Toate sărbătorile în care este cinstit Sfântul Ioan. Crescut de un înger. Una este pe 23 septembrie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 22.09.2023 - 17:49
Sfântul Ioan l-a botezat pe Isus Hristos Foto: captură Digi 24 (imagine cu rol ilustrativ)

Sfântul Ioan este verișorul lui Isus Hristos. Zămislirea lui a fost vestită de un înger. Tată lui a murit încercând să-l protejeze de soldații lui Irod care ucidea pruncii. La scurt timp a murit și mama lui. Sfântul Ioan a fost crescut de un înger.

SHARE

Pe data de 23 septembrie, Biserica Ortodoxă cinstește Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi sfântă amintește de momentul în care zămislirea Sfântului Ioan a fost vestită de către Arhanghelul Gavriil lui Zaharia, în timp ce se afla la templu.

Tatăl lui Ioan Botezătorul nu a crezut în spusele îngerului și a rămas mut, dar și-a revenit când și-a botezat copilul cu numele de Ioan. Se spune că Nașterea Prorocului Ioan a avut loc cu șase luni înainte de Nașterea lui Iisus.

Elisabeta, ma asfântului Ioan era verișoară cu Sfânta Fecioară Maria.

Toate sărbătorile în care este cinstit Sfântul Ioan. Crescut de un înger. Una este pe 23 septembrie

Iată care sunt zilele în care este cinstit Sfântul Ioan:

7 ianuarie- Soborul Sfântului Ioan Botezătorul,

24 februarie- Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul,

24 iunie- Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul,

29 august- Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul,

23 septembrie- Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul.

Citește și: Sfântul Ioan: Peste 2 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Cine a fost Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Proroc Ioan s-a născut în apropiere de Ierusalim, la Ein-Karem. Părinții lui erau preotul Zaharia și Elisabeta. Deși erau destul de în vârstă pentru a mai avea copii, Arhanghelul Gavril le-a prevestit venirea lui pe lume.

Atunci când Irod a poruncit uciderea copiilor sub 3 ani, Elisabeta l-a luat pe Sfântul Ioan, care avea doar 6 luni și a fugit cu el în munți pentru a-l ascunde. Tatăl său, preotul Zaharia, a fost ucis între templu și altar, de către soldații împăratului, pentru că a refuzat să le spună unde se află bebelușul.

 Citește și: Cine sunt părinții Sfântului Ioan Botezătorul. Tatăl său a rămas mut. Sărbătoriți pe 5 septembrie

După 40 de zile de la moartea lui Zaharia, Elisabeta a decedat, iar Sfântul Ioan a fost crescut de un înger.

Dumnezeu i-a poruncit lui Ioan să meargă în regiunea Iordanului, unde și-a început propovăduirea, chemând oamenii la pocăință și vestind apropiata venire a lui Mesia.

Sfântul Ioan l-a botezat pe Iisus, în Iordan, iar în acel moment Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lui în chip de porumbel.

Sfântul Ioan a vrut să îl convingă pe Irod să renunțe la relația pe care o avea cu soția fratelui său, Irodiata, lucru de neiertat în acea vreme.

 Citește și: Sfântul care vorbea cu animalele și a ieșit viu dintr-un cuptor încins. Sărbătorit pe 2 septembrie

Femeia a aflat și l-a pus pe Irod să îl închidă pe Ioan.

Într-o zi, Irod a organizat un ospăț la curte pentru a celebra ziua lui de naștere. La petrecere și-a făcut apariția Salomeea, fiica Irodiadei. Aceasta l-a fermecat pe sărbătorit cu dansul ei și a fost invitată de Irod să ceară orice își dorește, chiar și jumătate din împărăție.

Citește și: Sfântul care a băgat vânturile într-o bute și a trăit pe un stâlp. Este sărbătorit la 1 septembrie

La îndemnul mamei sale, Salomeea a cerut capul Sfântului Ioan Botezătorul. Irod s-a întristat, dar a ordonat ca Sfântul să fie decapitat și i-a oferit pe tavă ceea ce a dorit.

Ucenicii Sfântului Ioan i-au luat trupul și l-au îngropat în Sevastia, dându-i apoi de știre și lui Iisus.

Istoria ne arată că, după martiriul sau, Capul Sfântului Ioan Botezatorul a fost îngropat de Irodiada într-un loc ascuns din curtea palatului imperial. Despre acest lucru vorbesc și Nichifor și Simeon Metafrastul. Ioana, una din femeile mironosițe, știind de locul îngropării, a luat capul proorocului și l-a îngropat în Muntele Eleonului.

După aproape 300 de ani, adică în zilele împăratului Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Ioan Botezatorul s-a arătat la doi călugări, poruncindu-le să sape locul și să dezgroape cinstitul sau cap, aceasta fiind prima aflare a lui. Pe când călugării se întorceau cu capul proorocului într-un sac, s-au întâlnit cu un olar și i-au dat acestuia să ducă sacul. Pentru această stare de lenevire a celor doi călugări, Sfântul Ioan a îndemnat pe olar să fugă cu sac cu tot.

Simțind că i se apropie sfârșitul, olarul a pus capul proorocului într-o raclă și l-a dăruit surorii sale, sfătuind-o să-l cinstească și să nu-l deschidă până când însuși sfântul îi va porunci. Racla a ajuns în grija unui monah pe nume Eustatiu.

Acesta trăia într-o peșteră din apropierea orașului Emesa din Siria. Deși monahul Eustatiu era arian, la peștera lui se făceau minuni, datorita sfântului cap. Eustatiu a fost izgonit din peștera și trimis în exil. În peștera lui au intrat ulterior niste monahi credincioși, care mai târziu au zidit în apropiere o mănăstire.

În anul 452, arhimandritul Marcel, starețul acelei mănăstiri, a aflat capul sfântului în chip minunat, văzând foc mare la peștera de lângă orașul Emesa în timpul cântării psalmilor, aceasta fiind cea de-a doua aflare a Capului Sfântului Ioan, Inaintemergatorul Domnului. În anul 850, cinstitul cap a fost aflat pentru a treia oara în chip minunat, patriarhul Ignatie ducandu-l în Constantinopol, conform crestinortodox.ro.

Moaștele sale au fost regăsite mult mai târziu, în chip miraculos, iar acum fragmente din acestea se găsesc în mai multe locuri din lume.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te