TVR nu poate fi reformată. Ce se schimbă dacă este desființată televiziunea publică

DE Răzvan Chiruță | Actualizat: 06.01.2021 - 16:03
Televiziunea Română. Foto Inquam Photos/George Călin

TVR a devenit o gaură neagră, atât din punct de vedere jurnalistic, cât și din punct de vedere financiar. Televiziunea publică a primit în 2020 peste 80 de milioane de euro, dar a ieșit în evidență aiba când programul de revelion cu Vacanța Mare a scandalizat opinia publică.

SHARE

TVR a plătit 140.000 de euro pentru un program de Revelion care a promovat personaje cunoscute pentru activitatea lor împotriva măsurilor de restricție impuse de autorități, a măștii de protecție și a vaccinării anti COVID-19.  

Sub pretextul unui moment de satiră, televiziunea publică a oferit o platformă pentru mesajele negaționiștilor Mugur Mihăiescu (Garcea) și Dan Bittman, fapt care a stârnit nemulțumirea inclusiv a Ministerului Sănătății, care a cerut intervenția TVA. 

Citește și: VIDEO Balada lui Garcea, plătit cu 140.000€ de TVR: Iohannis și Arafatis să-mi suflakis în trompetis

Primul care a adus în discuție desființarea televiziunii publice, ca soluție pentru rezolvarea problemelor de la TVR, a fost deputatul USR PLUS Iulian Bulai. 

„TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem. Eu susțin prima variantă. Și lupt pentru asta”, a scris parlamentarul pe 1 ianuarie, după ce spectacolul lui Garcea și a „Lenei lui Pârțag” fusese urmărit de peste 500.000 de români. 

Mult mai categoric a fost senatorul USR PLUS Marius Bodea, care a cerut direct desființarea televiziunii publice. 

„Dacă vrem să fim cinstiți cu noi și cu românii, singura soluție care mai există pentru Societatea Română de Televiziune este desființarea sa, așa cum există astăzi, prin lege, și înființarea prin altă lege a unei adevărate televiziuni publice”, a transmis senatorul.

Unii le-au dat dreptate celor doi parlamentari, alții au contestat măsura ca fiind prea dură.

Newsweek România a discutat cu Marius Bodea și cu doi foști președinți-directori generali ai TVR despre soluțiile pentru reformarea acestei instituții care ar trebui să facă jurnalism pentru publicul care o plătește, dar care și-a uitat de mult misiunea.

De asemenea, Sorin Ioniță, de la Expert Forum, propune o soluție mai rapidă pentru salvarea TVR

Capcana trecerii de la taxă la buget

PSD, condus atunci de Liviu Dragnea, a decis în 2017 să ierte Televiziunea Publică de datoriile istorice de 150 de milioane de euro către bugetul de stat.

De asemenea, a schimbat modul de finanțare al televiziunii publice: s-a renunțat la taxa lunară, percepută de la români direct, pentru banii integral de la bugetul de stat. Tot de la români, dar controlabili politic.

În 2017, TVR a beneficiat de peste un miliard de lei, din această sumă fiind plătite și datoriile. În 2018, suma alocată TVR a fost de peste 400 de milioane de lei.

De asemenea, Liviu Dragnea a schimbat conducerea TVR și a numit-o pe Doina Gradea, care este și în prezent președinte director-general.

Citește și: LA COMANDĂ Propaganda de stat ne-a costat cât 100 km de autostradă

Marius Bodea: „Schimbăm invitații lui Cristache cu invitați care ne plac nouă mai mult?

„Sunt adeptul unei reforme profunde a Televiziunii Române, iar ideea desființării și reînființării sale sub o altă lege pleacă de la lipsa mea de încredere, din toate informațiile și analizele pe care le am, că actuala instituție are vreo șansă de a fi transformată într-o structură suplă, cu angajații potriviți și conducătorii potriviți.

Toate disponibilizările care s-au făcut, la un moment sau altul, de exemplu, s-au lovit de faptul că angajații au câștigat procesele și au fost repuși pe funcții.

Să angajezi pe cineva în TVR este, ca în tot sectorul public, mult mai ușor decât să disponibilizezi pe cineva pe bază de incompetență. Aș vrea să fie cât se poate de limpede însă faptul că nu sunt împotriva ideii de a avea o televiziune publică, dedicată programelor educative și culturale. Dar statul român pur și simplu nu își permite o gaură neagră în forma actuală, deservită de câteva mii de angajați”, a explicat Marius Bodea, pentru Newsweek România, rațiunea poziției sale radicale. 

