Supraviețuire miracol pentru o tânără care a căzut 3.000 de metri din avion. Juliane Koepcke, în vârstă de doar 17 ani, habar nu avea ce o așteaptă când s-a îmbarcat în zborul LANSA 508 la 24 decembrie 1971.
Adolescenta călătorea împreună cu mama sa din Lima, Peru, în orașul Pucallpa din estul țării, pentru a-și vizita tatăl, care lucra ca zoolog în pădurea amazoniană.
Supraviețuire miracol. O tânără a căzut 3.000 de metri din avion. Salvată din junglă după 11 zile
Își primise diploma de liceu cu o zi înainte de plecarea cu avionul și plănuia acum să studieze zoologia, la fel ca părinții ei.
Născută în Lima, la 10 octombrie 1954, Juliane Koepcke era fiica a doi zoologi germani care s-au mutat în Peru pentru a studia viața sălbatică.
Începând cu anii 1970, tatăl lui Koepcke a făcut presiuni asupra guvernului pentru a proteja jungla de defrișări, vânătoare și colonizare.
Dedicați mediului junglei, părinții lui Koepcke au părăsit Lima pentru a înființa Panguana, o stație de cercetare în pădurea amazoniană.
Citește și: Care e cel mai sigur loc în avion în caz de probleme? Este ultimul loc la care te așteptai vreodată
Acolo, ea a crescut învățând cum să supraviețuiască într-unul dintre cele mai diverse și neiertătoare ecosisteme din lume.
Dar, în acea zi fatidică de decembrie 1971, zborul de o oră s-a transformat într-un coșmar atunci când o furtună masivă s-a abătut asupra avionului și un fulger l-a lovit, trimițându-l în jos spre jungla de dedesubt.
„Acum totul s-a terminat”, își amintește Juliane Koepcke că și-a auzit mama spunând, conform allthatsinteresting.com.
Juliane Koepcke, în spital, alături de tatăl său, la câteva zile după ce a fost salvată - Foto: Instagram/@Juliane Koepcke
Apoi, în timp ce avionul începea să se dezintegreze în aer, Juliane și scaunul ei de pe locul 19 F în care era legată s-au desprins de avionul în sine.
Următorul lucru pe care l-a conștientizat a fost căderea de 3.000 de metri prin aer și în frunzișul des al arborilor din pădurea tropicală peruană.
Dar când tânăra s-a izbit în cele din urmă de pământ, supraviețuind căderii în mod miraculos, povestea ei fascinantă era departe de se fi terminat. Abia începea un alt capitol.
Amețită de o comoție cerebrală și de șocul experienței, Juliane Koepcke putea procesa doar fapte de bază.
Adolescenta a fost singura supraviețuitoare a accidentului aviatic
Știa că supraviețuise unui accident aviatic și că nu putea vedea foarte bine cu un ochi. Cu clavicula ruptă și o tăietură adâncă pe gambă, a intrat din nou în inconștiență.
Koepcke a avut nevoie de o jumătate de zi pentru a se ridica complet. La început, ea a pornit în căutarea mamei sale, dar nu a reușit.
Citește și: O pisică a făcut trei zboruri la bordul unui avion, în doar 24 de ore. Care a fost motivul?
Pe drum, însă, Koepcke a dat peste o fântână mică. Deși se simțea fără speranță în acest moment, ea și-a amintit de sfatul tatălui ei de a urma apa în aval, deoarece acolo sigur va da, finalmente, peste așezări umane..
„Un pârâu mic va curge într-unul mai mare și apoi într-unul și mai mare și într-unul și mai mare, iar în cele din urmă vei da de ajutor”, o învățase tatăl ei, iar acum trebuia să pună în aplicare sfatul.
Astfel, Koepcke și-a început dificila călătorie în josul râului. Uneori mergea pe jos, alteori înota.
Juliane îi dă un autograf unei tinere, la câteva luni după miraculoasa ei supraviețuire - Foto: Profimedia Images
În a patra zi a călătoriei sale, a dat peste trei colegi de călătorie decedați, încă legați de scaunele lor. Aceștia aterizaseră cu capul înainte în pământ, cu o forță atât de mare încât erau îngropați la un metru, cu picioarele ridicate în aer.
Unul dintre ei era o femeie, dar după ce a verificat, Koepcke și-a dat seama că nu era mama ei.
