Românii rup granițele: 2 șezlonguri și o zi de parcare în Mamaia, cât o noapte de cazare în Grecia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 12.07.2022 - 16:45
2 șezlonguri și o zi de parcare în Mamaia, cât o noapte de cazare în Grecia. / Foto: Inquam Photos / George Călin
Prețul petru 6 nopți de cazare la începutul lunii august, în full sezon, în Halkidiki pornește de la 248 de euro/cameră. / Foto: booking.com
În Thassos prețul pentru 6 nopți de cazare la începutul lunii august, în full sezon, pornește de la 224 de euro/cameră. / Foto: booking.com
Prețurile șezlongurilor pe o plajă „de fițe” din Mamaia Nord. / Foto: Facebook

Actorii din turism de pe Litoral se plâng că nu au clienți, că românii „rup granițele”. Două șezlonguri și o umbrelă costă până la 150 de lei/zi pe plaja din Mamaia Nord, iar parcarea, 94 de lei/24h. 50 de euro/zi costă, însă, o cazare bună în Halkidiki sau Thassos, de exemplu.

SHARE

Lăsând la o parte tarifele la cazare similare cu cele de pe Costa de Azur sau din destinațiile exotice, imaginea cu prețurile șezlongurilor și a locului pentru cearșaf de pe plaja „Marina Surf” din Mamaia Nord a devenit virală. Două șezlonguri și o umbrelă pe rândul unu, lângă apă, costă 150 de lei pe zi, două șezlonguri și o umbrelă pe rândul doi, 120 de lei/zi, două șezlonguri și o umbrelă pe rândul trei, 100 de lei/zi și cine vrea să-și pună cearșaful pe rândul unu trebuie să achite 200 de lei/zi.

Pe scurt, două persoane trebuie să plătească 30-40 de euro/zi doar ca să stea pe plajă lângă mare. Iar cazul nu este singular. Majoritatea plajelor „de fițe” din Mamaia Nord practică prețuri similare, iar în Costinești, de pildă, un baldachin ajunge și 150 de lei în weekend, în timp ce, e adevărat, două șezlonguri costă 60 de lei.

Citește și: Hotelierii de pe Litoral se plâng că nu au clienți: Românii „rup granițele”, „evadează din România”

Înainte de a ajunge să vă bronzați, relaxați și distrați pe plaja din Mamaia Nord, însă, trebuie să plătiți parcarea. Costă 94 de lei pentru 24 de ore. Adică, aproape 20 de euro.

Prin urmare, un calcul simplu arată că, fără cazare sau mâncare, două persoane care merg cu mașina la plajă în Mamaia Nord trebuie să scoată din buzunar până la 50 de euro/zi.

La acest preț, însă, cei doi turiști se pot caza în condiții foarte bune într-o stațiune din Halkidiki sau din Thassos. Iar în Grecia, în general, șezlongurile sunt gratuite pe plaje, dacă se achită o consumație minimă. Două beri sau două frape-uri, de exemplu, costă circa 10 euro.

Citește și: 31 lei porția de panași, 27 lei cașcaval pane, 14 lei un „Ursus” pe Litoral. O vedetă s-a revoltat

Conform booking.com, prețul pentru 6 nopți de cazare la începutul lunii august, în full sezon, în Halkidiki pornește de la 248 de euro/cameră. Adică, de la 42 de euro/cameră/noapte.

Iar în Thassos prețul pentru 6 nopți de cazare la începutul lunii august, în full sezon, pornește de la 224 de euro/cameră. Adică, de la 38 de euro/cameră/noapte.

"În jur de 60.000 turişti pe Litoral în acest weekend. Nu este puţin, dar nici nu este cât şi-ar dori operatorii din HoReCa de pe Litoral. Deşi se înregistrează o cerere masivă de vacanţe şi călătorii în agenţiile de turism - în destinaţiile româneşti se resimte "marea evadare din România", dorinţa extremă a românilor de a trece liber orice graniţe, fără certificat verde, fără vaccin şi test Covid, fără nici un fel de restricţii.

Dacă în cei doi ani de pandemie, românii s-au întors către vacanţe în România, constrânşi de graniţe închise şi restricţii apăsătoare, în acest an, situaţia se răstoarnă şi ne confruntăm cu dorinţa masivă de a "rupe graniţele", a românilor care vor acum să călătorească liber, în lumea largă, mai ales că sunt în creştere previziunile privind o nouă toamnă şi iarnă cu restricţii", a precizat săptămâna trecută Corina Martin, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR).

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te