Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ? De ce este imposibil de vizitat?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.07.2025 - 18:55
Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ - Foto: tripjaunt.com (cu rol ilustrativ)
Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ - Foto: tripjaunt.com (cu rol ilustrativ)
Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ
Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ

Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ, e denumit și „polul oceanic al inaccesibilității” și este imposibil de vizitat. Este considerată zona cea mai îndepărtată de orice ființă umană de pe planetă, cei mai apropiați oameni trăind, paradoxal, pe orbită, în Stația Spațială.

SHARE

Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ, se referă, de fapt, la o zonă a Oceanului Pacificului de Sud de aproximativ 34 de ori mai mare decât Franța. Acest loc este imposibil de vizitat, în schimb, în ultimele decenii, a devenit un adevărat cimitir pentru navele spațiale dezafectate.

Unde se află Punctul Nemo, cel mai izolat loc de pe Pământ? De ce este imposibil de vizitat?

Pierdut prin imensitatea Oceanului Pacificului de Sud, vizibil doar datorită perfecționării instrumentelor Google Maps, se află Point Nemo (Punctul Nemo”, cel mai izolat loc de pe Terra.

În latină, „nemo” înseamnă „nimeni”. Datorită amplasării sale departe de orice formă de viață umană și de pământul apărut, „polul oceanic al inaccesibilității” este denumit în mod corespunzător Punctul Nemo.

Specialiștii în navigație ar putea fi interesați să afle că acesta se află la 48°52,6′ latitudine sudică și 123°23,6′ longitudine vestică.

Citește și: Cel mai bătrân animal din lume a trăit 507 ani. Născut când Ștefan cel Mare mai avea 5 ani de domnie

Pentru a vă imagina cât de mare este zona, trebuie să știți că cele mai apropiate ținuturi de Point Nemo se află la 2.700 km distanță: Insula Ducie din Insulele Pitcairn, la nord, insulița Motu Nui de pe Insula Paștelui, la nord-vest, și Insula Maher din Antarctica, la sud.

La vest, trebuie să călătoriți până la Insulele Chatham, în Noua Zeelandă, iar la est, până în Chile, pentru a găsi un alt suflet viu.

Punctul Nemo se referă, de fapt, la o zonă a Oceanului Pacific de Sud de aproximativ 34 de ori mai mare decât Franța, în care se crede că viața marină a evoluat cu greu, potrivit escales.ponant.com. De ce? 

Pe hartă, dar și în realitate, Point Nemo (Punctul Nemo) se pierde în imensitatea Pacificului, departe de orice ființă umană - Foto: tripjaunt.com

Îndepărtarea de orice bucată de pământ și curenții oceanici slabi înseamnă că nu există suficiente substanțe nutritive în apă pentru ca animalele mai dezvoltate și mai mari să supraviețuiască.

Oamenii de știință ar dori să afle mai multe despre mecanismele oceanice care acționează în această regiune și pe fundul său marin.

Citește și: Cel mai valoros pașaport din lume. Pe ce loc se află cel românesc și unde putem călători cu acesta

„Polul oceanic al inaccesibilității”, așa cum e numit, a fost descoperit, în 1992, de inginerul Hrvoje Lukatela, un topograf cu dublă cetățenie croată și canadiană, care i-a calculat locația folosind o simulare pe computer. De atunci nu a mai fost explorat cu adevărat.

În mod surprinzător și straniu, cei mai apropiați oameni de Punctul Nemo nu călătoresc cu barca, ci sunt astronauții de pe Stația Spațială Internațională, care zboară la mai puțin de 400 km deasupra zonei.

Punctul Nemo, cimitir pentru navele spațiale scoase din uz

Dar asta nu este tot. Agențiile spațiale sunt foarte familiarizate cu Punctul Nemo: îl folosesc la calcularea traiectoriei de reintrare în timpul procesului de „de-orbitare”. De fapt, aici este și locul în care navele spațiale dezafectate merg să moară.

De exemplu, atunci când stația spațială rusă Mir a fost dezafectată, a fost ales Puntul Nemo ca loc de aterizare forțată, pentru ca specialiștii a se asigura că resturile generate de reintrarea sa în atmosfera terestră nu provoacă daune pe uscat.

Prin urmare, de-a lungul anilor, în jurul punctului Nemo a fost creat un adevărat cimitir al navelor spațiale.

Citește și: Care este cel mai sănătos ulei din lume și de ce este în top? Atenție, NU este cel de măsline!

NASA îl preferă și ca loc de odihnă finală al Stației Spațiale Internaționale, care trebuie să fie demontată sau reconfigurată.

Dar agenția americană intenționează, de asemenea, să se debaraseze de telescoapele spațiale care sunt în prezent vârful de lance al astronomiei spațiale. tot în această regiune a Pacificului de Sud.

Locul din ocean cel mai îndepărtat de țărm a fost numit, desigur, după căpitanul Nemo, personajul principal din romanul „20.000 de leghe sub mări”.

În romanul lui Jules Verne, el este descris ca fiind antisocial, evitând compania altor oameni și cutreierând oceanele în submarinul său, Nautilus.

Ideea unui astfel de loc izolat în ocean s-a bucurat de atunci de un mare succes în lumea literară.

Citește și: Cine au fost românii care au făcut ocolul Pământului în 80 de ore? Au parcurs 52.000 km, de fapt

Autorul american de science-fiction H. P. Lovecraft a ales un loc în Pacificul de Sud, aproape de polul oceanic al inaccesibilității, pentru orașul izolat fictiv R'Lyeh, unde a fost închisă malefica entitate cosmică Cthulhu.

Mai recent, trupa virtuală Gorillaz, creată de muzicianul britanic Damon Albarn, a lansat Plastic Beach, un album bazat pe un continent situat la aceeași latitudine și longitudine ca Point Nemo. Acesta este dedicat conservării marine.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te