Printre acești pasageri, totuși, Koepcke a găsit o pungă cu dulciuri. Aceasta avea să fie singura ei sursă de hrană pentru restul zilelor petrecute în pădure.
În acest timp, Koepcke a auzit și a văzut avioane și elicoptere de salvare deasupra ei, însă încercările sale de a le atrage atenția au eșuat.
Citește și: Cum a scăpat Nicolae Ceaușescu dintr-un accident de avion? Victimă, socrul lui Adrian Năstase
Prăbușirea avionului a provocat cele mai ample căutări din istoria Peru, dar din cauza densității pădurii, avioanele nu au putut zări resturile accidentului, cu atât mai puțin o singură persoană.
După ceva timp, Juliane Koepcke nu le-a mai auzit și a știut că era cu adevărat pe cont propriu pentru a găsi ajutor. și a-și salva viața.
În cea de-a noua zi de străbătut pădurea, Juliane Koepcke a dat peste o colibă în care nu era nimeni și a decis să se odihnească în ea. Se gândea că, cel mai probabil va muri acolo, singură, în junglă.
Dar apoi, a auzit voci. Acestea aparțineau celor trei tăietori de lemne peruani care locuiau în acea colibă. „Primul om pe care l-am văzut părea un înger”, a spus Koepcke mai târziu.
Bărbații nu au simțit la fel. Au fost ușor speriați de ea și la început au crezut că ar putea fi un spirit al apei în care ei credeau, numit Yemanjábut.
Cu toate acestea, au lăsat-o să rămână acolo pentru încă o noapte, iar în ziua următoare au dus-o cu barca la un spital local situat într-un orășel din apropiere. După 11 zile chinuitoare prin junglă, Juliane a fost salvată.
Juliane a scris o carte despre supraviețuirea sa miraculoasă
După ce a fost tratată pentru rănile suferite, Koepcke s-a reîntâlnit cu tatăl ei. Atunci a aflat că și mama sa a supraviețuit căderii inițiale, dar murise la scurt timp după aceea din cauza rănilor.
Citește și: Nu se mai pot transporta lactate și carne în bagajele de avion. Marea Britanie a impus
Juliane a continuat să ajute autoritățile să localizeze avionul, iar în decurs de câteva zile acestea au reușit să găsească și să identifice cadavrele. Dintre cele 92 de persoane aflate la bord, adolescenta de 17 ani a fost singura supraviețuitoare.
Juliane Koepcke a ajuns la vârsta de 70 de ani și trăiește în Munchen - Foto: Profimedia Images
Viața după accidentul traumatic a fost dificilă pentru Juliane Koepcke. Ea a devenit un spectacol mediatic - și nu a fost întotdeauna prezentată într-o lumină sensibilă și favorabilă.
Koepcke a dezvoltat o frică profundă de zbor și, timp de ani de zile, a avut coșmaruri care reveneau periodic. Dar a supraviețuit la fel ca în junglă.
În cele din urmă, ea a continuat să studieze biologia la Universitatea Kiel din Germania în 1980, apoi și-a luat doctoratul.
S-a întors în Peru pentru a face cercetări în mamalogie, ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul mamiferelor. În 1989, Koepcke s-a căsătorit cu Erich Diller, un entomolog german specializat în viespi parazite.
După moartea tatălui său, ea a preluat conducerea Panguana, pentru ca mai târziu să revină în Germania, în prezent fiind bibliotecară la Colecția de Zoologie a Statului Bavarez din München.
În 1998, Juliane s-a întors la locul prăbușirii pentru documentarul „Wings of Hope” („Aripile speranței”) despre povestea ei incredibilă.
Citește și: VIDEO Moment dramatic. Avion cu 80 de pasageri se prăbușește, se răstoarnă și ia foc. Totul filmat
În zborul cu regizorul Werner Herzog, ea a stat din nou pe locul 19 F. același ca și în ziua accidentului aviatic, dar Koepcke a considerat că experiența a fost terapeutică.
Vizita la locul prăbușirii din 1971 a determinat-o, de asemenea, să scrie o carte de memorii despre remarcabila sa poveste de supraviețuire, intitulată „When I Fell From the Sky” („Când am căzut din cer”).
În ciuda faptului că a depășit trauma evenimentului, există o întrebare care a rămas cu ea: De ce a fost ea singura supraviețuitoare?
Juliane Koepcke a spus că întrebarea continuă să o bântuie. Așa cum a spus în filmul documentar, „Întotdeauna o va face”.