Parlamentarul amintește de cele 150 de milioane de euro au fost datorii șterse pur și simplu cu buretele de Dragnea, datorii acumulate însă de TVR și în epocile „guvernărilor democratice“, ale dreptei. 

„Mandatul de azi al doamnei Gradea este un fel de triumful mediocrității (sper să nu considere că e un atac la libertatea de expresie a TVR dacă sunt de părere că doamna Gradea, pe lângă mediocritate, suferă și de păcatul de moarte al trufiei) și se laudă că televiziunea ar fi... pe plus.

Pe plus tot din banii românilor, care va să zică, pentru că TVR n-am auzit să fi obținut venituri spectaculoase de pe piața liberă, câtă vreme 99% din finanțarea sa este una strict de la Bugetul de Stat, în mod direct.

Și atunci – ce să facem acum? A venit o nouă guvernare, punem noi ce director credem noi că ar fi mai potrivit și nu schimbăm realmente nimic. Schimbăm invitații lui Cristache cu invitați care ne plac nouă mai mult? Oare Președintele Director General (PDG) pus de noi va fi mai înclinat să ne favorizeze pe noi în știri? Vedeți, în acest mecanism totul e viciat, indiferent cine e la guvernare”, a precizat senatorul USR PLUS.

Marius Bodea crede că desființarea și reînființarea TVR este posibilă. „Orice lucru făcut prin lege, se poate desface tot prin lege, mai ales că vorbim zilele acestea și despre reforma constituțională”. 

Iar garanția că nu se vor face aceleași greșeli stă tocmai într-o lege bună.

„Singura garanție: crearea unui cadru legislativ care să permită angajări numai pe bază de competențe profesionale dovedite și management profesionist, angajat pe bază de proiect și în urma unui concurs internațional. Șansa de a fonda de la zero o televiziune publică ar fi, sunt sigur, interesantă pentru mulți profesioniști media din întreaga lume”, a menționat Marius Bodea, pentru Newsweek România.

Citește și: Șmecheria din contractul TVR cu Vacanța Mare: împărțit în sume mai mici, pentru a nu putea fi blocat

Tudor Giurgiu: Dacă o reînființăm cu o schemă de personal mult redusă, sunt șanse să funcționeze

„Nu există altă soluție decât de a înființa o altă companie națională, o altă societate, cu un alt model de organizare.

Să ne asumăm cu toții, societate și mediu politic, că este un eșec lamentabil, din multe puncte de vedere, și să pornim de la zero”, este propunerea lui Tudor Giurgiu, fost președinte director general al TVR în perioada 2005-2007.

Acesta crede că televiziunea publică a murit, din punct de vedere al misiunii sale, de ani de zile.

„Nu există un manager providențial care să vină la TVR și să se ia la luptă cu 4.000 de oameni și cu un buget de programe hilar. Să schimbi doar un pic legea și să eviți politizarea, în condițiile în care oricum TVR nu mai are miza politică de altă dată, iarăși nu se poate.

Problema majoră este că TVR are un model de organizare și de structură care mie mi se pare total anacronic pentru 2021, în condițiile în care în multe țări televiziunile publice creează în majoritate conținut deștept nu doar cu angajați proprii, mulți dintre ei plafonați și lipsiți de motivație, ci cu producători de pe piață”, a declarat Tudor Giurgiu pentru Newsweek România.

Fostul director general al TVR a menționat că există mai multe variante de reformă radicală: comasarea cu radioul public sau desființarea și reînființarea cu o altă gândire și o altă schemă de personal, mult redusă.

De asemenea, propune desființarea studiourilor teritoriale, care sunt anacronice așa cum funcționează acum și transformate în unități care să ofere conținut de știri pe plan local/regional. 

„Din banii primiți de TVR, circa 70% merg pe salarii. Pentru realizarea de programe rămâne foarte puțin și, în lipsa unei strategii creative, nu se poate vorbi de îndeplinirea misiunii de serviciu public.

Iar schema actuală e greu de modificat în actuala instituție. Țin minte de pe vremea mea: când se afla că vrei să muți o emisiune, sau să iei o măsură disciplinară împotriva cuiva, începeau telefoanele, ba ruda lui din PSD, ba pila din  PNL. Așa sunt ei obișnuiți să lucreze, e modus operandi acolo”, și-a amintit Tudor Giurgiu.

