V-ar plăcea să beți berea faraonilor? Este făcută după o rețetă veche de 3.500 de ani. Ce gust are?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.07.2025 - 21:56
V-ar plăcea să beți berea faraonilor - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
V-ar plăcea să beți berea faraonilor - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
V-ar plăcea să beți berea faraonilor
V-ar plăcea să beți berea faraonilor
V-ar plăcea să beți berea faraonilor
V-ar plăcea să beți berea faraonilor

Berea faraonilor este supranumită o băutură ce a fost realizată după o rețetă de acum 3.500 de ani, de pe vremea lui Ramses al II-lea, folosindu-se o tulpină de drojdie aproape la fel de bătrână, dar care s-a reactivat fără probleme.

SHARE

V-ar plăcea să beți berea faraonilor? Este făcută după o rețetă veche de 3.500 de ani și cu drojdie de aproape aceeași vârstă, iar ingredientele sale sunt cel puțin spectaculoase. Cel care a creat neobișnuita rețetă a și gustat berea rezultată și și-a spus opinia despre ea.

V-ar plăcea să beți berea faraonilor? Este făcută după o rețetă veche de 3.500 de ani. Ce gust are?

Cum ar fi să bei o bere făcută din drojdie veche de aproape 3.000 de ani și după o rețetă derivată dintr-un papirus egiptean vechi de 3.500 de ani. O băutură similară cu cea băută de faraoni, precum Ramses al II-lea.

Omul din spatele acestei beri istorice este Dylan McDonnell, producător de bere artizanală și manager de operațiuni non-profit cu un masterat în studii din Orientul Mijlociu, care locuiește în Millcreek, Utah, o suburbie a orașului Salt Lake City.

Citește și: Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Cum se prepară „licoarea zeilor”?

În timpul pandemiei, McDonnell a auzit despre un om care făcea aluat acru folosind o tulpină de drojdie veche de 4.500 de ani. El s-a întrebat: Ar funcționa ceva similar pentru bere?

Răspunsul este „da”, deși lui McDonnell i-au trebuit trei ani pentru a ajunge la această concluzie, relatează New York Times.

McDonnell și-a început cercetarea citind Papirusul Ebers, un text egiptean din jurul anului 1550 î.Hr. care conține sute de rețete medicinale care promit leacuri și tratamente pentru orice, de la chelie masculină la mușcături de crocodil.

Dylan McDonnell, omul care a recreat berea faraonilor - Foto: captură YouTube

El și-a restrâns atenția la cele aproximativ 75 de rețete care făceau referire la bere și a enumerat toate ingredientele pe o foaie de calcul.

McDonnell a selectat apoi cele mai frecvente opt ingrediente care se regăseau în acele rețete:

  • curmale de deșert;
  • miere de Sidr yemenită;
  • smochine sicomor;
  • chimen negru;
  • boabe de ienupăr;
  • stafide aurii israeliene;
  • fructe de roșcove;
  • tămâie.

Recrearea acestei beri antice nu a fost o simplă amestecare de ingrediente exotice. McDonnell a cultivat orz egiptean purpuriu în grădina sa și a uscat grâu emmer (o varietate milenară cunoscută sub numele de farro), potrivit Salt Lake Tribune.

Ba chiar s-a aventurat să afume o parte din cereale, reproducând condițiile rustice din antichitate ale preparării cerealelor pentru producerea malțului.

Citește și: Cum să faci cea mai bună vișinată de casă? Țuica și palinca trebuie excluse din proces

Întregul proces a fost realizat într-un sistem casnic cu trei rezervoare, fără alt ajutor decât experiența dobândită după ani de experimentare ca amator.

Dar piesa cheie a proiectului era drojdia. Pentru aceasta, el a contactat Primer’s Yeast, o companie germano-israeliană care colaborează cu arheologi pentru a recupera și reanima tulpini vechi de drojdie din ceramică excavată din situri istorice.

Tulpina pe care i-au trimis-o, numită PTS900BCE, provenea dintr-un vas găsit la Tel es-Safi, pe teritoriul vechiului oraș filistean Gat. Potrivit experților, a fost folosită pentru fermentarea berii în urmă cu aproximativ 2.900 de ani.

Reînvierea unei drojdii atât de vechi nu este un miracol, ci o realizare microbiologică. Drojdia, un organism unic, poate intra într-o stare de letargie timp de milenii dacă se află în condiții adecvate.

Odată rehidratată, începe să „se trezească”, iar ceea ce părea inert prinde din nou viață, gata să transforme zaharurile în alcool, așa cum a făcut-o și în vremea lui Ramses al II-lea.

Vas pentru depozitarea berii și miedului (vin obținut din miere) de pe vremea egiptenilor antici - Foto: Profimedia Images 

Dar ce gust are berea faraonilor? McDonnell o descrie ca o băutură fără hamei (deoarece acesta nu era folosit pe vremea aceea), cu note florale, o dulceață fructată care amintește de caisă și o aciditate răcoritoare similară cu cea a unui vin de fructe sau a unui cidru ușor.

În limbajul modern al berarilor, seamănă cu o „gose”, o varietate germană cu un profil acid și ușor sărat.

„Are ceva rustic, aproape sălbatic, dar este foarte ușor de băut”, a spus Chris Detrick, maestru berar la Level Crossing Brewing, după o degustare privată.

McDonnell nu intenționează să comercializeze berea sa, nici măcar să repete experimentul.

Citește și: Cele mai vechi rețete de mâncare din lume au 4000 de ani. Conțin indicații pentru ciorbe și tocănițe

Proba de drojdie pe care a folosit-o era unică și trebuia distrusă după utilizare, conform acordului cu Primer’s Yeast. Din cei 38 de litri de bere pe care a reușit să-i producă, au mai rămas doar câteva sticle.

Însă, recompensa pentru el este o punte incredibilă cu un trecut îndepărtat și misterios, aureolat de gloria faraonilor, dar și a băuturii pe care aceștia o consumau.

„În timpul procesului de fabricare, m-am oprit o clipă, m-am uitat la cer și m-am gândit: cineva, acum 3.000 de ani, făcea același lucru, cu aceeași rețetă”, a mărturisit McDonnell care consideră acest lucru drept cea mai mare recompensă obținută.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te