Secundele ”aleargă” pe două rotițe, de numai 0,025 grame fiecare, aflate sub un fel de lentilă înțesată cu firicele de fibră optică. Minutele defilează pe un contor linear retrograd, ca cifrele odometrului unui autovehicul, cu mențiunea că, în cazul mecanismului ceasului, cifrele sunt dispuse în diagonală, sub un unghi de 30 de grade, pentru a fi citite cu mai multă ușurință.
Cilindrul care funcționează pe post de minutar face rotații de 300 de grade în jurul axei sale, iar după ce parcurge 60 de minute, sare înapoi cu 60 de grade și ia mișcarea de la capăt. De asemenea, când sare, cilindrul-minutar antrenează și indicatorul pentru oră din partea stângă. Mișcările spectaculoase creează iluzia optică că cilindrul are o rotație perpetuă.
Nici coroana cu ajutorul căreia se reglează ceasul nu este obișnuită la UR-111C TT. Urwerk a proiectat în mijlocul carcasei un sistem de role acționat prin intermediul unei mici manete care se ascunde pe partea dreaptă a ceasului. Prin scoaterea și acționarea acesteia se poate ”încărca” mecanismul automat, cu o rezervă de până la 48 de ore, sau regla ora exactă.
Urwerk UR-111C Two-Tone nu indică, prin urmare, doar scurgerea timpului într-o manieră sofisticată, ci este o adevărată bijuterie tehnologică orologeră.
Nu în ultimul rând, carcasa ceasului este realizată din oțel polișat și PVD (Physical Vapor Deposition) negru, de unde și acronimul ”TT” (două tonuri). PVD este o tehnologie prin care unui material i se aplică un ”film” extrem de dur și durabil.