Cum să faci cea mai bună vișinată de casă? Țuica și palinca trebuie excluse din proces

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 28.02.2024 - 17:30
Cum să faci cea mai bună vișinată de casă - Foto: savoriurbane.com - cu rol ilustrativ
visinata de casa

Cum să faci cea mai bună vișinată de casă? Chiar dacă magazinele sunt pline de băuturi de tot felul, nimic nu se compară cu o licoare făcută cu mâna ta, știind exact ce ingrediente ai folosit. Vișinata e printre preferatele românilor, de aceea vă prezentăm o rețetă în acest sens

SHARE

Cum să faci cea mai bună vișinată de casă? Acest lichior de vișine - căci asta este, de fapt - poate fi obținut relativ simplu în propria locuință. 

Pentru cei care încă nu cunosc procedeul sau vor o confirmare a acestuia, vă prezentăm o rețetă clasică prin care veți obține o licoare delicioasă. 

Dar nu cădeți victimă „sfaturilor” celor care „știu ei mai bine” și nu folosiți în acest proces țuică sau palincă, tării care vor strica aroma și gustul vișinatei.

Cum să faci cea mai bună vișinată de casă? Țuica și palinca trebuie excluse din proces 

Vișinata este o băutura moderat alcoolizată, preferată de multe femei, dar și de destui bărbați. Cum nu toată lumea este amatoare de țuică, palincă sau alte spirtoase, acest lichior de vișine este o variantă veche și biecunoscută românilor, atunci când vor să ciocnească un păhărel.

În acest sens, ne-am gândit să vă oferim o rețetă clasică de obținere a vișinatei de casă, așa cum este ea prezentată de site-ul bucate-aromate.ro.

Lucru important: nu folosiți țuica sau palinca pe post de alcool, indiferent ce ați auzit, poate, la alții.

Nu veți face decât să stricați și să irosiți o „bijuterie” de licoare care nu va mai semăna cu vișinata pe care ați fi vrut s-o gustați cu familia și prietenii. 

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Și nu veți avea cu ce să vă mai mândriți în fața lor, în această privință. Deci, să o luăm pe urmele „pașilor” de mai jos, pentru a obține o băutura dorită.

Pasul 1

În primă fază, tot ce ne trebuie sunt vișinele spălate și fără codițe și zahăr. La 1 kg de vișine, punem 500 g de zahăr.

Folosiți orice recipient din sticlă aveți la îndemână, dar trebuie să aveți în vedere că la final va trebui să îl închideți etanș, așa că ar fi bine să fie un recipient prevăzut cu dop sau capac.

O damigeană este ideală, dar la fel de bun este și un borcan. Dacă, totuși, nu aveți un recipient cu capac etanș, puteți lega gura borcanului cu folie de plastic și cu sfoară sau elastic.

Pentru 1 kg de vișine, se poate folosi un borcan de 3 litri cu capac. 

Pasul 2

Vișinele se așează în borcan în straturi alternative: vișine-zahăr-vișine-zahăr. ultimul strat de deasupra trebuie să fie de zahăr. Cel mai simplu ese să folosiți o pâlnie mai mare pentru a introduce fructele și zahărul.

În prima fază a preparării, în borcan are loc un proces de fermentație, astfel că se vor forma acolo niște gaze care trebuie să poată ieși afară.

În faza aceasta nu înfiletăm capacul, ci doar acoperim gura borcanului cu tifon sau șervete de hârtie și o farfurioară. Ideea este ca acele gaze să poată ieși afară, dar, în același timp, să nu lăsăm loc insectelor sau prafului să intre în borcan.

Pasul 3

Lăsăm vișinele și zahărul să fermenteze cam 10 zile la temperatura camerei. Borcanul trebuie să stea la cald, nu la rece.

Deci nu îl duceți în beci, nici în frigider, dar nu trebuie să cădeți nici în extrema cealaltă: să îl puneți la soare ca să grăbiți procesul.

Citește și: Bere blondă sau bere neagră? Care dintre ele este mai benefică pentru organism? Ce spun experții?

Lăsați fermentația să se întâmple în ritmul ei, natural. În acest fel se va extrage, pe îndelete, toată aroma din vișine și din sâmburi și veți avea o vișinată grozavă.

Pe parcursul celor 10 zile, amestecați din când în când în borcan cu o lingură cu coadă lungă, ca să ajutați zahărul să se dizolve. Nu încercați să zdrobiți vișinele, dimpotrivă!

Vișinata se face fără a folosi țuică sau palincă pe post de alcool - Foto: bucate-aromate.ro - cu rol ilustrativ

Amestecați încet, să nu le sfărâmați. Ar fi păcat, pentru că s-ar putea să aveți nevoie de ele la prăjituri și torturi.

După cele 10 zile de fermentație, zahărul va fi complet dizolvat, iar vișinele își vor fi lăsat suficient sirop încât să plutească în borcan.

Pasul 4

Acum este momentul să adăugați în borcan alcoolul care să stopeze fermentația fructelor.

Se pot folosi 2 tipuri de alcool în acest scop și fiecare metodă are adepții ei. Totul este cât de tare sau de delicată vreți să fie vișinata, la final.

Deci, variantele sunt: alcoolul dublu rafinat, de 96 de grade sa alcoolul mai slab, de 60 sau 40 de grade, dar de bună calitate și fără aromă specifică.

Citește și: Cum prepari cel mai sănătos unt la tine acasă? Are beneficii extraordinare pentru minte și corp

Cel mai bun exemplu în acest ultim caz este o vodcă de bună calitate. 

ATENȚIE! Nu folosiți sub nicio formă țuică, palincă ori alte băuturi spirtoase care au un miros și arome specifice ce le vor „deturna” pe cele ale vișinatei.

Până la urmă, vișinata de casă devine o chestiune de gust, prin urmare:

  • dacă vrei o băutură feminină, cu mai multă aromă și mai puțin alcool, pui 500 ml de vodkă la 1 kg de vișine;
  • dacă vrei o vișinată bărbătească, mai tare, pui 500 ml de alcool dublu rafinat; 
  • dacă nu ții neapărat ca vișinata să fie foarte concentrată și aromată, poți pune și o cantitate mai mare de alcool (dublu rafinat sau vodkă), de exemplu 700 ml.

Pasul 5

După ce turnăm alcoolul peste fructe, nu ne mai rămâne decât să așteptăm cam 2 luni până ce aromele se vor armoniza, acolo, în borcan și vom avea o băutură cu aromă de fructe, nu de alcool.

După această perioadă, vișinata se strecoară și se trage în sticle cu dop. Sticlele cu vișinată se păstrează în cămară, la răcoare și întuneric chiar și 3 - 4 ani.

Dacă ați fost convinși de această rețetă ori o știați deja, nu mai rămâne decât să așteptați sezonul vișinelor.

Citește și: Rețeta secretă de țuică fiartă pentru a-ți reveni din răceală. De ce e bun remediu pentru sănătate

Apoi, urmând pașii de mai sus, vă veți bucura la toamnă, dar și pe parcursul iernii - în funcție de cantitatea produsă - de o vișinată delicioasă.

Însă, trebuie să fiți cu băgare de seamă dacă aveți probleme de sănătate precum diabetul. Vișinata e o băutură cu o cantitate mare de zahăr, așa că trebuie s-o consumați cu multă moderație.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te