Tragica poveste a antrenorului Miyagi din Karate Kid: „Prizonier” al unei boli rare și al războiului

DE Bianca Iosef | Actualizat: 23.12.2022 - 15:51
Noriyuki Morita- Foto: PEOPLE

A avut o copilărie marcată de lupta cu o boală în care nimeni nu-i dădea șanse, iar viața din timpul războiului nu a fost ușoară nici pentru el, nici pentru familia lui. Totuși, a ajuns unul dintre cele mai marcante personaje de film.

SHARE

Născut Noriyuki Morita, actorul a adus mult din el în rolul lui Miyagi. Performanța sa a fost atât de bună, încât a primit chiar și o nominalizare la Premiul Oscar. El a jucat și în alte trei filme din franciză.

Ca și cel mai faimos personaj al său, Morita însuși a trăit o viață fascinantă și tragică. Iată câteva dintre lucrurile pe care nu le știați despre bărbatul din spatele domnului Miyagi.

Citește și: VIDEO Performanţă românească. Doi alpinişti nevăzători au cucerit Aconcagua

Domnul Miyagi este un maestru al artelor marțiale. Este un mentor atât de impresionant și de iubitor, încât a reușit să ajungă la copiii din lumea reală: popularitatea filmului este adesea considerată ca o forță principală în ascensiunea academiilor de arte marțiale pentru tineret.

Citește și: SUA cer Chinei să facă publice informaţiile sale despre noul val de COVID-19 care lovește țara

O copilărie petrecută în spital

Copilăria actorului Morita a fost una complicată care nu a avut legătură cu lumea cursurilor de karate – el suferea de fapt de o boală rară și i s-a spus că nu va putea niciodată să meargă.

La vârsta de doi ani, Morita a fost diagnosticată cu tuberculoză la cloana vertebrală, cunoscută și sub numele de boala Pott. Și-a petrecut aproape un deceniu din viață într-o secție de tuberculoză numită Institutul Weimar, adesea imobilizat într-un ghips complet. În cele din urmă, Morita a fost transferat la Spitalul Shriners din San Francisco și i s-a oferit posibilitatea de a trece printr-un tratament experimental de grefă osoasă care i-a permis coloanei vertebrale să fuzioneze. Tratamentul a funcționat, iar Morita a reușit în cele din urmă să sfideze așteptările sumbre și să depășească scenariile cele mai defavorabile pentru boala lui.

Viața în centre de relocare

Când Morita a fost externat din spital, s-a reunit cu familia sa. Din păcate, era anul 1943, iar familia actorului era una de imigranți japonezi. El și-a amintit că a fost escortat la 11 ani de un agent FBI direct de la spital la Centrul de relocare de război Gila River din Arizona. După puțin peste un an petrecut acolo, familia a fost transportată la Centrul de Relocare pentru Războiul Tule Lake din California.

Morita era bucuros să se întoarcă la familia lui, dar era prea tânăr pentru a înțelege de ce erau ținuți. Și-a amintit că a plâns zile întregi pentru că îi era dor de grija și compasiunea care i-au fost arătate de membrii personalului spitalului. Furia lui Morita a început să înțeleagă adevărul despre felul în care familia lui era tratată. Într-un interviu acordat mai târziu în viața sa, el a spus: „Unchiului Sam și nouă, americanilor, ne place să folosim cuvinte eufemistice sau să inventăm cuvinte dacă credem că anumite alte cuvinte sunt prea dure. Așa că le-au numit „centre de relocare”, dar ei au fost versiunea americană a lagărelor de concentrare ”.

Începutuile carierei

Morita a început să obțină câteva roluri în filme și televiziune la mijlocul anilor 1960, deși acestea erau adesea roluri care ar fi văzute ca problematice și stereotipe astăzi. Morita a început rapid să apară în sitcom-uri precum The Cosby Show și Green Acres .

Două roluri speciale l-au ajutat să pătrundă mai mult în mainstream. Morita a obținut rolul lui Arnold Takahashi, proprietarul lui Arnold's Diner, în Happy Days și a avut un rol recurent ca Ah Chew (da, într-adevăr) în Sanford and Son. Acest succes a condus de fapt la un moment important pentru Morita: l-a propulsat într-un rol principal ca Taro Takahashi într-unul dintre primele sitcom-uri TV predominant asiatico-americane, Mr. T și Tina . Din păcate, emisiunea a durat doar câteva episoade, dar a fost un rol important în cariera lui Morita și în istoria televiziunii.

Karate Kid

În retrospectivă, este ușor să te uiți la un film precum The Karate Kid și să îl identifici pe Pat Morita ca fiind perfect pentru rolul domnului Miyagi. El întruchipează personajul atât de impecabil încât este imposibil să-ți imaginezi pe altcineva jucându-l. Cu toate acestea, Morita a parcurs un drum lung pentru a ajunge la rolul care avea să facă din el o legendă.

Lui Jerry Weintraub, producătorul din spatele The Karate Kid, nici măcar nu i-a plăcut ideea ca Morita să joace rolul, în ciuda faptului că numele său a apărut în diverse ecranizări. Raționamentul lui Weintraub a fost că Morita era un comedian, iar rolul lui Miyagi era prea nuanțat pentru ca un comic să îl poată juca.

Regizorul The Karate Kid , John Avildsen, a susținut o audiție privată cu Morita, pe care a înregistrat-o. În timpul unei întâlniri ulterioare cu Weintraub, Avildsen a început să redea caseta fără să-i spună lui Weintraub ce se întâmplă. Performanța înregistrată l-a convins pe Weintraub că Morita s-ar putea să fie perfect pentru rol – deși actorul a trebuit să mai dea încă 5 audiții înainte de a fi distribuit. Evident, restul este istorie, potrivit Looper.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te