Regizorul spune că partidele parlamentare trebuit să ajungă la un pact politic pentru reorganizarea TVR, mai ales că televiziunea publică nu le mai este utilă ca instrument de propagandă.

Dar poate fi în continuare utilă societății. Dacă pornești de la bun început cu o instituție cu schemă de personal mult diminuată și manageri competenți, sunt șanse să funcționeze.

Acolo sunt tone de oameni demotivați, care vin doar să ia salariul. Emisiunile sunt șablon, un moderator vorbește și un invitat răspunde. Sunt platouri care sunt folosite pentru emisiuni minore”, a precizat Tudor Giurgiu pentru Newsweek România.

 

Alexandru Lăzescu: Managerul să aibă un mandat stabil, de 5 ani

Televiziunea Română funcționează după o lege din 1994, când România era controlată de Ion Iliescu ș de FSN. Această lege nu mai corespunde cu realitățile din societatea românească actuală.

Alexandru Lăzescu, fost președinte director-general al TVR în perioada 2010-2012, crede că TVR nu poate fi reformată în acest moment. Dar nu este adeptul desființării cu totul a instituției.

Nu se poate face nimic cu actualul cadru legal, dar și din cauza instabilității instituționale. Singurul director general care și-a dus mandatul până la capăt a fost Cristian Hadji-culea. În rest, ceilalți au fost schimbați după un an sau doi, timp insuficient pentru schimbări majore”, a explicat Alexandru Lăzescu pentru Newsweek România.

Acesta crede că ar trebuit revenit la taxa audiovizuală, care ar oferi mai multă independență față de arbitrariul politic.

„Taxă să fie una decentă, de circa doi euro pe lună. E esențial un mandat stabil pentru manager. Demiterile să fie excepționale și clar explicate. La BBC se face o rediscutare a cadrului de  operare și a strategiei o dată la 10 ani”, a menționat Alexandru Lăzescu.

Opinia publică a oferit ca model Grecia, unde televiziunea publică a fost desființată în 2013 și reînființată cu altă schemă și altă organizare.

„Și acum arată la fel ca înainte de desființare. Riscul este să nu rezolvi nimic până nu rezolvi fondul problemei”,  a arătat fostul președintele director general al TVR, pentru Newsweek România.

 

Sorin Ioniță: Un consiliu de administrație numit transparent ar fi un prim pas eficient

O poziție publică interesantă pe tema desființării TVR a avut-o și Sorin Ioniță, de la Expert Forum. 

Până la o schimbare de lege, care nu e simplă, nici rapidă, pentru că trebuie consultări și nu avem un model genial de aplicat copy-paste, nimic nu împiedică actuala coaliţie din Parlament să selecteze oameni pentru un nou Consiliu de Administrație al televiziunii şi radioului public printr-un concurs transparent, cu criterii profesionale, deschis nu doar cetăţenilor români.

La fel pentru omul numit de Guvern şi Preşedinţie. Pentru că dintre aceştia va fi ales Preşedintele-Director, aşa e sistemul. Evident, actualul CA trebuie demis urgent, a eşuat lamentabil”, a scris Sorin Ioniță pe Facebook.

Dacă totuși se merge pe varianta desființării și reînființării televiziunii publice pe noi baze, instituția trebuie să răspund mai multor întrebări: 

„Prin ce se diferenţiază de TV comerciale, ca sa merite banii de la buget (ori taxă, e tot aia). Ce îmi oferă în plus, sau altfel?

Criterii de performanţă pe tipuri de programe, care sunt foarte diferite. De exemplu, pe Ştiri-Actualitate-Social, când a făcut ultima oară breaking news cu ceva? Când a avut o anchetă de impact care să ducă la demisii / schimbări etc?

Să justifice dotarea cu resurse / oameni / reţea în teritoriu ieşind din birou mult mai mult decât celelalte TV comerciale, pentru a spune poveşti interesante în format vizual. Nesfârşitele discuţii în studio (bune, proaste) nu justifică dotările existente. Nu e aşa o problemă deplasarea, tehnica a evoluat, se pot face reportaje bune şi solo, chestia cu «e scump» nu mai ţine, nu suntem în 1970. Ce lipseşte e în primul rând capacitatea de a spune un story vizual.

Dacă nu poate in-house, să finanţeze proiecte free-lanceri care pot face reportaj sau anchete, genuri deficitare, prin concurs transparent. Adică nu aşa cum au selectat pe Garcea, să-i bage nişte bani în buzunar”, a scris Sorin Ioniță, de la Expert Forum.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te