Test de cultură generală. Pentru ce femeie a părăsit Carol al II-lea tronul țării? O iubea nespus

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.09.2023 - 10:29
carol al II-lea și-a părăsit tronul pentru o femeie Foto: Newsweek

Vă propunem un test de cultură generală din domeniul istoriei. Viața amoroasă a regelui Carol al II-lea l-a determinat să renunțe la tronul țării pentru o femeie

SHARE

Carol al II-lea, tatăl Regelui Mihai, a renunțat la funcția de conducător al țării pentru o mare iubire. Se cunoșteau de când ea avea numai 9 ani, iar el, 19. 

S-au căsătorit mult mai târziu, la Paris. Cu toții spuneau că este o femeie vulgară însă sunt critici care sugerează că ea ar fi fost emineța cenușie în timpul celor 10 ani de domnie ai lui Carol al II-lea.

Test de cultură generală. Pentru ce femeie a părăsit Carol al II-lea tronul țării? O iubea nespus

Astel, avem testul de cultură generală:

Ce femeia i-a furat inima regelui Carol al II-lea încât acesta a renunțat la tron?

a) Regina Elisabeta

b) Regina Maria

c) Elena Lupescu

d) Prințesa Ana

 Răspunsul este c)- Eelna Lupescu

Citește și: Test de cultură generală: Ce rude erau Ștefan cel Mare și Vlad Țepes? Dușmani de moarte și aliați

Cine a fost Carol al II-lea și cum și-a părăsit tronul pentru Elena Lupescu

Carol al II-lea a fost regele României între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Carol a fost primul născut al regelui Ferdinand I al României și al soției sale, regina Maria, dobândind prin naștere titlul de Principe de Hohenzollern-Sigmaringen (transformat mai târziu de Ferdinand în Principe al României).

După accederea la tron a părinților săi a devenit Principele moștenitor Carol al României. S-a remarcat, în timpul Primului Război Mondial, prin dezertarea din armată și căsătoria ilegală cu Ioana Lambrino, ceea ce a avut drept urmare două renunțări la tron, neacceptate de tatăl său.

Citește și: Test de cultură generală. Cum se numea de fapt Alexandru Lăpușeanu până să urce pe tronul Moldovei?

După dizolvarea acestui mariaj, a făcut o lungă călătorie în jurul lumii, la capătul căreia a cunoscut-o pe principesa Elena a Greciei, cu care s-a căsătorit în martie 1921, cuplul având un copil, pe principele Mihai.

Carol și-a părăsit familia și a rămas în străinătate în decembrie 1925, renunțând din nou la tron și trăind în Franța cu Elena Lupescu, sub numele de Carol Caraiman. Mihai a moștenit tronul, în urma decesului Regelui Ferdinand I, în 1927.

În contextul politic creat de moartea regelui Ferdinand și cea a lui Ion I.C. Brătianu, cât și de lipsa de fermitate a regenței conduse de principele Nicolae, Carol s-a întors, în 1930, în România, detronându-și propriul fiu. Domnia lui a fost marcată la început de efectele marii crize economice și financiare, scrie wikipedia

Citește și: Test de cultură generală. Cine l-a asasinat pe Mihai Viteazul? I-au tăiat capul cu propria-i sabie

Carol a fragilizat sistemul de partide, numind adesea la guvernare facțiuni minoritare ale partidelor istorice și cochetând cu idea unor guverne de concentrație națională, precum guvernul Iorga-Argetoianu. De asemenea, a permis formarea unei camarile corupte în jurul său, sub patronajul Elenei Lupescu.

Către sfârșitul anilor '30, situația politică internă s-a deteriorat sub influența situației internaționale și a acțiunilor regelui, în 1938 fiind instaurată dictatura regală (prin înlăturarea constituției din 1923 și desființarea partidelor politice, înlocuite cu un partid unic, Frontul Renașterii Naționale, patronat de rege).

Anul 1940 a consemnat fărâmițarea României Mari ca urmare a pactului dintre Germania și URSS, situație care a avut efecte dezastruoase asupra reputației monarhului român.

Citește și: Test de cultură generală: De unde provine denumirea staţiunii Mamaia? Nu toți care merg la mare știu

Reorientarea politicii externe a României către Germania nazistă nu a putut salva regimul lui Carol, care a fost obligat să abdice de către generalul Ion Antonescu, proaspăt numit de el prim-ministru.

Citește și: Test de cultură generală. Cine a sculptat chipul lui Decebal, a șasea cea mai mare statuie din lume?

I-a fost permisă părăsirea țării cu un tren special încărcat cu averi, nelipsind mult să fie asasinat de către legionari, care au tras asupra trenului. După cel de-al Doilea Război Mondial, fostul rege a dorit să se întoarcă la cârma țării și să-și detroneze din nou fiul, însă a fost oprit de Aliații vestici. S-a căsătorit, în cele din urmă, cu Elena Lupescu și a murit în exil.

Dotat cu o inteligență extraordinară și pasionat de cultură, al cărei patronaj rămâne una din realizările sale majore, reputația lui Carol este pătată de viața sa privată, care a interferat cu administrarea treburilor de stat, și de măsurile brutale luate împotriva Gărzii de Fier.

Citește și: Test de cultură generală: Cum se numea mama lui Ștefan cel Mare? I-a fost închinată o poezie

Carol rămâne o personalitate controversată. De altfel, regele Mihai nu a mai reluat vreodată legătura cu el. Nici la ceremonia de înhumare a rămășițelor lui Carol al II-lea, la Mănăstirea Curtea de Argeș din 2003, regele Mihai nu s-a prezentat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te