Tudor Giurgiu, despre TVR: Dacă o reînființăm cu o schemă de personal redusă, poate funcționa

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 06.01.2021 - 11:00
Tudor Giurgiu, fost președinte director-general al TVR

TVR a plătit 140.000 de euro pentru un program de Revelion care a promovat personaje cunoscute pentru activitatea lor împotriva măsurilor de restricție impuse de autorități, a măștii de protecție și a vaccinării anti COVID-19.  

SHARE

Sub pretextul unui moment de satiră, televiziunea publică a oferit o platformă pentru mesajele negaționiștilor Mugur Mihăiescu (Garcea) și Dan Bittman, fapt care a stârnit nemulțumirea inclusiv a Ministerului Sănătății, care a cerut intervenția TVA. 

Doi parlamentari de la USR PLUS au cerut desființarea TVR și reînființarea televiziunii publice într-o nouă instituție, cu o nouă lege și o nouă schemă de personal. 

Citește și: TVR nu poate fi reformată. Ce se schimbă dacă este desființată televiziunea publică

„Nu există altă soluție decât de a înființa o altă companie națională, o altă societate, cu un alt model de organizare.

Să ne asumăm cu toții, societate și mediu politic, că este un eșec lamentabil, din multe puncte de vedere, și să pornim de la zero”, este propunerea lui Tudor Giurgiu, fost președinte director general al TVR în perioada 2005-2007.

Acesta crede că televiziunea publică a murit, din punct de vedere al misiunii sale, de ani de zile.

„Nu există un manager providențial care să vină la TVR și să se ia la luptă cu 4.000 de oameni și cu un buget de programe hilar. Să schimbi doar un pic legea și să eviți politizarea, în condițiile în care oricum TVR nu mai are miza politică de altă dată, iarăși nu se poate.

Problema majoră este că TVR are un model de organizare și de structură care mie mi se pare total anacronic pentru 2021, în condițiile în care în multe țări televiziunile publice creează în majoritate conținut deștept nu doar cu angajați proprii, mulți dintre ei plafonați și lipsiți de motivație, ci cu producători de pe piață”, a declarat Tudor Giurgiu pentru Newsweek România.

Fostul director general al TVR a menționat că există mai multe variante de reformă radicală: comasarea cu radioul public sau desființarea și reînființarea cu o altă gândire și o altă schemă de personal, mult redusă.

De asemenea, propune desființarea studiourilor teritoriale, care sunt anacronice așa cum funcționează acum și transformate în unități care să ofere conținut de știri pe plan local/regional. 

„Din banii primiți de TVR, circa 70% merg pe salarii. Pentru realizarea de programe rămâne foarte puțin și, în lipsa unei strategii creative, nu se poate vorbi de îndeplinirea misiunii de serviciu public.

Iar schema actuală e greu de modificat în actuala instituție. Țin minte de pe vremea mea: când se afla că vrei să muți o emisiune, sau să iei o măsură disciplinară împotriva cuiva, începeau telefoanele, ba ruda lui din PSD, ba pila din  PNL. Așa sunt ei obișnuiți să lucreze, e modus operandi acolo”, și-a amintit Tudor Giurgiu.

Regizorul spune că partidele parlamentare trebuit să ajungă la un pact politic pentru reorganizarea TVR, mai ales că televiziunea publică nu le mai este utilă ca instrument de propagandă.

Dar poate fi în continuare utilă societății. Dacă pornești de la bun început cu o instituție cu schemă de personal mult diminuată și manageri competenți, sunt șanse să funcționeze.

Acolo sunt tone de oameni demotivați, care vin doar să ia salariul. Emisiunile sunt șablon, un moderator vorbește și un invitat răspunde. Sunt platouri care sunt folosite pentru emisiuni minore”, a precizat Tudor Giurgiu pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te