VIDEO Chiar se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea? Care sunt diferențele de temperatură?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 12.10.2024 - 07:49

Chiar se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea? Cu toții am trecut prin asta: scoți o mâncare ori o plăcintă din cuptor sau ciorba de pe aragaz și vrei să mănânci rapid din ea. Iei o bucată cu furculița sau o sorbitură cu lingura, o introduci în gură și regreți imediat.

SHARE

Chiar se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea? Dacă iei o înghițitură dintr-o mâncare solidă ori o ciorbă fierbinte vei avea imediat o senzație de arsură de parcă însăși căldura Soarelui s-ar fi mutat în gura ta. 

Panicat, sufli cu disperare în mâncare pentru a o răci - dar faci de fapt ceva util? Faptul că suflați în mâncarea fierbinte chiar o ajută să piardă căldura? Și dacă da, de ce? Iată ce se întâmplă, de fapt.

Chiar se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea? Care sunt diferențele de temperatură?

Înainte de a spune de ce suflatul asupra mâncării fierbinți o răcește, ar fi bine să verificăm dacă este chiar așa. La urma urmei, oricât de logic ar părea, există și alte explicații posibile pentru faptul că ceva se răcește după ce s-a suflat asupra sa.

S-ar putea, de exemplu, ca timpul pe care îl petrecem suflând în mâncarea noastră să fie suficient pentru ca temperatura să scadă, indiferent dacă suflăm sau nu.

Poate că modul în care suflăm are mai mult de-a face cu efectul - poate că este mai probabil să ne punem mâncarea în porții individuale mai mici, înainte de a sufla, crescând astfel suprafața și permițând o răcire mai rapidă.

Sau poate că este doar un efect psihologic - „știm” că suflând în mâncare o răcim și, prin urmare, mintea noastră ne spune că mâncarea este mai rece după ce suflăm în ea.

Citește și: VIDEO Camionul Transformer se preschimbă în sală de petreceri. Pot intra 200 de persoane. Cât costă?

Cum marile reviste științifice internaționale nu par atât de interesate de răcirea alimentelor în acest fel, problema a fost investigată de youtuberii Nate Bonham și Calli Gade.

Aceștia au efectuat, în 2021, câteva experimente pentru a verifica afirmația, pe care le-au difuzat pe canalul YouTube TKOR.

„Toată lumea crede că suflatul pe mâncare va ajuta la răcirea acesteia și, deși îmi place asta în teorie, nu am testat niciodată cât de bine funcționează în practică. 

Evident, lucrurile se vor răci atât timp cât atmosfera din jurul lor este mai rece, dar cât de mult accelerezi acest proces suflând pe mâncare?”, spune Bonham în videoclip, conform IFL Science.

Cât de mult se răcește o mâncare fierbinte dacă suflăm în ea?

Rezultatele au fost cam exact cele la care ce v-ați fi așteptat. După două minute, o farfurie cu piure instant de cartofi pe care s-a suflat, avea o temperatură la suprafață cu 8,33 până la 10 grade Celsius mai scăzută decât același piure ce nu beneficiase de același tratament.

Această diferență a crescut simțitor atunci când a fost luată o cantitate mai mică de cartofi, cum ar fi o singură înghițitură.

Între timp, suflatul pe o lingură de supă de roșii a dus, de asemenea, la o răcire semnificativă, între 3,33 și 4,89 grade Celsius.

Rezultate similare au fost obținute și pentru alte tipuri de preparate fierbinși, inclusiv pizza. 

Suflatul în mâncarea fierbinte chiar are un efect de răcire asupra acesteia - Foto: Pexels/cottonbro - cu rol ilustrativ

Așadar, se pare că suflatul în mâncare chiar ajută la răcirea acesteia, cel puțin în ceea ce privește temperatura de suprafață. Ceea ce ne lasă cu întrebarea: de ce?

