Ca societate, nu mai suntem la fel de încrezători ca înainte, și asta din motive întemeiate. Trăim într-o epocă a înșelătoriilor pe internet, a inteligenței artificiale și a rețelelor de socializare, în care nu mai știi în ce să crezi.
Însă un studiu recent sugerează că a fi mai încrezător poate avea avantaje.
Publicat recent în revista Psychological Bulletin a Asociației Americane de Psihologie, studiul a constatat că persoanele cu un nivel mai ridicat de încredere atât în alte persoane, cât și în instituții, au un nivel mai ridicat de bunăstare decât cele care sunt mereu sceptice.
Citește și: Dieta pentru longevitate a unei femei de 106 ani. Ce alimente nu mănâncă și cum abordează viața?
Trăsătura de caracter care a fost asociată cu o viață lungă. Ce au descoperit psihologii
Acest lucru este deosebit de important, susțin autorii, deoarece bunăstarea nu este doar un indicator al calității vieții, ci și un factor predictiv al sănătății și longevității.
Studiul a constatat că persoanele care simt că pot conta pe ceilalți – fie că este vorba de relații apropiate sau de sistemele mai largi din jurul lor – tind să experimenteze un nivel mai scăzut de stres, o mai bună reglare emoțională și un sentiment mai puternic de siguranță, spune dr. Sanam Hafeez, psiholog, conform Real Simple.
„Toți acești factori susțin nu doar sănătatea mintală, ci și sănătatea fizică”, explică ea.
Trăsătura de caracter care a fost asociată cu o viață lungă. Ce au descoperit psihologii - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
„Lipsa încrederii face ca oamenii să se simtă mai singuri, hipervigilenți sau anxioși, iar în timp, stresul cronic declanșează răspunsul organismului la stres. Studiile au arătat legături între stresul cronic și inflamația, bolile cardiovasculare, scăderea imunității și chiar declinul cognitiv.”
Citește și: O proteină care influențează longevitatea oamenilor a fost descoperită de cercetătorii danezi
În schimb, încrederea în ceilalți poate oferi un beneficiu protector, reducând nivelul de cortizol, spune Hafeez.
„Încrederea nu este doar o emoție plăcută, ci o resursă psihologică puternică”, explică ea. „Când este cultivată de-a lungul vieții, poate contribui atât la reziliența emoțională, cât și la longevitatea fizică.”
În plus, studiul arată că cel mai important tip de încredere este cea interpersonală (care implică familia și prietenii), care are cea mai puternică legătură pozitivă cu bunăstarea noastră.
Studiul subliniază, de asemenea, că încrederea este deosebit de importantă pentru persoanele în vârstă, care pot avea nevoie să se bazeze mai mult pe alții și să aibă încredere în ei pe măsură ce devin limitați în anumite activități, subliniază Patrice Le Goy, psiholog.
„Dacă au aceste relații pozitive, în care există un puternic sentiment de încredere, au un nivel mai ridicat de fericire și satisfacție în viață”, spune ea.
Citește și: Ce să faci OBLIGATORIU după 50 de ani ca să ai o viață lungă și sănătoasă. Nu te costă niciun leu!
Cum putem crește încrederea în ceilalți?
În ciuda beneficiilor, a avea mai multă încredere în ceilalți poate fi o provocare, mai ales dacă persoane sau instituții v-au înșelat în trecut.
Citește și: O femeie de 105 ani a împărtășit secretele longevității. 2 activități simple pentru o viață lungă
Încrederea este ca un mușchi pe care îl dezvolți în timp, spune Le Goy. Aceasta implică să ai încredere în tine și să-ți asculți instinctul când simți că ceva nu este în regulă.
În loc să ai încredere oarbă sau să nu ai încredere în cineva, încercați să construiți încrederea în mod realist. Întrebați-vă dacă această persoană își respectă promisiunile. Acțiunile sale corespund cu cuvintele sale? Poate să vă respecte limitele?
„Nu trebuie să aveți încredere imediat – este suficient să construiți această încredere treptat, în timp”, spune ea.
Găsirea echilibrului potrivit între încredere și prudență poate însemna că persoana respectivă începe prin a fi mai critică, iar cu timpul devine mai deschisă și mai încrezătoare.
„Este important să rețineți că «discernământul» este diferit de «cinism», acesta din urmă putând împiedica dezvoltarea încrederii”, explică un psiholog.