Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Cum se prepară „licoarea zeilor”?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 06.03.2024 - 11:51
Ce este miedul, băutura preferată a dacilor - Foto: doftoria.ro - cu rol ilustrativ
Ce este miedul, băutura preferată a dacilor - Foto: doftoria.ro - cu rol ilustrativ
miere
miere

Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Deși despre strămoșii noștri știm, mai degrabă, că erau mari consumatori de vin, se pare că o altă licoare, supranumită „a zeilor” era preferata lor. Ea poate fi preparată cu ușurință și astăzi, de aceea vă oferim rețeta acesteia.

SHARE

Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Cu toate că, de obicei, ne gândim la vin atunci când vine vorba despre licoarea pe care strămoșii notri obișnuiau s-o consume, lucrurile stau ceva mai diferit.

Nu se știe cu siguranță dacă marele rege Burebista chiar a ars culturile de viță de vie din regat, dar este cert că dacii se delectau din plin cu ceea ce a fost supranumită „băutura zeilor”.

Ce este miedul, băutura preferată a dacilor? Cum se prepară „licoarea zeilor”?

Dacă Burebista (82-44 î.Hr) a ars sau nu viile din regatul dacic nu este un lucru cert, dei s-a sugerat că strămoșii noștri căzuseră în patima vinului, iar marele rege a vrut prin această măsură extremă să elimine acest viciu, pentru a-și transforma oamenii în luptători mai buni.

Ideea disrugerii culturilor de viță de vie este doar o intepretare pe care unii istorici au at-o celor scrise de istoricul şi geograf antic grec Strabon, care a fost contemporan cu Burebista.

„Ajuns în fruntea neamului său care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi ascultare faţă de porunci, încât în câţiva ani a făurit un stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine, ajungând să fie temut chiar şi de romani”, nota acesta în lucrarea sa, „Geografia”.

Citește și: Misterul statuilor de nobili daci de la Roma. De ce bustul lui Decebal se află la Vatican?

Oricum ar fi, un alt fapt este sigur: dacii consumau mult o altă băutură, așa-numitul mied sau „vin de miere”, ultima fiind, însă, o denumire nepotrivită, eronată.

Miedul este o băutură alcoolică - cu o tărie ce variază între 5-20% - făcută numai din miere şi apă, considerată „băutura zeilor”, iar cei care o consumau susţineau că devin nemuritori sau că au o stare de sănătate mai bună, conform doftoria.ro.

Nu era o licoare specifică doar dacilor, ea fiind savurată i de vikingi, dar i de mayași, egipteni și alte popoare antice, pentru că era socotită foarte benefică.

Miedul este cea mai veche băutură fermentată, apărută cu mult înaintea celor din viță de vie, cereale sau fructe. Unii spun că ar fi originar din Babilon, fiind cunoscut de acum 4000 de ani. După alte cercetări, vechimea acestei băuturi ar avea 6.000 de ani, provenind, de fapt, din India. mai scrie sursa citată.

Mierea este ingredientul principal al miedului - Foto: Freepik/macrovector - cu rol ilustrativ

Cuvântul românesc „mied” își are rădăcina etimologică în sanscritul „madhu” unde are sensul de „miere” sau „dulce”, dar totodată și de „alcool”, potrivit mied-dacic.ro.

Găsim aceeași rădăcină sanscrită și în alte limbi indo-europene: greacă „methy”, slavonă „medŭ”, irlandeză „mid”, germană „met”, engleză „mead”, în daneză, norvegiană și suedeză „mjöd”, lituaniană „medus”.

Miedul mai este cunoscut și sub denumirea de hidromel, cuvânt ce ar fi de origine greacă, derivând din „hydromeli”, unde „hydro” înseamnă apă, iar „meli” se traduce prin miere.

Citește și: Ce mâncau dacii? Ei ar fi inventat pastrama. Rețetă de tochitură strămoșească

Miedul este perparat din miere, apă pură de izvor şi fermenţi (must de struguri sau drojdie). Dar există mied cu diverse arome: de afine, soc, mure, inclusiv lavandă.