Citește și: Cum se prepară țuica fiartă? Rețeta care nu dă greș niciodată. Micile secrete al servirii ei

Există trei modalități fundamentale prin care căldura se poate transfera dintr-un loc sau obiect în altul: conducție, convecție și radiație. Toate trei apar atunci când suflați în mâncare fierbinte - deși, să fim sinceri, radiația și conducția nu fac mare lucru.

Deci, ce înseamnă fiecare dintre acești termeni? Ei bine, să începem cu radiația, deoarece este atât cea mai răspândită, cât și cea mai rapidă de explicat: aceasta este atunci când căldura se pierde din cauza, ei bine, a radiației.

Cheia transferului de căldură prin radiație este faptul că nu necesită un mediu - de exemplu, este procesul prin care căldura de la soare ajunge la noi, aici pe Pământ, în ciuda a sute de milioane de kilometri de vid care ne stau în cale.

Este, de fapt, cea mai rapidă formă de transfer de căldură, dar este și, probabil, cea mai puțin importantă pentru subiectul nostru.. 

De ce? Pentru că suflatul pe ceva fierbinte nu crește cantitatea de energie termică radiată. De fapt, face exact opusul: rata transferului de căldură prin radiație este determinată de legea Stefan-Boltzmann a radiației, care depinde doar de suprafața obiectului, de emisivitate și, într-o măsură mult, mult mai mare, de temperatura acestuia. 

Dar suflatul pe o bucată solidă de mâncare poate schimba doar unul dintre aceste lucruri - temperatura - și acționează pentru a o reduce. Cu alte cuvinte: cu cât suflați mai mult, cu atât obțineți mai puține radiații.

Cam atât despre radiații - cum rămâne cu transferul de căldură prin conducție? Și acesta este relativ ușor de înțeles: se produce atunci când căldura este transferată între două obiecte prin ciocnirile aleatorii, întâmplătoare, ale atomilor și moleculelor acestora. 

„Energia termică determină moleculele să se miște. Această energie poate fi transferată altor molecule, reducând mișcarea primei molecule și crescând mișcarea celei de-a doua molecule.

Procesul continuă până când toate moleculele au aceeași energie”, a explicat chimistul și scriitorul de știință Anne Marie Helmenstine într-un articol din 2019 pentru ThoughtCo.

O mâncare fierbinte poate fi răcită și cu aproape 10 grade Celsius

Probabil că sunteți destul de familiarizați cu conducția - acesta este motivul pentru care metalul, un mare conducător de căldură, pare de obicei rece la atingere, în timp ce ceva precum fibra de sticlă este folosit pentru a încetini dramatic transferul de căldură.

Ca și radiația, însă, nu este foarte importantă atunci când vine vorba de suflatul în alimente fierbinți dintr-un motiv simplu: depinde de ciocnirea atomilor, iar în gaze, acești atomi nu se ciocnesc prea des.

Rămâne doar convecția - procesul prin care energia termică se deplasează în orice, de la ceainicul de ceai, la fenomenele atmosferice globale.

Citește și: Cum faci cel mai bun vin fiert? Ce condimente trebuie să folosești? Greșeli de evitat

În esență, procesul este destul de simplu: practic, are loc atunci când un fluid mai fierbinte (care în acest caz include gazele) este împins din drum de un fluid mai rece. 

După cum v-ați putea aștepta, cu cât fluidul de înlocuire este mai rece, cu atât convecția are loc mai rapid, deoarece formula care guvernează rata transferului de căldură prin convecție depinde de trei lucruri: coeficientul de convecție - practic, o măsură a cât de bun este fluidul respectiv la transferul de căldură - suprafața expusă și diferența dintre temperaturile celor două fluide.

Cu alte cuvinte: „Când suflați în mâncare vă mutați respirația relativ mai rece acolo unde era aerul încălzit. Acest lucru crește diferența de energie dintre alimente și mediul înconjurător și permite alimentelor să se răcească mai repede decât ar face-o altfel”, a mai scris Helmenstine. 

Așa că, dacă pănâ acum vi se părea inutilă sau doar o metodă bătrânicioasă de a răci mâncarea fierbinte din farfurie sau cratițe, e cazul să o aplicați, pentru că veți fi surprinși de efect.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te