Un covor chinezesc imperial mare, rar, cu un dragon, dintr-un palat din Dinastia Ming, va fi scos la licitație la Christie's Londra. Prețul estimat este cuprins între 1,1 și 1,6 milioane de dolari, informează Reuters.
Citește și: O scrisoare a împăratului Napoleon I, vândută la licitație cu 26.000 €. Se referă la arestarea Papei
Ai vreo 1.500.000 $? Poți să-ți cumperi o carpetă imperială cu dragoni din Dinastia Ming
Carpeta superb conservată din secolul al XVI-lea ar fi fost așezată sub tronul împăratului în Orașul Interzis din Beijing.
În 1901, după subjugarea rebeliunii boxerilor, un grup de academicieni japonezi de la Universitatea Imperială din Tokyo a călătorit la Beijing pentru a studia complexul regal secret cunoscut sub numele de Orașul Interzis.
Cercetătorii au fost însoțiți de Kazumasa Ogawa, un fotograf de pionierat însărcinat cu documentarea Palatului Imperial și a terenurilor sale, care au fost „ținute departe de ochii publicului”.
În următoarele câteva săptămâni, Ogawa a realizat 170 de fotografii ale magnificului complex palatin de 180 de acri - o citadelă atât de frumoasă încât, după spusele exploratorului Marco Polo din secolul al XIII-lea, „niciun om de pe Pământ nu ar putea proiecta ceva superior acesteia”.
Citește și: O scrisoare „profetică” a unui supraviețuitor al Titanicului, vândută la licitație cu 400.000 $
Fotografiile au dezvăluit lumea clandestină a elitei autocratice a Chinei - una care nu era lipsită de confort.
„Ceea ce i-a surprins pe mulți a fost faptul că întregul palat, inclusiv pereții, podelele și coloanele, era învelit în covoare”, spune Louise Broadhurst, șefa internațională pentru covoare și covoare orientale la Christie's.
Realizate din fire foarte groase pentru a reține căldura în lunile aspre de iarnă, covoarele erau o caracteristică esențială a Orașului Interzis. Cele mai multe datează din dinastia Ming (1368-1644) și au fost tăiate pentru a se potrivi cu detaliile arhitecturale ale fiecărei camere, după ce au fost create într-unul dintre atelierele Palatului Imperial.
Până la mijlocul secolului al XX-lea, multe dintre aceste covoare au dispărut. Unele au fost cumpărate de colecționari occidentali bogați, printre care bancherul JP Morgan și designerul Louis Comfort Tiffany. Și se crede că altele au pierit în timpul anilor de tulburări politice.
Cu toate acestea, în 2000, oficialii muzeului au descoperit 46 de covoare imperiale în diferite stadii de conservare, ascunse cu grijă într-una dintre marile săli ale Orașului Interzis. A fost o descoperire extraordinară, care a confirmat acuratețea fotografiilor lui Ogawa. În prezent, acestea sunt păstrate în colecția Palatului Imperial.
Se știe că există doar 16 covoare imperiale complete cu dragoni, dintre care nouă se află în Muzeul Palatului din Beijing. Doar șapte se află în colecții occidentale, printre care exemplarul magnific oferit acum de Christie's.