Are un gust deosebit de plăcut şi multiple indicaţii terapeutice, fiind bogat în vitaminele B, minerale, aminoacizi – cărămizile din care sunt construite proteinele – și monoxid de azot care susține sănătatea sexuală. 

Acest cocktail de vitamine, enzime și hormoni naturali, cum este considerat, are numeroase întrebuințări terapeutice.

Ajută la relaxare, favorizează apariția unei stări de spirit vioaie, jucăușe, euforice. În ceea ce priveşte bărbaţii, miedul sau băutura zeilor are efecte ușor vasodilatatoare, inclusiv în zona pelviană, de stimulent hormonal.

Prin efectul său tonic nervos, ajută la depășirea anumitor bariere și blocaje psihice, mai precizează doftoria.ro. De asemenea, se crede că reduce anxietatea sexuală, inclusiv temerile de performanță inadevată.

În acese scopuri, miedul se consumă pe stomacul gol, câte un pahar dimineața, la prânz și seara. Dar fiind dulce și alcoolizat, trebuie să aveți grijă la eventualele boli pe care le aveți - precum diabetul - ori la conducerea unui autovehicul în caz că beți din licoarea zeilor

Strămoşii noştri cunoşteau miedul şi îl consumau din plin, ca neam ce avea miere din belşug. Există chiar mărturii scrise despre băutul de mied, chiar dacă ele provin dintr-o perioadă mai târzie, când Dacia era de multă vreme provincie romană.

„ Prin sate ni se aducea de mâncare, şi anume în loc de grâu, mei, iar în loc de vin, mied, după cum îl numesc localnicii”, scria diplomatul roman Priscus, prin sec.olul al V-lea d.Hr, despre călătoria sa prin fostul regat al dacilor.

Consumul de mied s-a transmis și generațiilor următoare, adică românilor. Episopul catolic Antonio Maria Gratiani nota, pe la 1564, despre moldoveni: „De vin nu duc lipsă, dar folosesc mult miedul, ca unii ce au miere multă”, 

De asemenea, despre consumul de mied din Moldova, din secolul al XVII-lea, aflăm și de la cronicarul și arhidiaconul sirian Paul de Alep (1627-1669).

 „Pentru noi domnul a pus să ni se dea, în zilele de miercuri și vineri din post și în timpul acestei prime săptămâni, bere și mied, căci în toată această țară nimeni nu bea apă goală, afară doar de câțiva”, scria acesta în jurnalul său „Călătoriile lui Macarie, Patriarhul Antiohiei”.

El l-a însoțit pe patriarh în lunga vizită pe care a făcut-o în Moldova și Rusia, între 1652-1659.

Citește și: Cine a fost strănepotul lui Decebal care a ajuns împărat roman? A vrut să creeze Imperiul Dacic

De la un istoric și călător turc, Evliya Celebi, aflăm că miedul era băutura timișorenilor în sec. XVII. „În această regiune e o ruşine mare să bei vin; se bea, de obicei, mied”.

Miedul a revenit pe lista preferințelor consumatorilor de băuturi alcoolice din Europa. În Anglia, de exemplu, la fiecare 10 minute este vândută o sticlă ce conține această licoare antică.

Dar ea se comercializează și în România, dar dacă vreți să-l faceți în casă, vă oferim mai jos rețeta de preparare  „băuturii zeilor” atât de plăcută strămoșilor daci, așa cum este ea prezentată de doftoria.ro.

Rețetă mied dacic

  • un litru apă;
  • 6-8 linguri miere (preferabil de floarea soarelui întrucât este mai energizantă);
  • o linguriță polen.

Se dizolvă bine mierea și polenul în apă. Se lasă 2-3 zile la temperatura camerei. Se agită bine de 2-3 ori pe zi pentru omogenizarea conținutului. După această perioadă se pune la rece și poate fi consumat.

Miedul preparat după această rețetă în casă conține alcool într-o cantitate extrem de mică.

Citește și: Cum arătau mărțișoarele dacilor? Cele mai vechi simboluri sunt de acum 8.000 de ani

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te