VIDEO Rechinii-balenă, pe cale de dispariție. Sunt loviți de vapoarele mari care străbat oceanele

DE Alex Darvari | Actualizat: 11.05.2022 - 11:20
echinii-balenă, pe cale de dispariție. / Provided by Evening Standard

Cazurile în care navele mari lovesc rechinii-balenă cu consecințe fatale este subestimat și ar putea fi motivul pentru care populațiile acestor mamifere sunt în scădere, sugerează o nouă cercetare.

SHARE

Numărul rechinilor-balenă a scăzut în ultimii ani în multe locații, dar nu a fost clar de ce.

Deoarece, petrec mult timp în apele de suprafață și se adună în regiunile de coastă, experții au sugerat că loviturile cauzate de nave ar putea cauza morți substanțiale de rechini-balenă.

Citește și: Șeful spionajului rus în Ucraina, acuzat de crime. „Măcelarul din Siria” conduce ofensiva în Donbas

Este trist să ne gândim că multe decese ale acestor animale incredibile au avut loc la nivel global din cauza navelor fără ca noi să știm măcar să luăm măsuri preventive, spune profesorul David Sims.

Cercetătorul cu  un doctorat de la Universitatea din Southampton, Freya Womersley, care a condus studiul ca parte a Proiectului Global Shark Movement, a declarat: „Industria de transport maritim care ne permite să ne aprovizionăm cu o varietate de produse de zi cu zi din întreaga lume, ar putea fi cauza declinului rechinilor-balenă, care sunt o specie extrem de importantă în oceanele noastre.”

Studiul inovator a urmărit mișcările atât ale rechinilor-balenă, cât și ale navelor din întreaga lume pentru a identifica zonele de risc și posibilele coliziuni.

Citește și: Povestea unui bielorus, apărător al Ucrainei: Piciorul mi-a fost smuls. Atârna de o bucată de piele

Datele de mișcare urmărite prin satelit de la aproape 350 de rechini-balenă au fost trimise în cadrul Proiectului Global Shark Movement, condus de cercetători de la MBA.

Cercetătorii au cartografiat punctele de deplasare ale rechinilor care s-au suprapus cu traseul vapoarelor de marfă, pasageri și nave de pescuit - tipuri de nave mari capabile să lovească și să omoare giganții oceanici, care pot crește până la 20 de metri lungime.

Ei au descoperit că peste 90% din mișcările rechinilor-balenă s-au suprapus pe rutele de transport maritim. Sursa AICI

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.