Sunt jocurile de noroc corecte față de jucători? (P)

DE Newsweek România | Actualizat: 23.04.2025 - 09:22
Sunt jocurile de noroc corecte față de jucători?
Sunt jocurile de noroc corecte față de jucători?

Intr-o industrie care se dezvolta din ce in ce mai mult, apare des intrebarea: sunt jocurile de noroc corecte fata de jucatori? Aceasta intrebare a generat mereu discutii aprinse privind corectitudinea.

SHARE

In timp ce unii jucatori sunt de parere ca jocurile ofera sanse egale, altii spun ca acestea sunt construite strict pentru a avantaja cazinourile.

In acest articol vom explora modul in care functioneaza jocurile de noroc, daca operatorii care detin o licenta de functionare ofera jocuri sigure si corecte si de ce unii jucatori isi pierd increderea in cazinouri.

In final, vom putea raspunde la intrebarea: sunt jocurile de noroc corecte fata de jucatori?

Cum functioneaza cu adevarat jocurile de noroc?

Jocurile de noroc se bazeaza in principiu pe principii matematice si algoritmi complecsi. In plus, acestea folosesc un sistem software denumit RNG (Random Number Generator), care asigura faptul ca rezultatele sunt total imprevizibile si complet aleatorii.

Insa exista doua categorii de jocuri:

- Jocuri bazate pe noroc pur – ruleta, sloturi, zaruri

- Jocuri cu elemente de strategie integrate – Poker, Blackjack

Asa cum spuneam si putin mai sus, jocurile de noroc de tip slot si ruleta folosesc un generator RNG care asigura faptul ca fiecare runda este complet independenta de cea precedenta. Acest sistem software este verificat de mai multe autoritati din domeniu precum: eCOGRA, iTech Labs, Gaming Labs International. Ele asigura faptul ca jocurile sunt sigure si ca garanteaza corectitudinea.

Indiferent de jocul pe care il alegi, cazinourile vor avea intotdeauna un mic avantaj fata de jucatori. Acesta este denumit avantajul casei:

- Sloturi – avantajul casei este dat de procentajul RTP (Return to Player) al unui joc. De exemplu, daca un slot are un procentaj RTP de 97%, asta inseamna ca din 100 unitati pariate, 97 se intorc la jucatori sub forma de castig pe termen lung in timp ce 3 unitati reprezinta avantajul cazinoului.

- Ruleta – in cazul variantei de ruleta europeana, avantajul casei este de 2.7%, avantaj dat de buzunarul verde zero.

Acest avantaj al casei inseamna ca pe termen lung, cazinoul va castiga intotdeauna. Totusi, pe termen scurt, jucatorii pot avea noroc si pot obtine castiguri semnificative.

Ai garantata corectitudinea la operatorii licentiati?

Da, nu exista niciun dubiu ca nu este garantata corectitudinea la operatorii licentiati. Toti operatorii care vor sa ofere jocuri de noroc online, legal la noi in tara trebuie sa detina o licenta de functionare emisa de Oficiul National pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Aceasta licenta de functionare asigura faptul ca operatorii sunt supusi unor reguli stricte si audituri regulate. ONJN verifica urmatoarele lucruri:

- Corectitudinea RNG – autoritatea testeaza algoritmii pentru a asigura faptul ca jocurile nu sunt manipulate

- RTP – se verifica daca procentajul RTP al jocurilor este real si daca este respectat

- Implementarea jocului responsabil – cazinourile online din Romania care functioneaza legal trebuie sa puna la dispozitie jucatorilor instrumente de joc responsabil pentru a combate dependenta fata de jocuri de noroc

Daca esti in cautare de platforme sigure si corecte, poti consulta lista de cazinouri recomandate de biletu-zilei.com. Aceasta platforma verifica operatorii in functie de numarul de licenta, procentaje RTP si in functie de recenziile jucatorilor.

De ce lumea isi pierde increderea in corectitudinea cazinourilor?

Chiar daca toti operatorii din Romania functioneaza legal si corect, exista mai multe motive pentru care jucatorii si-au pierdut increderea in corectitudinea acestora.

1. Au jucat pe platforme neautorizate – unele site-uri de jocuri de noroc din Romania opereaza fara licente de functionare emise de ONJN, iar acestea pot manipula rezultatele jocurilor. Jucatorii care si-au incercat norocul pe astfel de platforme au fost adesea pacaliti.

2. Bonusuri greu de indeplinit – anumite bonusuri de la operatorii de jocuri de noroc din Romania au cerinte de rulaj extrem de greu de indeplinit. De exemplu, un bonus cu o conditie de rulaj de X60 inseamna ca trebuie sa rulezi de cel putin 60 de ori bonusul primit pentru a-l putea retrage. Acest lucru a facut ca jucatorii sa-si piarda increderea in corectitudinea cazinourilor, deoarece sansele de a retrage bani reali sunt destul de mici

3. Experiente negative – foarte multi jucatori care au avut parte de o sesiune in care au pierdut bani, tind sa isi aduca aminte doar de aceasta experienta. Astfel au impresia ca „operatorul castiga mereu”

4. Diferite teorii ale conspiratiei – foarte multi jucatori sunt de parere ca unii operatori pot influenta in mod direct platile unui slot sau unui joc de noroc. Insa acest lucru este complet ilegal in cazinourile reglementate de ONJN

Verdict: Sunt jocurile de noroc corecte?

Raspunsul este unul singur: da, jocurile de noroc sunt corecte. Insa acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1. Trebuie sa fie jocuri de noroc licentiate de catre ONJN si sa foloseasca sisteme software RNG, chiar daca vin la pachet cu un mic avantaj pentru cazino

2. Sa joci doar la operatori licentiati – este un pas esential pe care trebuie sa-l urmezi pentru a fi sigur ca joci pe o platforma sigura si corecta

3. Nu trebuie sa uiti ca pe termen lung operatorii de jocuri de noroc ies mereu in castig datorita avantajului casei. Insa pe termen scurt, jucatorii pot castiga

Daca joci responsabil si alegi intotdeauna platforme online licentiate de catre ONJN, poti avea o experienta de joc corecta si sigura. Totusi, nu uita ca trebuie sa privesti jocurile de noroc ca si o metoda de divertisment si nu ca o metoda de a face bani rapid.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te