Testul de cultură generală pe care vi-l propunem azi este o combinație între trei domenii foarte interesante: Cultură, geografie și astă.
Știți cine este artistul care a sculptat chipul lui Decebal de pe malul Dunării?
Test de cultură generală. Cine a sculptat chipul lui Decebal, a șasea cea mai mare statuie din lume?
Sigur ați văzut acest chip sculptat în stâncă și poate v-ați întrebat de multe ori cine și cum l-a realizat.
Dacă nu știți, haideți să descoperim împreună cine a fost maiestrul care a realizat această operă de artă.
Așadar, avem testul de cultură generală:
Cine a realizat chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa?
a) Florin Cotarcea
b) Iosif Constantin Drăgan
c) Constantin Brâncuși
d) Dimitrie Paciurea
Desigur, știți deja răspunsul: a)- Florin Cotarcea
Dar cel care a venit cu ideea este omul de afaceri Iosif Constantin Drăgan.
Chipul lui Decebal, realizat în 10 ani
Așadar, chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova.
Sculptorul a lucrat timp de zece ani, perioadă în care a fost ajutat de 11 alpiniști. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa și a doua din lume. Omul de afaceri și istoricul amator protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 - 2004.
Citește și: Test de cultură generală: Cine a fost marea iubire a lui Mihai Viteazul?
Această sculptură l-a costat pe Drăgan 1 milion de dolari, conform wikipedia.
Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare.
Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile.
Citește și: Test de cultură generală: Cine a avut cea mai scurtă domnie din Istoria românilor. Cât a condus
Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii. Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave.
De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin.
Citește și: Test de cultură generală: ”Cine este soția lui Cupidon?” Romanticii trebuie să știe răspunsul
Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment.
Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004.