FOTO Bere: 8 lei, gyros: 12 lei, șezlong: 20 lei pe litoralul din Albania. Cum ajungi, cât e camera

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 16.07.2022 - 11:24
Orășelul Ksamil este una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul albanez, datorită plajelor cu parfum exotic. / Foto: mirifictravel.ro
Orășelul Ksamil este una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul albanez, datorită plajelor cu parfum exotic. / Foto: albaniavisit.com
Menționat pentru prima dată în jurul anului 1400, orașul Saranda este unul dintre cele mai frumoase din Albania. / Foto: albaniavisit.com
Orașul port Durres, fondat de greci în secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai mari, mai aglomerate și mai cosmopolite stațiuni de pe coasta Albaniei. / Foto: baysider.com
Himara este o stațiune micuță și liniștită, aflată în apropierea unor plaje extrem de apreciate, precum Filikuri, Llamani și Livadhi. / Foto: sandaltanman.com
Orașul Vlora este al doilea mare port al Albaniei, după cel din Durres, și o stațiune de top. / Foto: Wikipedia

Dacă v-ați plictisit să mergeți la mare în Grecia sau în Bulgaria, litoralul albanez, aflat la confluența apelor Mării Ionice și Mării Adriatice, este o opțiune tentantă și accesibilă din toate punctele de vedere. Din București, drumul are circa 1.000 de kilometri.

SHARE

„De ce Albania? Atmosferă faină, oameni primitori, mâncare bună, locuri super drăguțe, prețuri mici și, evident, culoarea asta a apei! 🌞⛱️❤️”, scriu pe Facebook cei de la „Cu Rucsacul In Spate”.

Umbrelă și 2 șezlonguri 40 de lei, o bere la halbă 6-8 lei, fructe de mare între 32 și 48 de lei, 20 de lei parcarea 

„Sarandë, Albania. Abia am ajuns la începutul săptămânii, nu știu încă sa vă dau prea multe detalii, dar zic să împărtășesc cu voi primele impresii și câteva poze.

Citește și: Românii rup granițele: 2 șezlonguri și o zi de parcare în Mamaia, cât o noapte de cazare în Grecia

Albania pare foarte faină după o săptămână. Berat si Gjirokastër sunt superbe, dar despre ele o să vin cu detalii în postări viitoare dedicate. În Tirana vezi cam totul într-o jumătate de zi. Oamenii sunt drăguți, vremea excelentă, berea rece, iar de prețuri nu mai are rost să zic nimic. Spre exemplu, o ciorbă de pește 12-16 lei, risotto cu fructe de mare 20 lei, un platou serios cu fructe de mare costă undeva între 32 si 48 de lei, un gyros mare de pui sau porc 12 lei, o mâncare tradițională undeva la 16-20 de lei, o bere la halbă 6-8 lei.

În a doua zi petrecută în Sarandë m-am dus la Mucobega Beach Bar, plaja unui hotel de 4* de la marginea orașului.
Apa este de o culoare incredibilă și își schimbă nuanța în funcție de adâncime și de felul în care bate soarele. Plaja arată destul de drăguț, atmosfera e plăcută, nici foarte liber, nici foarte înghesuială. Deh, o zi de marți! Și are și nisip, am văzut ca sunt mulți interesați de aspectul ăsta. Dar se poate intra în apă și ceva mai încolo, direct de pe stânci. Și să nu uit, au și o terasă amenajată tare fain în dreapta plajei!

Citește și: 31 lei porția de panași, 27 lei cașcaval pane, 14 lei un „Ursus” pe Litoral. O vedetă s-a revoltat

Costuri: umbrelă + 2 șezlonguri - 1000 lek (40 lei), o bere la bar - 200 lek (8 lei), parcare pentru cei care nu sunt cazați la hotel - 500 lek pentru o zi (20 lei). Sincer, mă așteptam la prețuri mult mai mari având în vedere ca cea mai ieftină cameră în hotel am văzut ca depășește 100 euro.

Dacă vrei ceva mai sălbatic, nicio problemă. Treci de Mucobega Hotels, mergi încă două trei minute și ia-o pe jos pe poteca care îți iese în cale pe partea stângă a drumului. Mergi așa trei-patru kilometri pe coastă și vei da peste niște locuri absolut superbe. Din când in când poți să cobori spre mal pentru o baie! Eu am avut trei plaje doar pentru mine, timp de patru ore nu am întâlnit nici măcar un om, doar niște vaci la păscut!

Atmosfera în oraș este destul de drăguță, însă, sigur, nu trebuie să vii cu așteptări de Coasta de Azur. Da, se conduce haotic, există și locuri ceva mai neîngrijite, se aud și manele (atât în albaneză, cât și în română, lol) și așa mai departe. Dar, per total, mie îmi place vibe-ul ăsta balcanic!”, povestesc cei de la „Cu Rucsacul In Spate”.

