește de fapt se maturizează. Vinul alb se învechește în perioadele pare pe când vinul roșu se învechește în perioadele impare. Vinul rose are o intensitate colorantă care descrește pe durata maturării și învechirii, scrie winwme.com.

Refolosiți hainele vechi

Sigur, fiecare dintre noi avem, probabil, în dulap, o mulțime de haine vechi, care sunt depășite de modă sau care nu se potrivesc ca măsură. 

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Dacă știți cum să coaseți, atunci puteți ușor să faceți upgrade de rochii la modă, fuste, pantaloni și alte obiecte vestimentare, scrie ziuadeconstanta.ro.

Sau o haină mai veche poate fi transformată în haine pentru copii și poate fi folosit ca bază pentru fabricarea diferitelor prosopape de bucătărie, huse sau perne pentru mobilier.

Citește și: Românii, în Top 5 cumpărători de haine second-hand din Uniunea Europeană

Pantalonii vechi pot fi transformați cu ușurință în pantaloni scurți, rochii într-o fustă sau o geacă într-o vestă. Și exemplele ar putea continua.

Pentru toate acestea, există mii de tutoriale pe internet care vă pot veni în sprijin.

Refolosiți mobila veche

Mobilierul care a trecut peste proba timpului, poate fi și el refolosit. Dar dacă vă place să faceți proiecte, atunci încercați să faceți ceva nou și util dintr-un astfel de mobilier.

De exemplu, din diverse dulapuri sau mobilă de mari dimensiuni, este posibilă realizarea unei noptiere sau un suport pentru încălțăminte sau dulăpioare pentru depozitarea jucăriilor pentru copii.

Citește și: O casă veche de 400 de ani din România se vinde cu 490.000 de euro. Câte camere și ce suprafață are?

Biblioteca poate fi transformată într-un cuier pentru hol, dacă scoateți rafturile și ușile din acesta și fixați în schimb niște cârlige pentru haine.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Numeroase obiecte vechi, cum ar fi hărțile, cărțile, timbrele, monedele, bancnotele, bijuteriile, mobila, îmbrăcămintea măresc valoarea în decursul timpului deoarece ilustrează măiestria spiritului uman și sunt mărturii de altădată ale artei sau unele care nu mai există în prezent.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te