Unde este orașul construit în peșteri? Locuințele din caverne au internet, cablu tv și apă curentă

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.04.2025 - 08:21
Unde este orașul construit în peșteri - Foto: Profimedia Images
Unde este orașul construit în peșteri - Foto: Profimedia Images
Unde este orașul construit în peșteri
Unde este orașul construit în peșteri

Orașul construit în peșteri poate duce cu gândul la un fel de locuințe primitive în care au trăit oameni în vremuri îndepărtate. Dar așezarea de care e vorba încă are locuitori permanenți, în plus, fiecare casă beneficiind de confortul epocii moderne.

SHARE

Unde este orașul construit în peșteri? În interiorul provinciei Granada se află Guadix, considerată una dintre cele mai vechi așezări umane din Spania. Localitatea are o parte nouă, dar și una veche, unde oamenii încă locuiesc în locuințe săpate în roca moale a zonei, dar beneficiază de cele mai moderne dotări

Unde este orașul construit în peșteri? Locuințele din caverne au internet, cablu tv și apă curentă

Orașul spaniol Guadix are peste 2.000 de case construite în peșteri, fiind cea mai mare comunitate de locuințe troglodite din Europa. Aceste case mențin o temperatură constantă de 19-20°Celsius tot anul, indiferent de vremea de afară.

Despre aceste locuințe se spune că au fost construite în secolul 16 și reprezintă principala atracție a acestui oraș, care îl poziționează pe primul loc că număr de case „underground” din Europa. 

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

Există două explicații posibile pentru apariția acestor locuințe neobișnuite:

  • Temperatura extremă la care se ajunge la poalele Munților Sierra Nevada: vara, 40 de grade, iar în lunile de iarnă o maximă de 5 grade;
  • Fuga maurilor în fața creștinilor; maurii, de teamă persecuției invadatorilor creștini, au fugit pe dealuri și și-au săpat casele în gresia moale de pe versanți.

Dar nu este vorba de o așezare părăsită ori deschisă doar ca destinație turistică. Aproape 10.000 de persoane încă trăiesc aici, formând cea mai mare comunitate de locuințe troglodite de pe continent.

O locuitoare din Guadix, în locuința sa subterană - Foto: Profimedia Images

Priveliștea e oarecum ciudată, dat fiind faptul că înainte de toate îți sar în ochi coșurile de fum răsărite din pământ.

Citește și: VIDEO Cea mai mare cramă din lume se află în Republica Moldova. Deține 1.500.000 de sticle cu vin

În interior arată că și orice altă casă, tavanul fiind însă sub formă de boltă, pereții ușor asimetrici și ferestrele mici și înguste.

Orașul din peșteri e locuit de 10.000 de oameni

În ultimul timp, datorită turismului crescând, multe dintre aceste locuințe s-au transformat în case de vacanță, disponibile pentru închiriere, potrivit sacalatorim.ro.

Troglodiții era denumiți de grecii antici legendarii locuitori ai carnelor. Aceste locuințe, cunoscute aici sub numele de „cuevas”, nu sunt niște grote primitive sau abandonate, așa cum ar putea sugera termenul „troglodit”.

Dimpotrivă, ele sunt spații de locuit confortabile, modernizate, cu electricitate, apă curentă, internet și chiar televiziune prin cablu, care găzduiesc mii de oameni în fiecare zi.

Intrările sunt vizibile în versanții colorați ai dealurilor – de multe ori vopsite în alb –, iar hornurile care ies din pământ sunt singurele indicii ale lumii subterane ascunse dedesubt.
Un microclimat ideal: 19-20°C în orice anotimp. 

Ceea ce face aceste case și mai speciale este faptul că, datorită modului în care sunt construite în interiorul pământului, ele oferă un microclimat natural perfect echilibrat: temperatura interioară se menține constantă între 19 și 20°C pe tot parcursul anului, indiferent de vremea de afară.

Tradiția locuirii în peșteri în Guadix datează de mii de ani, dar a cunoscut o dezvoltare intensă în timpul ocupatiei maure, când populația s-a retras în zone greu accesibile, ferite de pericole.

De-a lungul secolelor, aceste locuințe s-au transmis din generație în generație și au fost adaptate nevoilor moderne, devenind o parte definitorie a identității locale.

Citește și: Experimentul ce a schimbat știința. Povestea bărbatului care a stat 6 luni la 134 metri sub pământ

Astăzi, cartierul „Barrio de las Cuevas” („Cartierul Peșterilor”) este un simbol viu al rezilienței și ingeniozității umane, unde trecutul și prezentul coexistă într-o armonie rar întâlnită.

Majoritatea acestor locuințe sunt încă ocupate de familii locale, care le folosesc ca reședințe permanente, păstrând tradițiile, dar beneficiind și de confortul vieții moderne.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te