Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 05.02.2024 - 13:05
După consumul de alcool este posibil să apară durerea de cap Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Mulți oameni se plâng de dureri de cap după ce consumă băuturi alcoolice. Sunt câteva lucruri pe care poți să le faci pentru a evita această stare însă nu se aplică la 100% din cazuri. Pe unii îi doare capul chiar dacă au consumat o cantitate mică de alcool.

SHARE

Majoritatea oamenilor presupun că durerile de cap sunt legate de consumul prea mult de alcool. Însă există cazuri în care această durere apare în câteva minute de la ingerarea băuturii.

Se poate, de asemenea, ca oamenii să sufere o durere de cap întârziată a doua zi de dimineață după ce au consumat băuturi alcoolice chiar dacă au băut foarte puțin.

Cum să eviți durerea de cap când bei alcool

Ceea ce este adesea confuz pentru oameni este că prevalența durerilor de cap, precum și severitatea mahmurelii în general, diferă și nu pare să depindă de cât de mult alcool ai băut. 

Cu alte cuvinte, într-o ocazie s-ar putea să te simți surprinzător de proaspăt după o noapte de consum intens de alcool, în timp ce altă dată vei rămâne cu dureri de cap după câteva pahare. Despre ce este vorba?

Alături de cât de mult alcool bei, există diverși factori care contribuie la acest fenomen, inclusiv dacă ai mâncat înainte de a consuma alcool, cât de bine hidratat ești, calitatea băuturilor alcoolice pe care le bei și starea ta actuală de sănătate. 

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Citește și: Care este berea din România cu cel mai mult alcool? Unde o găsești? Costă de 25 ori cât una normală

Este de la sine înțeles că singura modalitate de a vă garanta că evitați o durere de cap de mahmureală este să evitați în întregime consumul de alcool. Totuși unii oameni vor să consume un pahar de băutură la o petrecere sau unii sunt chiar dependenți de consumul de alcool.

Cu toate acestea, când vine vorba de evitarea mahmurelii, merită subliniat că cercetările au descoperit că nu există dovezi științifice semnificative că orice substanță are vreo eficacitate pentru tratarea sau prevenirea mahmurelii. Având în vedere acest lucru, iată câțiva pași pe care îi puteți lua și care pot ajuta la limitarea riscului de dureri de cap în timp ce consumați alcool. 

Bea alcool numai după ce ai mâncat: nu vrei să bei alcool pe stomacul gol. Mâncarea va ajuta la încetinirea capacității corpului de a absorbi alcoolul, ceea ce vă va reduce riscul de apariție imediată a durerii de cap induse de alcool și a unei dureri de cap întârziate induse de alcool. 

Respectați băuturile alcoolice limpezi: dacă este posibil, optați pentru băuturi spirtoase limpezi și uitați de vin și bere. Alcoolul mai închis la culoare, cum ar fi vinul roșu, tequila și whisky-ul, conține substanțe chimice numite congeneri care se adaugă la efectele negative ale etanolului.

Bea încet: consumul prea mult de alcool într-o perioadă scurtă de timp poate copleși capacitatea corpului tău de a-l procesa, ceea ce te va face să te simți ebriat și să suferi de dureri de cap legate de alcool. 

Notați factorii declanșatori ai durerilor de cap: cunoașterea înseamnă putere. Notați orice legătură între consumul de alcool și durerile de cap induse de alcool. De asemenea, puteți nota factori care ar fi putut fi de asemenea în joc, cum ar fi consumul de alimente, somnul, starea de sănătate, starea de spirit etc. 

Îndulciți: consumul de miere înainte de a bea alcool poate reduce șansele de a suferi o durere de cap datorită nivelurilor ridicate de vitamina B6 găsite în ea.

Citește și: Cât de rapid se elimină din organism vinul, țuica și berea? La câte ore poți conduce în siguranță

Foto: Freepik.com 

Ce tip de alcool este cel mai puțin probabil să provoace dureri de cap?

În timp ce toate tipurile de alcool provoacă un fel de durere de cap, pot exista tipuri pe care considerați că le tolerați mai bine decât altele. Acest lucru poate diferi pentru fiecare persoană și, în timp ce cineva poate descoperi că spiritele provoacă o durere de cap, altul poate descoperi că lagerul nu este de acord cu ele .

Cu toate acestea, au existat dovezi care sugerează că vodca este băutura alcoolică cel mai puțin probabil să provoace mahmureala, castlecraig.co.uk. Bea aceasta cu mixere precum limonadă sau ape tonice poate reduce șansele și mai mult. Cu toate acestea, s-a remarcat că vinul roșu este principalul vinovat atunci când vine vorba de o durere de cap.

Cum poți trata o durere de cap indusă de alcool?

Dacă te trezești cu dureri de cap după ce ai băut alcool sau dacă ai una la scurt timp după ce ai băut, iată câțiva pași pe care îi puteți aplica pentru a diminua acest simptom.

Luarea de analgezice precum paracetamolul poate ameliora durerea de cap, conform rehab4addiction.co.uk.

Citește și: De ce unele beri din România au gust diferit de cele din alte țări. Factorii care duc la diferențe

Bea multă apă. Alcoolul te deshidratează și aceasta este una dintre principalele cauze ale durerii de cap. Înlocuirea lichidelor pierdute este vitală în recuperarea ta

Băutul de bulion poate ajuta la restabilirea echilibrului organismului și va fi ușor de digerat, deoarece stomacul tău poate fi puțin delicat.

Băuturile proaspete din fructe care conțin fructoză sunt o modalitate excelentă de a crea un echilibru chimic mai uniform în organism

Consumul anumitor alimente vă poate ajuta foarte mult recuperarea. Ar trebui să mănânci lucruri precum ouă, banane și spanac, toate care vor completa nutrienții corpului tău.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te