Citește și: VIDEO Un român a plecat cu Dacia Spring la mare în Halkidiki. A ajuns în 2 zile, s-a cazat la Sofia

5 destinații de plajă de top în Albania

Cu un litoral de aproximativ 480 de kilometri lungime, scăldat de apele azurii ale Mării Adriatice și Mării Ionice, și investiții susținute în ultimii ani în infrastructura de turism, precum și în cea de transport, Albania a devenit în ultimii ani o destinație din ce în ce mai interesantă pentru români pentru vacanța de vară.

Ksamil și Insulele Ksamil – Situat pe un fel de peninsulă între continent și insula grecească Corfu, orășelul Ksamil este una dintre cele mai căutate destinații de pe litoralul albanez, datorită plajelor cu parfum exotic, atmosferei pitorești și Insulelor Ksamil. Pe cele trei insulițe aflate în apropierea coastei se poate ajunge doar cu barca.

Saranda  Menționat pentru prima dată în jurul anului 1400, orașul Saranda este unul dintre cele mai frumoase din Albania, iar în ultimii ani s-a transformat într-o stațiune plină de viață.

În apropiere se află trei dintre cele mai frumoase plaje de pe litoralul albanez: Kakome, Pulebardha și Pasqyra.

Durres – Orașul port Durres, fondat de greci în secolul al XVII-lea, este una dintre cele mai mari, mai aglomerate și mai cosmopolite stațiuni de pe coasta Albaniei.

Când vă plictisiți de plajă, puteți vizita, de exemplu, Amfiteatrul Roman, cel mai mare amfiteatru roman din Balcani, sau Turnul Venețian, ridicat în secolul al XV-lea, în care se află o cafenea cu o panoramă superbă.

Himara – Himara este o stațiune micuță și liniștită, aflată în apropierea unor plaje extrem de apreciate, precum
Filikuri, Llamani și Livadhi, datorită reliefului stâncos și apelor adânci.

Un obiectiv interesant este golful Porto Palermo, în care, pe o peninsulă, se află castelul triunghiular al lui Ali Pașa.

Vlora și Peninsula Karaburun Orașul Vlora este al doilea mare port al Albaniei, după cel din Durres, și o stațiune de top.

În zonă sunt numeroase plaje stâncoase și golfulețe, preferate mai ales de către amatorii de snorkeling sau scufundări, precum și, de pildă, plajele lungi, cu nisip, Orikumi și Rradhime.

Principalul punct de atracție este, însă, Peninsula Karaburun, o rezervație naturală spectaculoasă, cu plaje intime, peșteri și priveliști care îți taie răsuflarea.

Cum puteți ajunge pe litoralul albanez și cât costă benzina sau motorina în Albania

Zborurile de linie directe sau cursele charter sunt, evident, cele mai rapide și mai confortabile. Dar, în contextul haosului din această vară din trasporturile aeriene s-ar putea să fie destul de riscant. Și se poate ajunge destul de ușor și cu mașina.

Drumul nu e foarte lung. Din București, de pildă, în funcție de rută și destinație, sunt circa 1.000 de kilometri, distanță ce poate fi parcursă în aproximativ 13-14 ore. 

Pentru a ajunge cu mașina pe litoralul albanez puteți opta pentru ruta Bulgaria - Grecia, drumul este același ca cel pentru a merge în Corfu, doar că la Ioannina faceți dreapta în loc să mergeți înainte către portul din Igoumenitsa, sau pentru ruta prin Serbia și Kosovo (ieșiți din România pe la Porțile de Fier sau Calafat). Din București, prima rută are circa 1.050 de kilometri iar cea de-a doua aproximativ 950 de kilometri, evident în funcție de stațiunea de destinație. 

La dus sau la întors, dacă mergeți cu mașina, merită să faceți un „pit stop” în Ohrida, mai precis la lacul Ohrida. Acesta este supranumit „Ierusalimul din Balcani”, datorită celor 365 de biserici construite în zonă, câte una pentru fiecare zi din an. 

În Albania, benzina de 95 costă 1,96 euro/litru, iar motorina standard, 2,08 euro/litru, conform cargopedia.net. În Bulgaria, benzina de 95 costă 1,72 euro/litru, iar motorina standard, 1,78 euro/litru. Iar în Servia litrul de benzină de 95 e 1,74 euro și cel de motorină standard, 1,85 euro. În România, astăzi, 14 iulie 2022, benzina de 95 costă 1,74 euro/litru și motorina standard 1,86 euro/litru. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te